Sint-Trudo Ziekenhuis

Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden kan met nieuw apparaat binnen de 48 uur 100 soorten drugs opsporen

Het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden heeft een speciaal apparaat aangekocht waarmee het veel sneller drugs kan opsporen. Met het apparaat kan achterhaald worden welke drugs de patiënt heeft genomen en hoeveel van die drugs hij heeft ingenomen. "Vroeger moesten we twee weken wachten op de resultaten, nu kan het binnen de 48 uur", vertelt Miet Driesen, communicatiemanager van het Sint-Trudo Ziekenhuis.

In het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden kunnen ze vanaf deze week veel sneller drugs opsporen met een speciaal apparaat. Met het apparaat kunnen ze achterhalen welke drugs de patiënt heeft genomen en hoeveel drugs hij of zij juist heeft genomen. 

"Het apparaat bestaat uit twee toestellen die aan elkaar gekoppeld zijn", legt Miet Driesen, communicatiemanager van het Sint-Trudo Ziekenhuis uit. "De urinestalen worden naar het lab gebracht en worden in het eerste toestel gestoken. Dat kan door het scheiden van stoffen achterhalen welke drugs de patiënt genomen heeft. Vervolgens kunnen we met het tweede toestel zien hoeveel drugs de patiënt heeft ingenomen. Vroeger moesten we twee weken wachten op de resultaten, nu kan het binnen de 48 uur."

Het eerste toestel meet de soort drugs, het tweede meet de hoeveelheid drugs.
Sint-Trudo Ziekenhuis

Ontwenningskliniek Asster

Het ziekenhuis heeft een nauwe samenwerking opgestart met ontwenningskliniek Asster, waardoor ze sneller moesten achterhalen of die patiënten drugs hebben ingenomen. "In onze ontwenningskliniek hebben we heel wat mensen zitten met een verslaving aan illegale drugs", vertelt Bert Plessers, algemeen directeur van Asster. "Voor hun behandeltraject is het belangrijk dat we snel achterhalen of ze drugs hebben genomen. Een behandelproces is vaak met vallen en opstaan, waarbij controlemomenten cruciaal zijn om te bekijken of er sprake is van een terugval en, indien zo, onze verdere behandeling hierop aan te passen."

100 soorten drugs

Het apparaat kan al 100 verschillende soorten drugs herkennen. "Er komen heel regelmatig nieuwe soorten drugs bij en het is belangrijk dat we ook die snel kunnen opsporen. Zodra die nieuwe drugs gedetecteerd zijn, kunnen we er ook voor zorgen dat het apparaat die nieuwe soorten drugs herkent."

Sinds april is het ziekenhuis aan het proefdraaien met het apparaat. Vanaf deze week wordt het in gebruik genomen.

Meest gelezen