Steven Alzate (r.) is de laatste aanwinst voor Carl Hoefkens.

Het woord is nu aan Hoefkens: excuses voor Standard-coach zijn op na laat transferoffensief

De noodkreet is niet in dovemansoren gevallen. Met de komst van Isaac Hayden, Moussa Djenepo, Kamal Sowah en ook nog Steven Alzate heeft Carl Hoefkens zijn gewenste versterkingen gekregen. Het woord is nu aan de coach om Standard uit het slop te trekken.

Thomas Standaert

Het zijn drukke laatste dagen geweest voor Standard op de zomermercato. Mocht ook wel. Na de dramatische competitiestart (3 op 18) en de weinig overtuigende prestaties van eerdere nieuwkomers als O’Neill, Price, Kawabe en Mundle was het duidelijk dat er íéts moest gebeuren om van dit Standard meer te maken dan een degradatiekandidaat.

Isaac Hayden zat tegen RWDM al in de tribune.© BELGA

De verkoop van aanvoerder Aron Dønnum (voor 4,5 miljoen naar Toulouse) gaf Fergal Harkin de nodige munitie om uit te pakken met een laat transfer/charmeoffensief. De sportief directeur trok vorige week naar Engeland waar hij Newcastle-middenvelder en ervaren rot Isaac Hayden (28) als eerste wist te verleiden tot een éénjarig avontuurtje (huur zonder aankoopoptie) in Luik.

Moussa Djenepo keert terug naar het oude nest.

Vervolgens richtte Harkin zijn pijlen op oude bekende Moussa Djenepo (25), die in tegenstelling tot Paul Onuachu wel kon rekenen op de vlotte medewerking van Southampton en voor een transfersom van 3,5 miljoen euro vrije baan kreeg richting zijn ex-club. De Malinese dribbelkont moet voor meer snelheid en flitsen zorgen in het steriele aanvalsspel van de Rouches. Carl Hoefkens werd dan weer op zijn wenken bediend met de huur (met aankoopoptie) van Kamal Sowah (23), zijn voormalige poulain bij Club Brugge. De Ghanees kan als offensieve passe-partout zowel op de flanken als centraal worden uitgespeeld.

Hoefkens en Sowah kennen mekaar van bij Club Brugge.© RR

Alzate als kers op de taart

Met de huur (zonder aankoopoptie) van Steven Alzate (24) zorgde Harkin op de slotdag van de mercato voor de kers op de taart van de Luikse transferzomer. Tot één week geleden zag het er niet naar uit dat het Standard-publiek Alzate nog zou terugzien op Sclessin, maar nadat andere pistes (Everton, Wolves, Sevilla en Fiorentina) op een dood spoor eindigden, keert de smaakmaker van vorig seizoen nu toch terug naar Luik. Net als vorig seizoen heeft Brighton een clausule bedongen om Alzate terug te halen in januari, maar gezien de weelde op het middenveld van de Seagulls lijkt het onwaarschijnlijk dat ze die ook zullen activeren.

Net als vorig seizoen heeft Brighton een clausule bedongen om Alzate terug te halen in januari.© BELGA

Money time voor Hoefkens

Het geslaagde slot van de mercato moet voor Standard de grote ommekeer inluiden onder Carl Hoefkens. Opgeteld komt het nieuwe viertal aan 234 wedstrijden in de Premier League en 147 wedstrijden in de Jupiler Pro League. Daarmee zou het gebrek aan maturiteit en ervaring in de Luikse kern verholpen moeten zijn. Of dat genoeg zal zijn om de Rouches richting top zes te loodsen valt af te wachten, maar dat er vanaf nu dringend resultaten van Hoefkens verwacht worden is wel een zekerheid. Het gebrek aan kwaliteit en ervaring in de Luikse kern geldt niet langer als een excuus.