Straten en metrostations zijn overstroomd in Hong Kong.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

158 liter water per vierkante meter: zwaarste regenval in bijna 140 jaar teistert Hongkong

Hongkong is geteisterd door de zwaarste regenval die de Chinese metropool heeft meegemaakt sinds het begin van de metingen zo'n 140 jaar geleden. Straten en metrostations zijn overstroomd. De scholen en de beurs blijven gesloten.

Het Observatorium van Hongkong, het meteorologisch agentschap van de stad, registreerde tussen 23 uur en middernacht plaatselijke tijd 158,1 millimeter neerslag - dat is 158,1 liter water per vierkante meter - aan zijn zetel. Dat is het hoogste niveau sinds men in 1884 met de metingen begon. De lokale autoriteiten hebben aangekondigd dat scholen gesloten blijven "vanwege de extreme weersomstandigheden". 

Dat geldt ook voor sommige douanediensten aan de grens tussen Hongkong en de Chinese miljoenenstad Shenzhen. Ook die kreeg een historische hoeveelheid neerslag te verwerken. Op sommige plaatsen zou 469 millimeter gevallen zijn, wat volgens het agentschap Nieuw China eveneens een record is. 

BEKIJK - Autobestuurders raken in de problemen op de wegen die volledig overstromen:

Videospeler inladen...

Volgens de autoriteiten in Hongkong zou Shenzhen water willen lozen uit zijn reservoirs, wat dan weer voor overstromingen zou kunnen zorgen in het noorden van Hongkong. 

158,1 liter water per vierkante meter, dat is het hoogste niveau sinds men in 1884 met de metingen begon.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Gevolg van tyfoon

De beheerder van het metronetwerk heeft een deel van de dienstverlening opgeschort op één van de lijnen na de overstroming van een station in de wijk Wong Tai Sin. Ook andere stations zijn getroffen. Op verschillende wegen zijn auto's en bussen deels overspoeld door het water. 

Volgens het Observatorium is de hevige regenval een gevolg van Haikui, één van de twee tyfoons die enkele dagen geleden over het zuiden van China en Taiwan raasde.

BEKIJK - Het verslag in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen