Direct naar artikelinhoud
buitenland

Bangladesh verbiedt islamitische tv-zender na terroristische aanslag

Bangladesh wil de islamitische tv-zender Peace TV verbieden na de aanslag op een restaurant in Dhaka, waarbij 28 doden vielen. Volgens de regering kunnen de extreme visies van de zender bijdragen aan het radicaliseren de jongeren in het land.

Peace TV komt niet overeen met de islamitische gemeenschap, de Koran, Sunnah en Hadith, de Bengaalse grondwet, onze cultuur, gewoontes en rituelen', aldus de Bengaalse minister van Informatie Hasanul Haq Inu tegen nieuwszender Bdnews24 maandag, een dag nadat de raad voor de openbare orde besloot om het kanaal te verbieden. De minister zei 'administratieve stappen' te ondernemen om het verbod te bewerkstelligen.

Het besluit volgt op beschuldigingen dat de preken van Indiase geestelijke en oprichter van Peace TV Zakir Naik 'aanzetten tot terroristische daden' en een radicaliserende invloed hebben op jongeren. De daders van de aanslag in Dhaka zouden volgers zijn geweest van de sociale mediakanalen van Peace TV en Naik genoemd hebben als inspiratiebron voor hun daad.

De prediker spreekt dit tegen. 'Ik heb gesproken met mensen van de Bengaalse regering', wordt Naik geciteerd in lokale media. 'Zij vertelden mij dat zij niet geloven dat ik de Bengaalse terroristen heb geïnspireerd onschuldige mensen te doden.'

De beschuldigingen brachten een tegenbeweging op gang. In onder andere Kashmir en New Delhi worden protesten gehouden ter verdediging van de Indiase prediker, die zich momenteel in Saoedi-Arabië bevindt.

"Onacceptabel gedrag"

De 50-jarige Naik is voorzitter van de Islamic Research Foundation in Bombay, die eigenaar is van Peace TV. Op de zender worden 24 uur per dag vanuit Dubai programma's uitgezonden in het Engels, Urdu en Bengaals. De zender is niet onomstreden: in het overwegend islamitische Maleisië zijn de uitzendingen al verboden nadat Naik in het land enkele opruiende lezingen had gegeven.

Ook Naik zelf is een controversiële figuur. Indiase autoriteiten noemen zijn preken provocerend en verwerpelijk. In 2010 werd de islamitische geestelijke de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd vanwege 'onacceptabel gedrag', meldt de BBC. Ook in Canada werd hij geweigerd.

Aanslagen

Het islamitische Bangladesh wordt in toenemende mate geteisterd door extremisten die de islam als rechtvaardiging opvoeren. Anderhalve week geleden kwamen in de hoofdstad Dhaka 28 mensen om het leven nadat mannen bewapend met kapmessen, automatische geweren en explosieven een restaurant in een diplomatenwijk hadden bestormd. Na een gijzeling van twaalf uur werden bij een politie-inval zes gijzelnemers gedood en één opgepakt.

Vorige week vielen bij een bomaanslag in Kishoreganj, 75 kilometer ten noordoosten van Dhaka, vier doden en zeker twaalf gewonden. De daders hadden het gemunt op een feestelijke bijeenkomst voor de viering van het einde van de vastenmaand ramadan.

Minister Haq Inu noemde de aanslag een 'politieke aanval om de seculiere regering van Sjeik Hasina te verdrijven.'