Lizzo© Amy Harris/Invision/AP

Zangeres Lizzo krijgt prijs vanwege inzet voor gelijkheid, kort na aangiftes wegens seksueel wangedrag

De timing is op zijn minst pijnlijk te noemen. Kort nadat popster Lizzo in opspraak kwam en aangeklaagd werd voor ernstige pesterijen en seksueel wangedrag, krijgt ze een prijs voor haar inzet voor meer gelijkheid in de samenleving.

Tom Vets

De 35-jarige Amerikaanse popster zal later deze maand de Quincy Jones Humanitarian Award overhandigd krijgen. Die prijs, genoemd naar de bekende muzikant, is een initiatief van belangenorganisatie Black Music Action Coalition die ten strijde trekt tegen racisme in de muziekwereld en de maatschappij in het algemeen. Lizzo krijgt de onderscheiding vanwege haar inzet voor goede doelen en sociale gelijkheid. Via allerlei acties zamelde ze de voorbije jaren geld in en gaf ze zelf ook flink. Na de afschaffing van het grondwettelijk recht op abortus schonk ze bijna 500.000 euro aan vrouwenorganisaties die zorg bieden aan zwangere vrouwen.

LEES OOK. “Mijn hoofd zei me dat ik moest vluchten”: nog meer beschuldigingen na klacht tegen Amerikaanse zangeres Lizzo

Sinds het begin van haar carrière stond de zangeres bekend als iemand die bodypositivity en inclusiviteit erg hoog in het vaandel droeg, maar sinds enkele zeer negatieve verhalen over onder meer fat shaming en het creëren van een onveilige werkomgeving voor haar danseressen kwam er een stevige smet op haar blazoen. Lizzo ontkent alle aantijgingen, zegt dat het om een wraakactie gaat van mensen die zijn ontslagen omdat ze hun werk niet goed deden. “De gebeurtenissen deden me veel pijn, maar dit mag alle rest niet overschaduwen. Ik kan niet wachten om deze award te krijgen op het gala op 21 september.”

LEES OOK. Lizzo wil danseressen vervolgen na “valse beschuldigingen” van grensoverschrijdend gedrag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER