Tom Mariën, specialist in de paardenchirurgie en zaakvoerder van Equitom.

Paardenkliniek Equitom in Lummen breidt uit met extra stallen en digitale operatiezaal uit glas

De paardenkliniek Equitom in Lummen is uitgebreid met 50 extra stallen en een digitale operatiezaal uit glas. Met deze uitbreidingen is de kliniek uitgegroeid tot de grootste paardenkliniek in Europa. In totaal kunnen er 150 paarden gehospitaliseerd worden. In de nieuwe operatiezaal zullen de operaties wereldwijd gestreamd kunnen worden. Paardenspecialisten uit het buitenland zullen ook live kunnen communiceren met de mensen in de operatiezaal.

De paardenkliniek Equitom in Lummen mag zich vanaf nu de grootste paardenkliniek in Europa noemen. De kliniek is uitgebreid met 50 extra stallen en een gloednieuw operatiekwartier. In totaal heeft de kliniek nu 3 operatiezalen en kunnen er 150 paarden gehospitaliseerd worden. 

"We hebben geïnvesteerd in een nieuw gebouw, omdat we te weinig stallen hadden", zegt Tom Mariën, specialist in de paardenchirurgie en zaakvoerder van Equitom. "Naast extra stallen hebben we in ons nieuwe gebouw ook een digitale operatiezaal gebouwd die volledig uit glas bestaat. Dankzij het glas gaan we veel sterieler te werk kunnen gaan. Bacteriën kunnen zich op glas heel moeilijk vasthechten en glas is ook makkelijk om te reinigen na een ingreep. In de operatiezaal is er ook een constante overdruk zodat er geen stof, vliegen of vuil in de zaal kunnen komen. Hierdoor is de kans veel kleiner dat een paard een infectie oploopt tijdens het opereren."

De digitale, glazen operatiezaal.

Wereldwijd operaties streamen

De operatiezaal heeft ook heel wat digitale snufjes. Er zijn verschillende camera's geïnstalleerd die ervoor zorgen dat operaties wereldwijd, live gestreamd kunnen worden. Paardenspecialisten uit het buitenland zullen zo een operatie in Lummen op de voet kunnen meevolgen en ze kunnen ook communiceren met de mensen die aan het opereren zijn. "Ook voor de eigenaars van de paarden is dit een meerwaarde", benadrukt Mariën. "Zij willen heel goed geïnformeerd worden over wat we tijdens een operatie gaan doen met hun paard. De operatie bijwonen in de operatiezaal zelf is niet mogelijk, maar dankzij de camera's zullen zij de operatie van op afstand kunnen volgen. Ze mogen zelfs vragen stellen tijdens de operatie." 

In het nieuwe gebouw kunnen 50 paarden gestald worden.

Dimitri Kadic, specialist in de paardenchirurgie die bij Equitom aan de slag is, kijkt er alvast naar uit om te opereren in de nieuwe operatiezaal. "Ik sta echt te popelen om hier te werken. In het nieuwe operatiekwartier zullen we erg steriel te werk kunnen gaan. Niet alleen door de glazen wanden, maar ook doordat we al het voorbereidend werk, dat bij een operatie komt kijken, in een aparte zaal kunnen uitvoeren. Zo gaan de paarden pas binnen in de echte operatiezaal wanneer ze helemaal steriel zijn."

"De glazen operatiezaal zullen we vooral gebruiken voor operaties aan bijvoorbeeld de gewrichten, pezen en het ruggenmerg", gaat Kadic verder. "Voor operaties die moeten gebeuren onder een CT-scanner of het vuilere operatie werk, zoals het verwijderen van abcessen of tumoren, zullen de andere operatiekwartieren gebruikt worden."

Dimitri Kadic in de ruimte waar de paarden worden verdoofd en na de operatie terug ontwaken.
De paardenkliniek in Lummen met rechts het nieuwste gebouw.

Meest gelezen