Actiegroep verspreidt opsporingsbericht voor 'vermiste trein' in Gentbrugge: "Sinds juni geen spoor meer"

In Gentbrugge duiken er opvallende opsporingsberichten op die aankaarten dat een S-trein er is geschrapt. Een actiegroep verspreidt er affiches om de NMBS op te roepen om opnieuw vaker halt te houden in de Gentse deelgemeente. "Het is echt absurd, er stoppen nu meer treinen in het weekend dan in de week." De NMBS erkent het probleem, maar zegt dat er voorlopig geen oplossing is door een aanhoudend personeelstekort. 

In Gentbrugge is een ludieke affichecampagne gestart om de NMBS aan te zetten om opnieuw vaker treinen te laten stoppen in de Gentse deelgemeente. "Er is nog maar één trein per uur. Dat waren er de voorbije vijf jaar twee. De NMBS liet in maart plots weten dat de S-trein van Gent naar Lokeren om operationele redenen geschrapt werd. In mei en juni maakte de trein een korte comeback, maar al gauw bleek hij opnieuw spoorloos", zegt Olivier Pintelon. Hij wijst erop dat zo'n 500 pendelaars een beroep doen op de verbinding. "Het is een belangrijke lijn voor wie pendelt voor het werk, ook veel scholieren maken er gebruik van."  

De actievoerders kregen van de NMBS te horen dat de trein geschrapt werd door aanhoudende personeelstekorten. "We hebben daar alle begrip voor, we pleiten dan ook voor een constructieve oplossing", zegt Pintelon. Hij vraagt dat er een extra stop wordt ingelast in Gentbrugge voor een trein op de drukke lijn Gent - Antwerpen. "Dat is in Beervelde gebeurd om een geschrapte trein op te vangen." De actievoeders hopen dat NMBS snel een aanpassing doorvoert. "In december wordt een nieuw vervoersplan uitgerold, we hopen op een structurele oplossing." 

"Nu meer treinen in het weekend dan in de week"

De actievoerders vinden het vooral onlogisch dat de geschrapte trein in het weekend wel kan rijden. "In de praktijk komt het er op neer dat er op zaterdag en zondag nu meer treinen stoppen in Gentbrugge dan in de week. Dat is fijn voor weekenduitstapjes, maar eigenlijk is het ronduit absurd. Is er in het weekend geen personeelstekort?", vraagt Pintelon zich luidop af. Hij hoopt met de affichecampagne iets te veranderen.

NMBS laat in een korte reactie weten dat er voorlopig geen oplossing komt. "We schrappen die treinen met pijn in het hart, maar we willen ook transparant zijn en geen foute verwachtingen creëren bij de reizigers. Liever duidelijke communicatie dan treinen die last minute geschrapt worden. Vanuit Gentbrugge kunnen mensen vlot naar Gent-Sint-Pieters of de Dampoort reizen en er overstappen. We werven volop mensen aan om de personeelstekorten op te vangen, maar nieuwe krachten hebben ook een opleiding nodig. Dat kost nu eenmaal tijd", verklaart woordvoerder Bart Crols. 

Meest gelezen