Links: Lieven en zijn vrouw nu. Rechts: Lieven 20 kilogram zwaarder. Na een zwaar motorongeval ruim zes jaar geleden gooide de man zijn leven om.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: Lieven en zijn vrouw nu. Rechts: Lieven 20 kilogram zwaarder. Na een zwaar motorongeval ruim zes jaar geleden gooide de man zijn leven om. © rv / rv

Lieven woog 135 kilo en besloot drastisch af te vallen: “Op een dag flipte ik volledig, ik wou mijn leven terug”

Lieven Bovyn (50) uit Zwevegem werd obees doordat hij genetisch belast is én door zijn zware job met bedenkelijk voedingspatroon. Maar de cijfers op de weegschaal schoten pas echt de lucht in na een noodlottige dag met de motor. “De endocrinoloog verwees me door naar een diëtiste, en het programma Slimmer Onderweg van het AZ Groeninge kwam op mijn pad”, getuigt hij over de stappen die hij zette om ondertussen 20 kilo lichter te wegen.

  1. “Vanaf juni neemt haarverlies meestal toe”: is jouw haaruitval normaal of is er meer aan de hand? En wat doe je er dan aan?
    PREMIUM

    “Vanaf juni neemt haarver­lies meestal toe”: is jouw haaruitval normaal of is er meer aan de hand? En wat doe je er dan aan?

    “Ongeveer acht op de tien blanke mannen krijgen androgenetische alopecia”, weet dermatoloog dr. Veronique Meuleman. “Je haardos dunt dan langzaam uit en je kan volledig kaal worden.” Maar er zijn nog meer mogelijke redenen waarom jij veel haar verliest. De dermatoloog somt ze op, legt uit wanneer haaruitval zorgwekkend is en zet goed werkende behandelingen op een rij. “Er zijn supplementen die haarverlies afremmen, maar laat je niet misleiden door reclame.”
  2. Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
    PREMIUM

    Studies tonen antidepres­sief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?

    Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.”