30,2 graden: dagrecord in Ukkel gebroken, vanaf morgen eerste hittegolf ooit in september

Met 30,2 graden gemeten in Ukkel, hebben we een warmterecord voor 7 september te pakken. Het vorige dagrecord stond op 29,5 graden. Meer nog: morgen halen we sowieso 25 graden, waardoor we officieel van een hittegolf kunnen spreken. De eerste ooit gemeten in september.

Zomer in september. Ook vandaag is het bakken en braden. Voor de tweede dag op rij sneuvelt een dagrecord. Dat bevestigt KMI-weerman David Dehenauw.

Gisteren werd 30,1 graden genoteerd in Ukkel. Het vorige warmterecord voor 6 september stond op 28,5 graden. Dagrecords sneuvelen steeds vaker, weet VRT-weerman Bram Verbruggen.

We stevenen ook af op een hittegolf. Morgen zitten we aan dag vijf met 25 graden waarvan we drie dagen temperaturen haalden van 30 graden (of meer).

Een hittegolf in september kunnen we historisch noemen. Sinds de metingen in 1833 is dat nog nooit gebeurd. Hittegolven waren er wel verschillende keren tot en met eind augustus.

BEKIJK - "De hittegolf in september toont aan dat ons klimaat verstoord is", legt weerman Bram Verbruggen uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...
Sinds de metingen in 1833 is er bij ons nog nooit een hittegolf geweest in september
weerman Bram Verbruggen

Het is de tweede hittegolf dit jaar voor ons land. Heel wat studenten zullen het zich herinneren toen ze blokten voor examens. De eerste hittegolf duurde van 8 tot 17 juni. Deze hittegolf is gestart op 4 september en zal zeker acht dagen duren (mogelijk negen dagen met dinsdag 12 september erbij).  

Wie wacht op enige verkoeling, zal geduld moeten hebben tot volgende week. "Vanaf maandagavond is er kans op onweersbuien", geeft Verbruggen mee. Het blijft wel warm voor de tijd van het jaar met dinsdag maxima tot 25 graden. Woensdag worden voorlopig maxima tot 22 graden voorspeld.

Belga/ Mathieu Thomasset / Hans Lucas

Even de cijfers rond Belgische hittegolven erbij nemen: een hittegolf is zeker de laatste decennia niet meer uitzonderlijk. De voorbije jaren had elke zomer – op die van 2021 na – minstens één hittegolf. En die kunnen soms lang duren.

Die van 2020 bijvoorbeeld duurde 12 dagen. Lang, maar geen record. Sinds het begin van de waarnemingen in 1901 waren er in ons land tien hittegolven die langer duurden.

Zo waren er in de recordzomer van 1947 niet minder dan vier hittegolven. Twee van die hittegolven duurden maar liefst 14 en 19 dagen. De "legendarische" hittegolf van 1976 duurde 17 dagen. In augustus 2003 ging ons land 13 dagen lang gebukt onder een hittegolf.

BEKIJK - Wijnbouwers houden wijngaarden nauwlettend in de gaten tijdens de hittegolf:

Videospeler inladen...

Met dank aan een omegablokkade

We vertoeven in tropische sferen terwijl het zuiden van Europa kampt met noodweer. Extreme hoeveelheden neerslag teisteren onder meer Griekenland en Spanje. Dat heeft te maken met de zogenoemde omegablokkade, aldus Verbruggen.

Dat is een weersituatie waarbij een krachtig hogedrukgebied de weg blokkeert voor lagedrukgebieden. Storingen en regenbuien blijven aan de rand van dat hogedrukgebied hangen en gaan er in een grote boog omheen. Op de weerkaart ziet dat eruit als de Griekse hoofdletter omega (Ω). Storingen worden tegengehouden en dat maakt dat binnen het hogedrukgebied er de hele tijd standvastig mooi weer is.

FOTO - Voorbeeld van een omegablokkade:

BEKIJK - Het meest recente weerbericht met Bram Verbruggen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen