Regisseur Fien Troch (midden) tussen acteurs Greet Verstraete (links) en Cathalina Geeraerts (rechts)
Invision

"Staande ovatie van vijf minuten": "Holly" van Fien Troch warm onthaald bij première op filmfestival Venetië

Op het filmfestival van Venetië is "Holly" van de Belgische regisseur Fien Troch in première gegaan, in de officiële selectie. "Met succes, want de film kreeg een staande ovatie van ruim vijf minuten", zegt filmjournalist Lieven Van Gils. Zaterdagavond weten we of Troch als eerste Belgische filmmaker ooit de felbegeerde Gouden Leeuw wint: de belangrijkste onderscheiding in Venetië voor de beste film. 

"Holly" is om 16.30 uur officieel in wereldpremière gegaan in Venetië. "De film is warm onthaald, met veel applaus", zegt filmjournalist Lieven Van Gils, die erbij was in de zaal. "Er was een staande ovatie van een vijftal minuten. Je voelt hier in Venetië de genegenheid voor de figuur van Fien Troch en haar film. Ik zag echt hoe er iets van haar schouders afviel bij dat applaus. Ook de hoofdrolspeelster Cathalina Geeraerts straalde echt."

BEKIJK - enkele beelden van vlak na de première: Fien Troch en de hoofdrolspelers uit "Holly" nemen de staande ovatie in ontvangst:

Videospeler inladen...

"Het was fantastisch, zo'n superwarm onthaal", reageert Fien Troch in "Het journaal" bij Lieven Van Gils. "Zo'n première, dat is effectief je kindje dat je op dat moment moet afgeven. Maar "Holly" is superwarm onthaald, dus ik ben echt heel blij daarmee."

Ook de eerste reacties van de filmpers zijn positief. "De ontlading na zo'n première maakt meteen plaats voor de gedachte "wat gaan de mensen ervan vinden". Dus het stemt me enorm gelukkig dat de grote filmmagazines positief zijn."

Als Troch zaterdagavond de Gouden Leeuw voor beste film wint voor "Holly" dan schrijft ze filmgeschiedenis, want nog nooit heeft een Belgische filmmaker die onderscheiding gewonnen. "Ik wil dat heel graag, maar ik heb hier zelf geen controle over. Dus ik ben blij dat "Holly" goed onthaald is en alles wat er nog bijkomt is welkom. Dat ik hier in Venetië ben, is mijn hoofdprijs, en daar ga ik zo veel mogelijk van genieten."

BEKIJK - Filmjournalist Lieven Van Gils sprak na de première met regisseur Fien Troch en hoofdrolspeelster Cathalina Geeraerts:

Videospeler inladen...

Glitter en glamour

Bij een officiële filmvoorstelling in de competitie van een groot filmfestival horen enkele verplichtingen voor filmmakers en acteurs, zoals een fotomoment voor de vertoning. Troch en enkele van haar acteurs hebben samen geposeerd voor de aanwezige pers in Venetië. Troch deed dat in het gezelschap van haar vrouwelijke hoofdrolspelers Cathalina Geeraerts en Greet Verstraete en acteur Felix Heremans.

Invision

Voor hoofdrolspeelster Cathalina Geeraerts - amper 17 jaar oud - is "Holly" haar allereerste filmrol, met alles wat daarbij hoort. "Hier in Venetië verschijnen op de rode loper is één van de meest stresserende dingen die ik ooit gedaan heb. Toen ik uit de auto stapte, stonden er meteen vier camera's op mij gericht en hoorde ik verschillende mensen naar mij roepen. Ik voelde me pas comfortabel toen Fien aan mijn zijde verscheen."

"Het is heel intens, maar ik probeer dit allemaal te omarmen en hiervan zo veel mogelijk te genieten. De aandacht die je krijgt, en de liefde voor de film en de acteurs: dat is echt zalig", zei Fien Troch na het fotomoment en voor de vertoning van "Holly". Echtgenoot en monteur Nico Leunen supportert trouwens van thuis uit in België mee voor Troch, samen met hun twee zonen.

Waar gaat "Holly" over?

"Holly" is de vijfde langspeelfilm van Fien Troch en gaat over een gelijknamig 15-jarig meisje, dat gepest wordt op school. Nadat het erop lijkt dat ze een dodelijke schoolbrand heeft voorspeld, zijn alle ogen op Holly gericht.

Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt, biedt Holly rust, warmte en hoop. Al snel wordt er steeds meer van Holly en haar bijzondere gave geëist.

BEKIJK - de trailer van "Holly":

Videospeler inladen...

Wat zijn de kansen van Fien Troch in Venetië?

Of Fien Troch als eerste Belgische filmmaker ooit de Gouden Leeuw wint, weten we zaterdagavond pas. De concurrentie in de officiële competitie is in elk geval groot. "Ze neemt het op tegen films van enkele grote namen, zoals Hollywoodster Bradley Cooper en filmmaker Sofia Coppola. "Holly" is daartegenover een kleine film, maar kansloos ben je nooit op een groot filmfestival", zegt filmjournalist Lieven Van Gils.

Invision

"Ik heb er geen idee van, maar het zou raar zijn als ik niet op de prijs zou hopen, maar het geeft me geen extra spanning", vertelde Fien Troch voor de première vandaag in "De ochtend" op Radio 1. "Genomineerd zijn in Venetië maakt mijn hele jaar goed. Ik hoor vooral veel goeds over de film van de Griekse filmmaker Yorgos Lanthimos, "Poor things", maar die heb ik zelf nog niet gezien. Geen idee welke beslissing er zal vallen in de jurykamer."

Troch heeft in elk geval goede herinneringen aan het filmfestival van Venetië. Voor haar vorige film "Home" kreeg ze de regieprijs op het festival, en mocht ze het jaar daarna deel uitmaken van de jury voor de "Orizzonti"-sectie.

BELUISTER - "De ochtend" belde Fien Troch op "haar" dag in Venetië:

Meest gelezen