© AP

Wout van Aert aan het feest in Tour of Britain na tactische meesterzet: “Wielrennen is al saai en voorspelbaar genoeg”

Vijfde rit, vijfde keer feest voor Jumbo-Visma en zijn supercombinatie Wout van Aert en Olav Kooij in de Tour of Britain. Deze keer deed Van Aert eens geen lead-out, maar mocht hij zelf aan het feest nadat Kooij het gat voor hem liet vallen. Met een late uitval trok de Belg de ritzege over de streep. Van Aert wordt ook meteen de nieuwe leider met nog drie koersdagen te gaan. Hij telt nu drie seconden voorsprong in het algemene klassement.

blg, wic

Na vier ritzeges op rij voor de Nederlander Olav Kooij gooide zijn ploeg Jumbo-Visma het deze keer dus over een andere boeg. Niet in het grootste deel van de golvende, 192 kilometer lange etappe in Felixstowe, want net als de voorbije dagen leidden de ploegmaats van Van Aert en Kooij opnieuw de achtervolging op drie vroege vluchters, met daarin opnieuw Abram Stockman. Zo leken Kooij en co. opnieuw aan te sturen op een massasprint.

In de finale speelde Jumbo-Visma echter een ander spel. De Nederlandse ploeg moest aanvankelijk nochtans achtervolgen nadat het zich in de laatste tien kilometer vergist had van traject op een rotonde en zo achterin het peloton terecht was gekomen. De zwart-gele trein kon dat nog goedmaken, en ging in de slotkilometers naar de leiding van het peloton, schijnbaar in een nieuwe poging Kooij naar de zege te leiden.

Nieuwe leider

Maar bij het ingaan van de laatste kilometer bleek Jumbo-Visma een volledig andere tactiek te hebben: Kooij liet in een bocht het gaatje vallen voor Van Aert, die de voorbije dagen telkens zijn sprintloods was geweest. De Kempenaar sloeg zo een mooi kloofje, dat hij ondanks de tegenwind wist vast te houden tot de streep. Van Aert won met drie seconden voorsprong, de Brit Ethan Vernon en de Nederlander Danny van Poppel sprintten naar de tweede en derde plek. Kooij spurtte uiteindelijk niet mee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door het gaatje dat hij op de finish had, is Van Aert ook de nieuwe leider in het algemene klassement. Alle sprinters volgen op drie seconden achterstand. De Ronde van Groot-Brittannië duurt nog tot en met zondag. Vrijdag zijn de sprinters wellicht nog eens aan zet in de golvende, 146 kilometer lange etappe tussen Southend-on-Sea en Harlow. De twee slotetappes in het weekend zijn heuvelachtig.

Van Aert: “Wielrennen is al saai en voorspelbaar genoeg”

“Ik ben erg blij”, genoot Van Aert van zijn derde seizoenszege. “Het is altijd erg tricky om dit soort plan te maken. En als je het dan op deze manier kan uitvoeren, geeft dat uiteraard veel voldoening. Dit is opnieuw een topdag voor de ploeg. Hier ben ik echt trots op.”

Jumbo-Visma won de voorbije vier dagen in een sprint met Olav Kooij, maar speelde het deze keer dus anders. Kooij liet het gaatje vallen bij de uitval van Van Aert. “Gisterenavond, toen we de lead-out bespraken voor vandaag en de laatste bochten bekeken, ontstond dit plan”, verklapte Van Aert.

“Eerst gooide ik het op tafel als grap slash idee. En toen begonnen we erover na te denken. We hebben iets nieuws geprobeerd. Dit is het mooie aan wielrennen. De sport is vaak al saai en voorspelbaar genoeg. Dan is het mooi om alles wat bij te kunnen kruiden.”

Van Aert is ook de nieuwe klassementsleider in de Ronde van Groot-Brittannië, die nog tot en met zondag duurt. Hij heeft drie seconden voorsprong op alle sprinters met naam.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen