Waarom Xi Jinping niet naar de G20-top komt

De Chinese president Xi Jinping komt dit weekend niet naar de G20-top in India. De vraag is uiteraard waarom. Business AM sprak erover met Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator bij nieuwszender BNR.


Beluister hier het volledige gesprek met Bernard Hammelberg:


De essentie: De relatie tussen China en India is verzuurd, dat zou de voornaamste reden kunnen zijn dat Xi thuisblijft. Tussen de G20-landen onderling zou er ruzie zijn.

  • Hammelburg zoekt de verklaring bij het gastland India: “De relatie tussen India en China is in het algemeen slecht. Er zijn twee provincies die omstreden zijn en die in Indiase ogen zijn ingepikt door China. Op de grens is al jarenlang een bloedig conflict. En India is op dit ogenblik ook economisch, maar ook wat inwonertal betreft, bezig om een stevige concurrent voor China te worden.”
  • “Er is onlangs een bijeenkomst geweest van de BRICS-landen in Zuid-Afrika waar Xi Jinping wel was. Er is geprobeerd om de BRICS-landen uit te breiden met een aantal andere landen en daar een nieuw blok van te maken. Maar dat is eigenlijk niet gelukt. Dat zit China heel hoog. Het had dit gezien als een opstapje om de nieuwe leider van een nieuwe groep landen te worden.”

Slechte voorbereiding

  • China zal op de G20-top wellicht vertegenwoordigd worden door de eerste minister, Li Qiang. “Het staatshoofd ontbreekt. Dat is politiek altijd een belangrijk signaal. Maar het is niet zo dat China niet meepraat of meebeslist”, vat Hammelburg samen.
  • “Maar van andere kant hoor ik dat de sfeer bij de voorbereidingen zo slecht is, dat men het niet eens kan worden over een slotdocument. Meestal worden die slotdocumenten al voor aanvang in concept samengesteld. Daar is ruzie over. Dat is voor India ook een behoorlijke tegenvaller.”

Op de agenda

  • “De G20 zal het hebben over de handelsbetrekkingen, over de positie van de Verenigde Staten in het geheel. De economische betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China zijn voortreffelijk. Maar niettemin wordt er nog steeds gesproken over ontkoppelen. De Chinezen, maar ook de Amerikanen, hebben er behoefte aan om een beetje de kou uit de lucht te nemen.”
  • “Er zijn ook allerlei regionale problemen die spelen in Azië, in de Zuid-Chinese Zee. Dat willen ze ook graag bespreken. Oekraïne zal niet of nauwelijks aan de orde komen. India zal enorme moeite doen om dat van de agenda te houden omdat het land een neutraal standpunt in wil nemen”, besluit Hammelburg.
Meer