Uitvinder smurfentaart komt met wolventaart: "Ik wil mens en wolf graag verzoenen"

Limburg heeft er een nieuwe delicatesse bij. Na de beroemde smurfentaart vindt Etienne Wils een nieuwe lekkernij uit: de wolventaart. "Hoe kan ik de mens en de wolf beter samenbrengen dan met een stukje taart?", zegt hij aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

In Limburg wordt vandaag de wolventaart voorgesteld. "Ik ben enorm trots", zegt bedenker Etienne Wils. Etienne vond in 1977 de smurfentaart uit, samen met zijn schoonvader Lucien Swinnen. "Die taart is wereldberoemd in Limburg, de Antwerpse Kempen en delen van Vlaams-Brabant. Ik hoop dat mijn wolventaart even populair wordt, maar ik wil vooral mens en wolf verzoenen."

Wolvensiroop

De taart is bezaaid met slagroom en chocoladeschilfers en bovenop de taart staat een embleem van de wolf in chocolade. Maar het is vooral de binnenkant van de taart die volgens Etienne uniek is. "Binnenin zit mijn fameuze wolvensiroop op basis van appel, peer, kers en pruim. Vier producten uit de Limburgse fruitstreek."

BELUISTER - Etienne Wils vertelt over zijn kersverse uitvinding, de wolventaart

Bakker Carlo Briers uit Munsterbilzen kreeg de eer om de taart te mogen proefbakken. "Het is een heel fijn gebak en een mooie ode aan de wolf." Het recept van de taart zal enkel aangeboden worden aan ambachtelijke bakkers. Die kunnen de wolventaart ook opnemen in hun assortiment.

Taart die wil verzoenen

De taart van Etienne heeft onderliggende boodschap. "Ik wil met deze taart mens en dier dichter bij elkaar brengen. De wolf is terug in Vlaanderen. Het dier is niet bij iedereen populair in Limburg en in de rest van Vlaanderen. Nochtans is het aan ons om in vrede samen te leven met de wolf. Mensen van wie de dieren gevaar lopen, moeten zich informeren over de subsidies zodat ze hun tuin of weide kunnen omheinen."  

Het is niet de eerste keer dat Etienne het voor de wolf opneemt. Hij kwam eerder al met een Wolvenbrood op de markt. De opbrengst van de verkochte taarten en broden gaat deels naar de vzw Welkom Wolf.  

Meest gelezen