Archieffoto van een politiecombi in de buurt van het huis van minister van Quickenborne.

Uw vraag aan de nieuwsombudsman: "Is dat plasincident echt zoveel aandacht waard?"

Lezers, kijkers en luisteraars sturen ons lichtjes boze en geïrriteerde reacties over het plasincident voor het huis van minister Van Quickenborne. Veel mensen vinden dat de redactie overdrijft.

nws-ombudsman
Bert Lauwers, Judit Verstraete
Uw vraag aan de nieuwsombudsman

Het eerste bericht over het incident dateert intussen van woensdag 23 augustus. Enkele vrienden hadden tijdens een verjaardagsfeestje bij Van Quickenborne thuis tegen de politiecombi geplast die daar staat voor de veiligheid van de minister. De woordvoerder van het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat de zaak zal onderzocht worden. Er is ook een korte reactie van de minister, “hij was er zelf niet bij”, zo laat hij weten, en “hij keurt de feiten af”. Tot daar.

Afgelopen zondag krijgt Van Quickenborne er een vraag over tijdens een gesprek in “De zevende dag”. Hij zegt dat hij over het incident gehoord heeft “via het nieuws” tijdens zijn vakantie. De minister vindt de zaak "degoutant". Hij stelt voor om de wildplassers een weekend lang politiecombi's te laten poetsen.

Nieuws in crescendo

Maandag gaan de poppen pas goed aan het dansen. Dan maakt VRT NWS bekend dat op politiebeelden van die avond ook de minister zelf in beeld komt, in de vroege uurtjes. Hij lijkt een plasbeweging te maken. Wist hij misschien toch meer? Het is de opener van het Journaal, het radionieuws en de website.

De redactie vraagt reacties aan de politiebonden, het parket en de minister zelf. Ook de partijvoorzitters reageren voor de camera. Dinsdagavond is het opnieuw een hoofdpunt, Van Quickenborne pakt uit met beelden van z’n eigen bewakingscamera aan z’n huis. Ook politiek beweegt het nog wat meer, de minister moet zelfs in een commissie van de Kamer uitleg komen geven.

“Al die aandacht niet waard”

Intussen reageren kijkers, luisteraars en lezers geïrriteerd op dit nieuws, ook in onze klachtenbox is er nogal wat onvrede:

"Is het nu echt nodig om aan dat plasincident zoveel aandacht te geven? Jongens toch… is er geen echt nieuws?"

"Hoe vrt in haar nieuwsprogramma’s omgaat met het verjaardagsfeestje van Van Quickenborne tart alle verbeelding. Wat is hier de nieuwswaarde van? De Britse tabloids achterna."

"Hoe Jullie een non-event opbliezen tot een nationaal schandaal slaat alle records. Jullie zitten nu op niveau -20."

Toegegeven, het gaat om een incident in de vroege uurtjes met betrokkenen die allicht een glas te veel op hadden. Op zich is dat incident al die media-aandacht niet waard. Wat daarop volgt is belangwekkender.

In de Wetstraat zou het om belangrijke staatszaken moeten gaan, maar je kan niet beletten dat een faits divers plots toch politieke aandacht krijgt. En dan wordt zoiets nieuws. Ja, de redactie heeft die zaken aan het licht gebracht, maar dat is haar rol. Het is niet de eerste keer dat lastige voorvalletjes politici plots als een groter wordende schaduw tot in de Wetstraat gaan achtervolgen. 

Druk op het gaspedaal

Heeft de redactie overdreven met de berichtgeving? Ze heeft zichzelf ook die vraag gesteld, wat altijd goed is. Toegegeven, de redactie duwde flink op het gaspedaal. Toch gaat het om feiten die je niet zomaar onder de mat veegt. De politiecombi aan het huis van de minister is een beschermingsmaatregel in opdracht van het Nationaal Crisiscentrum, om hem en zijn gezin te beschermen na dreigementen uit het drugsmilieu.

Wanneer enkele genodigden op het verjaardagsfeest zich onrespectvol gedragen ten aanzien van de lokale en federale politie is het belangrijk om te weten of en in welke mate de minister daar zelf van op de hoogte was. Daar mag duidelijkheid over komen.

Als die er is, is het verhaal grotendeels verteld en mag het gaspedaal wat gelost worden. En dan is het weer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn. Zoals een goed werkende justitie bijvoorbeeld.

Meest gelezen