Chef Defensie Michel Hofman: "Ondenkbaar dat we onze F-16's leveren aan Oekraïne"

België zal geen F-16-toestellen leveren aan Oekraïne. Dat sluit Michel Hofman, de chef Defensie, uit in "De ochtend" op Radio 1. De nog resterende gevechtsvliegtuigen naderen het einde van hun levensduur en België heeft ze nodig om zijn eigen opdrachten uit te voeren. "Eerst moet de eigen organisatie en voorraad in orde worden gebracht", zegt Hofman.

De reden waarom België geen F-16’s kan leveren aan Oekraïne is omdat alle Belgische toestellen in gebruik zijn voor eigen opdrachten, zegt de chef Defensie Michel Hofman in "De ochtend" op Radio 1. "Voor de verdediging van het luchtruim van de Benelux en van de Baltische staten." Estland, Letland en Litouwen zijn NAVO-bondgenoten die aan Rusland grenzen, maar zij hebben zelf geen gevechtsvliegtuigen.

Ook daalt de beschikbaarheid van de gevechtsvliegtuigen alsmaar meer. "De toestellen zijn verouderd en naderen het einde van hun levensduur", zegt Hofman. "Door een gebrek aan reserveonderdelen duurt het onderhoud van de vliegtuigen langer."

Volgens Hofman is het daarom "ondenkbaar" dat België die toestellen zal leveren aan Oekraïne. Wel zal België, in het kader van de internationale F-16-coalitie, Oekraïense piloten van F-16's en technici opleiden. In die zogenoemde "straaljagercoalitie" bevestigden Nederland, Denemarken en Noorwegen dat zij wel vliegtuigen zullen doneren.

BELUISTER - "We onderschatten hoe moeilijk de operatie voor Oekraïne is zonder steun":

Tekort aan munitie

En die internationale steun is nodig, benadrukt Hofman. "Oekraïne probeert op verschillende plaatsen op de frontlinie door te breken, maar er komt toch weinig verandering. We onderschatten hoe moeilijk die operatie is zonder steun, zoals luchtsteun."

Zal België Oekraïne dan steunen via extra munitie? "Op dit moment niet. We moeten eerst de eigen organisatie van Defensie en de voorraden in orde brengen", zegt Hofman. "Er is een schrijnend tekort aan munitie en wisselstukken waarmee we wapens kunnen onderhouden. Er moet ook worden geïnvesteerd in de infrastructuur voor het personeel. Pas dan kunnen we kijken of er ruimte is om te leveren aan Oekraïne."

Meest gelezen