© Stefaan Beel

“Na volgende week geen 25 graden meer”: ook warme nazomer voorspelde ‘weerman’ Geri (82) vorig jaar op Kerstmis al

“Van 18 of 19 augustus tot 20 september krijgen we prachtig weer. De zomer is dus nog niet verloren”, zei Geri Haerynck begin augustus nog in deze krant. En het ziet er inderdaad naar uit dat de ‘weerman’ uit het West-Vlaamse Koekelare er nog maar eens knal op zit.

debn
Bron: HLN

Geen gesofisticeerde computersystemen waar hij zich achter schuilt, maar wel de jarenlange ervaring is wat telt voor Geri Haerynck (82). Al bij Kerstmis vorig jaar voorspelde Geri het weer voor heel 2023, zo ook dat voor deze en komende weken. “Ik verwacht inderdaad ook volgende week nog mooi weer. Daarna zal het voorbij zijn met dagen waarbij het kwik hoger dan 25 graden klimt”, zegt hij nu aan HLN. Vanaf 24 september staat er bewolking op het blaadje van Geri met nu en dan een bui.

LEES OOK. Amateurweerman Geri (82) voorspelde op Kerstmis al kwakkelweer in juli, maar wat brengt de rest van de zomer?

En durft de ‘weerman’ al verder kijken? Ja, hoor. “Oktober en november worden bewolkter met af en toe een opklaring. Vergelijk het met het weer dat we in mei en juni hebben gehad.” Om maar even te duiden hoe accuraat de voorspellingen van Geri zijn; in hetzelfde interview van augustus haalde hij het volgende aan: “Juli zou een bewolkte maand worden met regelmatig regen en vrij veel wind. Ik zat er precies niet naast, hé.”

Hoe dan?

Waar wat is nu net Geri’s geheim? Hoe doet hij dat nu in hoogtechnologische tijden zonder computer? Dat mogen we helaas niet (helemaal) weten. Het is een trucje van zijn grootmoeder dat hij al sinds 1965 toepast, want zo lang is de man al bezig met het voorspellen van het weer. Hij begon dat te doen voor zijn vader die landbouwer was. Wel weten we dat in zijn tuin in Koekelare allerlei meettoestellen staan, zoals een zelfgemaakte windmeter met een fietsband. Maar het échte geheim, dat blijft dus goed bewaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER