© Frederik Thoelen
Frederik Thoelen

BEKIJK - Bioloog maakt unieke beelden van Limburgse wolvenwelp die tot op 3 meter nadert

Bioloog Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum is erin geslaagd om een van de jonge Limburgse wolvenwelpen van nabij te filmen. De welp was op verkenning in een weide. Vanuit een nabijgelegen maïsveld kon Thoelen, die volledig gecamoufleerd was, de beelden maken. Zijn verrassing was groot toen de welp tot op een afstand van 3 meter naderde.

Bioloog Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum geeft regelmatig uitleg over de wolven in Limburg. En de voorbije jaren was dat heel vaak nadat een van de wolven was gesneuveld in het verkeer. Nu gaat het over een springlevende wolf, want Thoelen is erin geslaagd om een van de jonge welpen uitvoerig te filmen. De beelden werden in primeur getoond op TV Limburg.

Tijdens de opnames van anderhalf uur naderde de welp tot op een afstand van 3 meter. "Ik was erdoor verrast, en ben zelfs even moeten stoppen met filmen, omdat ik niet op tijd kon scherp stellen", lacht Thoelen. "Ik had me verstopt in een maïsveld, gecamoufleerd en tegen de wind in en dan was het wachten en hopen dat de welp mijn kant zou uitkomen en dat is dus gebeurd. Dit is mijn mooiste waarneming ooit", vertelt de bioloog bij Goeiemorgen Morgen! op Radio2. 

BEKIJK - Sta zelf oog in oog met de wolf, vergezeld van een woordje uitleg door bioloog Frederik Thoelen.

Videospeler inladen...

Niet gevaarlijk

Thoelen benadrukt dat hij op geen enkel moment in gevaar is geweest. "Voor mensen is zo'n welp zeker niet gevaarlijk. Over heel Europa lopen in deze periode van het jaar een massa wolvenwelpen rond. Dat zorgt zo goed als nooit voor problemen of confrontaties met mensen. Gevaarlijk is het absoluut niet. De welp komt ook zo dicht omdat ik gecamoufleerd was en de wind in de goede richting zat. Mocht de wind verkeerd staan of ik gekleed zijn in felle kleuren, dan was het dier wel weg."  

Meest gelezen