© Sanne Nuyts Fotografie

Acteur Ivo Pauwels (85), alias "Nonkel Jef", is overleden

De Antwerpse acteur Ivo Pauwels (85) is vanmorgen overleden. Dat bevestigt zijn weduwe aan onze redactie. Pauwels, die vooral bekend is van zijn rol als "Nonkel Jef" in de gelijknamige VTM-reeks, was gisterenavond met hartproblemen naar het ziekenhuis gebracht. 

Ivo Pauwels is gisterenavond met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar heeft hij nog een operatie ondergaan aan zijn hart. Die ingreep heeft hij niet overleefd, aldus zijn weduwe Diana. Pauwels is 85 jaar geworden. Hij is de grootvader van Ketnetwrapster Nona 't Jolle.

Pauwels heeft een lange acteercarrière gehad, zowel in het theater als op televisie. Hij studeerde aan Studio Herman Teirlinck en was in zijn beginjaren verbonden aan het K.N.S. en het Vlaamse Jeugdtheater. Hij speelde mee in theaterproducties van verschillende gezelschappen, waaronder het Fakkeltheater. Pauwels was ook te zien in tal van televisieseries, waaronder "Kapitein Zeppos" en "Axel Nort".

Samen met Ruud De Ridder, vader van acteur Sven De Ridder, heeft Pauwels het Echt Antwaarps Theater opgericht in 1981. In het Arenbergtheater speelde het gezelschap vooral komedies, in het Antwerps dialect. Het Echt Antwaarps Theater is ermee gestopt in 2020, door de gevolgen van de coronacrisis en de tegenvallende ticketverkoop in die periode.

Ivo Pauwels zal altijd in één adem genoemd worden met de naam van zijn meest bekende rol: "Nonkel Jef", het hoofdpersonage uit de gelijknamige VTM-reeks. Pauwels heeft de eigenwijze en gierige boer Jef Melkenbeek vertolkt tussen 1995 en 2001. De Kempische vloekende boer en zijn handpop Modest waren in de reeks onafscheidelijk. Pauwels kreeg die rol, nadat hij in de begindagen van VTM begin jaren 90 te zien was in de succesvolle reeks "Den Bompa", naast wijlen Luc Philips.

"Nonkel Jef" is talloze keren heruitgezonden bij VTM en wordt 20 jaar na de laatste aflevering nog altijd herhaald op VTM Gold. De sitcom is razend populair geweest, in navolging van reeksen als "F.C. De Kampioenen" en "De Kotmadam". 

BEKIJK - een fragment uit "Nonkel Jef":

Ivo Pauwels heeft in zijn carrière ook meegespeeld in tal van films, onder meer in "De collega's maken de brug" en "Pippa", naast hoofdrolspelers Tom Van Dijck en Nathalie Meskens. Recenter was Pauwels nog op televisie te zien in gastrollen in de reeks als "Witse", "Flikken", "De kotmadam", "Lili en Marleen" en "Mega Mindy". Zijn laatste televisierol was in de VTM/Streamz-reeks "Fair Trade". Via sociale media betuigt VTM hun medeleven, na het overlijden van Pauwels. 

Het stadsbestuur van Antwerpen betuigt zijn oprechte deelneming bij het overlijden van Pauwels, die opgegroeid is in Antwerpen, en heeft om 14 uur een rouwregister geopend. Wie wil, kan het rouwregister tekenen aan de inkom van het stadhuis. Dat is mogelijk tot en met 15 september.  

Politiek actief

Pauwels was naast zijn acteercarrière ook actief in de lokale politiek. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 raakte hij verkozen voor de lokale lijst in de gemeente Tremelo (Vlaams-Brabant). In 2012 was hij zelfs lijsttrekker van de lokale partij "Groot Heist Anders" uit Heist-op-den-Berg (Antwerpen). Toen raakte Pauwels niet meer verkozen.

Meest gelezen