Schrijnend geval van verwaarlozing van oma (92) door dochter en kleinzoon beroert Ruisbroek: “Het was er heel smerig en er hing een vieze geur”

Ruisbroek -

Tijdens de nacht van 29 op 30 augustus 2021 werd in Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) een 92-jarige vrouw dood aangetroffen. Kleinzoon (53) en dochter (72) verbleven op het moment van de feiten op een camping in Westerlo en keken al een paar dagen niet om naar de grootmoeder. Vandaag verscheen het duo voor de rechtbank en herleeft het verhaal opnieuw in Ruisbroek. “Ik zag de grootmoeder soms aan het raam zitten en dat deed me toch even slikken. Het is echt een schrijnend verhaal”, klinkt het bij de buren.

Lies De Boeck, Britt Peeters

De overleden vrouw in kwestie woonde samen met haar dochter en kleinzoon, maar die verbleven het meeste van de tijd op een camping in Westerlo. Haar kleinzoon nam de zorg voor zijn grootmoeder op zich. “Elke dag kwam hij zijn oma bezoeken”, klinkt het bij de buren. Dat deed hij tot ze weigerde om te eten. Enkele dagen later overleed ze eenzaam in haar huis.

LEES OOK. Ze woog nog amper 25 kilo: moeder en zoon staan terecht voor onmenselijke behandeling met dood van oma (92) tot gevolg

Chips en worstjes

De buren bevestigen het verhaal dat de kleinzoon zijn grootmoeder bijna dagelijks bezocht. “Ik zag hem hier vaak voorbij rijden met zijn camionette. Elke dag bezocht hij zijn grootmoeder en zou hij haar voeden”, klinkt het bij de café-uitbater van De Jonge Beloften.

“Hij kwam hier soms zelfs iets drinken. Hij stonk uren in de wind en had vaak geen geld. De laatste dagen dat hij hier kwam, had hij opeens briefjes van 100 euro. Dat was wel opmerkelijk”, vertelt hij.

“Ik heb de oma ook wel eens gezien. Zij kwam samen met haar kleinzoon iets drinken op het terras. Op dat moment zag ik er niet veel aan, maar ze had ook een sterke en vieze geur. Ze zocht veel contact met mij en bestelde chips en worstjes, misschien om toch maar iets te eten”, besluit de uitbater.

“Ik zag er niet veel aan, maar ze had ook een sterke en vieze geur. Ze zocht veel contact met mij en bestelde chips en worstjes, misschien om toch maar iets te eten”

café-uitbater van De Jonge Beloften

© Joris Herregods

Stank

In augustus vond de kleinzoon zijn grootmoeder overleden terug. Tijdens die nacht belde hij een begrafenisondernemer om zijn oma te begraven. “Het was al donker toen hij hier toekwam. Hij begon zijn camionette volledig uit te laden en wou zijn grootmoeder begraven”, vertelt één van de buren.

“Het is een schrijnend verhaal. Ik heb de vrouw nog vaak zien zitten en dat was toch altijd een raar beeld”, klinkt het. “Heel veel last had ik niet, maar het stonk hier wel af en toe. Mijn vriend is eens binnen geweest, toen hij terugkwam heeft hij gezworen om daar nooit meer binnen te gaan. Er hing een grote stank en alles was vuil. Het was er heel smerig.”

Dagelijks kwam de kleinzoon terug van de camping om zijn oma eten te geven. “Hij kwam inderdaad vaak naar huis om voor zijn grootmoeder te zorgen. Ooit vertelde hij ons dat ze zich niet meer wou wassen en niet wou eten. Volgens zijn eigen woorden zou zij hem willen kleineren en ging ze dat blijven doen tot ze dood was.”

Na de dood kregen kleinzoon en dochter contactverbod, maar daar hielden ze zich niet aan. “Toen mevrouw overleden was, kwamen onze buren nog af en toe naar hier. Ze mochten elkaar niet zien, maar dat gebeurde wel. Uiteindelijk heeft de moeder het huis opgekuist en zijn ze terug naar de camping getrokken. Nu zien we hen hier niet veel en is het hier veel rustiger”, besluiten de buren.

Camping

Wanneer de oma gewoon thuis was, zaten haar kleinzoon en dochter op de camping Hof van Eeden in Heultje (Westerlo). Ook de uitbater kan zich moeder en zoon nog herinneren. “Ze hebben hier lange tijd verbleven, maar leefden een beetje op zichzelf. Ze hadden weinig contact met anderen”, klinkt het.

“Ook de grootmoeder heb ik wel eens gezien, maar niet vaak. Zij was een beetje dement, geloof ik. De familie viel alleszins niet op. Ik kan weinig over hen vertellen.”

Het duo moest donderdag voor de rechtbank verschijnen en riskeert een straf van vijf jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners