ChatGPT in de boekentas? Na terugval in zomer stijgt aantal gebruikers terug langzaam

Tijdens de zomermaanden is het aantal gebruikers van ChatGPT voor het eerst sinds de lancering in november gezakt. Sinds eind augustus, toen het Amerikaanse schooljaar weer begon, klimt het weer voorzichtig, heeft analysebedrijf Similarweb opgemerkt.

Waarom is dit belangrijk?

Hoe omgaan met artificiële intelligentie in het klaslokaal? Scholen breken er het hoofd over. Een integratie van de nieuwe technologie lijkt onvermijdelijk, want ze heeft allang haar weg gebaand naar de schoolbanken.

In het nieuws: ChatGPT gaat terug naar school.

  • In juni begon het aantal maandelijkse gebruikers van ChatGPT voor het eerst te zakken. Was het nieuwe ervanaf en waren gebruikers minder geïnteresseerd? Mogelijk, maar er bestond ook een theorie dat dit kwam doordat scholieren de zomervakantie ingingen.
  • De zakkende trend zette zich verder. “In de VS daalde het verkeer in mei met 10 procent, in juni met 15 procent en in juli met nog eens 4 procent, terwijl in diezelfde maanden het percentage gebruikers in de leeftijdscategorie 18-24 jaar – dat in april nog meer dan 30 procent bedroeg – daalde tot minder dan 27 procent in juli”, schreef Similarweb in een blogpost.
ChatGPT-verkeerscurve in de VS vlakt af. (bron: Similarweb)
  • Binnen de leeftijdsgroep 18-24, die dient als proxy voor scholieren, viel het gebruik terug in juni en juli, waar het dan in augustus lijkt te stabiliseren in de Verenigde Staten. Wereldwijd liep het aantal in augustus iets terug.
  • ChatGPT werd in augustus wereldwijd 1,43 miljard keer gebruikt, de piek was in mei:1,8 miljard bezoeken aan de chatbot. Bing, de zoekmachine van Microsoft, heeft gemiddeld zo’n 1,1 miljard bezoekers per maand.

(evb)

Meer