Amerikaanse speleoloog wordt onwel in Turkse grot en zit vast op 1.000 meter diepte

In Turkije proberen meer dan 170 reddingswerkers een speleoloog te bevrijden die vastzit in een grot op 1.000 meter diepte. De Amerikaan was op verkenningsmissie toen hij plots onwel werd. De reddingsoperatie kan nog meer dan een week duren.

Het zijn spannende dagen voor Mark Dickey en de vele reddingswerkers aan de grot van Morca in het zuiden van Turkije. Dickey, zelf een ervaren Amerikaanse speleoloog, begon er zondag aan een verkenningsmissie samen met een internationaal team. De opdracht was duidelijk: de 1.276 meter diepe grot verder in kaart brengen en kampen opzetten voor toekomstige speleologen.

Maar op 1.000 meter diepte ging het mis voor de 40-jarige Amerikaan. Dickey kreeg inwendige bloedingen en had dringend medische hulp nodig. Zijn team sloeg alarm, maar een reddingsoperatie was nog niet meteen mogelijk. In afwachting kreeg de speleoloog zakjes bloed aangereikt.

Complexe operatie

Intussen zijn we 5 dagen verder en is de reddingsoperatie volop aan de gang. Reddingswerkers uit landen als Bulgarije, Kroatië, Hongarije, Italië en Polen werken samen met Turkse teams om Dickey uit de grot te bevrijden. Dat belooft een erg complexe operatie te worden.

Want hoewel de toestand van de speleoloog intussen stabiel is, kan hij onmogelijk zelf uit de grot klimmen. Zo'n tocht is trouwens niet te onderschatten. Een ervaren speleoloog zou er zo'n 15 uur over doen om van 1.000 meter diepte opnieuw naar de ingang van de grot te klimmen.

Videoboodschap

Dat zijn reddingsoperatie enorme inspanningen vraagt, beseft Dickey maar al te goed. Als ervaren speleoloog was hij, ironisch genoeg, al verschillende keren betrokken bij reddingsoperaties van collega's in nood. In een videoboodschap laat hij dan ook weten dat hij alle hulp enorm apprecieert.

BEKIJK - "Zoals jullie kunnen zien sta ik recht en ben ik alert, maar vanbinnen ben ik nog niet genezen", vertelt Dickey in de videoboodschap:

Videospeler inladen...

"De speleologiewereld is een heel hechte groep en het is verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen hebben gereageerd. Ik besef dat de snelle reactie van de Turkse regering om de medische benodigdheden te voorzien, mijn leven heeft gered. Ik was heel dicht bij de rand."

Nog even geduld

Hoe dan ook zullen Dickey en zijn collega's nog even geduld moeten hebben. Op dit moment wordt de grot klaargemaakt zodat de operatie veilig kan verlopen. Een aantal smalle doorgangen moeten bijvoorbeeld verbreed worden voor een brancard en het risico op vallende stenen moet zoveel mogelijk ingeperkt worden.

De volledige operatie zal zeker nog enkele dagen tot zelfs weken duren, afhankelijk van de precieze omstandigheden. Verschillende teams zullen nodig zijn om elkaar af te wisselen en voortdurend medische zorgen toe te dienen in de koude grot (het is er tussen de 4 en 6 graden).

Meest gelezen