Kwik gaat boven 25 graden: eerste hittegolf in september is een feit

Het kwik heeft zonet de grens van 25 graden Celsius bereikt in Ukkel. De landelijke hittegolf is bijgevolg een feit, meldt weerman David Dehenauw. Het gaat om de eerste hittegolf in september in ons land sinds het begin van de metingen.

jvh

Vooraleer er van een landelijke hittegolf sprake kan zijn, moeten de maxima in Ukkel minstens vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen zeker 30 graden gehaald wordt. Maandag werd het in Ukkel al warmer dan 25 graden, dinsdag, woensdag en donderdag ging het kwik zelfs boven de 30 graden (respectievelijk 30,9, 30,1 en 30,2 graden). Aangezien het vrijdag 25 graden werd, waren de voorwaarden voor een hittegolf dus bereikt.

Het gaat om de eerste hittegolf in september in ons land sinds het begin van de metingen. Het is de tweede hittegolf van dit jaar: de eerste duurde tien dagen, en eindigde midden juni.

Voor de komende dagen voorspelt het KMI opnieuw temperaturen rond de 30 graden. Tot en met volgende week maandag geldt voor het hele land – met uitzondering van de kuststreek en de provincie Luxemburg – code geel voor hitte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER