Belgische piloten van Ryanair kondigen opnieuw staking aan: dit keer op 14 en 15 september 

De Belgische piloten van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair gaan op 14 en 15 september opnieuw staken. Het is al de vierde keer in twee maanden tijd dat ze het werk neerleggen, uit onvrede over hun loon en een nieuwe regeling rond rusttijden. De staking heeft enkel gevolgen voor de luchthaven van Charleroi.

Via vakbonden ACV Puls en CNE laten de piloten weten dat ze op 14 en 15 september niet zullen vliegen. Die aankondiging doen ze bewust vandaag, want later op de dag wordt de topman van de Ierse luchtvaartgroep, Michael O'Leary, in Brussel verwacht voor een persconferentie.

Sinds het begin van de zomer legden de in Charleroi gevestigde piloten het werk al vier keer neer. Dat deden ze tijdens de weekends van 15 en 16 juli, 29 en 30 juli, en op 14 en 15 augustus. De nieuwe datum is niet lukraak gekozen: op 14 september is bij Ryanair een algemene aandeelhoudersvergadering gepland.

Chantage

De piloten zijn misnoegd over een nieuw uurrooster dat Ryanair wil invoeren. Daarin zouden ze minder rust krijgen. Ze spreken bovendien van "chantage" door de directie, want die wil volgens hen de onderhandelingen over een nieuwe cao (rond de rusttijden) pas opstarten als de klachten die een aantal piloten hebben ingediend, worden ingetrokken. 

Dat is volgens CNE-vakbondsman Didier Lebbe onmogelijk omdat er al onderzoeken lopen. De piloten eisen dat Ryanair "het Belgische recht respecteert, de achterstallige betalingen uitbetaalt en onderhandelingen opstart zonder voorwaarden". 

Ook onenigheid over de lonen maakt deel uit van het sociaal conflict. In 2020 stemden de piloten in met een loonsverlaging van 20 procent om het bedrijf te helpen tijdens de coronacrisis. De piloten willen dat hun loon nu opnieuw opgetrokken wordt, maar Ryanair weigert dat.

Charleroi

Net zoals bij de vorige stakingen zal enkel de luchthaven van Charleroi getroffen worden. Ryanair is ook actief op Brussels Airport, maar het vliegt er enkel met piloten die vanop buitenlandse luchthavens werken.

Recht op schadevergoeding?

Als de luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert of er is meer dan drie uur vertraging, heb je als passagier recht op een vergoeding, bovenop het terugbetaalde ticket. Die extra compensatie ligt tussen 250 en de 600 euro, afhankelijk van de lengte van het traject, en krijg je alleen als je vlucht minder dan 14 dagen op voorhand wordt geschrapt.

Daarnaast heb je ook recht op:

  • Informatie. De luchtvaartmaatschappij moet je schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan per mail, per sms of zelfs met een push bericht. De regels voor de schadevergoeding en de bijstand waar je recht op hebt, moeten ook duidelijk vermeld worden samen met de gegevens van instantie die de regels controleert.
     
  • Bijstand. Je hebt het recht om te kiezen voor een andere vlucht (of retourvlucht) zodra dat kan. Je kan ook kiezen voor een terugbetaling van het ticket binnen de 7 dagen, wanneer de verplaatsing nutteloos is geworden door de vertraging. 
     
  • Opvang. De luchtvaartmaatschappij moet je een verfrissing aanbieden en maaltijden. Als het nodig is, moet de maatschappij ook een verblijf en transfers aanbieden. Je hebt ook recht op twee gratis telefonische oproepen (of telexen, faxen, e-mails) in afwachting van een latere vlucht.

Meest gelezen