Bij de bouw in 1923 heette de halte "Breedene Hippodrome"
© Jeffrey Roos

Iconisch tramhokje aan halte "Bredene Renbaan" krijgt als eerste monument in Vlaanderen nieuw herkenningsteken voor beschermd erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft het historische tramhokje aan de halte "Bredene Renbaan" erkend als monument. Daarnaast krijgt het tramhokje ook als eerste monument in Vlaanderen het nieuwe herkenningsteken van beschermd erfgoed. Het nieuwe wit-gele schildje komt op termijn op alle Vlaamse beschermde monumenten, en dat zijn er vele duizenden.

Wie aan paardenrennen en de kust denkt, komt automatisch in Oostende terecht. Maar vroeger had Bredene ook een hippodroom. Het enige wat de toeristen daar nog aan herinnert zijn straatnamen en het iconische tramhokje aan de halte "Bredene Renbaan". Het hokje, volledig in art-nouveaustijl, bestaat dit jaar exact 100 jaar, en krijgt als verjaardagscadeau de erkenning als monument.

Jeffrey Roos

Daarnaast krijgt de tramhalte de primeur om als eerste monument in Vlaanderen het nieuwe wit-gele herkenningsteken van beschermd erfgoed te dragen. Schepen van ruimtelijke ordening van Bredene Kristof Vermeire: "We zijn trots op ons erfgoed en het is voor Bredene een echte meerwaarde dat dit tramhokje nu beschermd is. Naast het architecturale aspect vertelt dit gebouw ook een belangrijk verhaal van onze gemeente. Tegelijkertijd zijn we de minister dankbaar voor de primeur dat het nieuwe herkenningsteken hier in Bredene bekend wordt gemaakt”"

Later vandaag krijgt ook het gerestaureerde Huis Janssens in Sint-Niklaas, waar het museum Curiosum opengaat, een nieuw wit-geel monumentenschildje. Sint-Niklaas is zondag gaststad van de 35e Open Monumentendag.

Nieuwe, duurzame bordjes

Vlaanderen telt 11.408 beschermde monumenten, 1.563 beschermde stads- en dorpsgezichten, 677 beschermde cultuurhistorische landschappen en 49 archeologische sites. Met dit nieuwe herkenningsteken krijgt deze rijke en diverse groep erfgoed één gezicht: een schildje in de huisstijl van de Vlaamse overheid met het logo "Vlaanderen is erfgoed". In duurzaam aluminium.

Het vorige Vlaamse bordje was wit met een kleine gele hoek en daarvoor waren er ook wit-blauwe bordjes in omloop. Die laatste hangen nu enkel nog aan gebouwen en plaatsen die Unesco-werelderfgoed zijn.

Meest gelezen