Kwik gaat boven 25 graden: eerste hittegolf in september is een feit

Archiefbeeld© Sven Dillen

Het kwik heeft zonet de grens van 25 graden Celsius bereikt in Ukkel. De landelijke hittegolf is bijgevolg een feit, meldt weerman David Dehenauw. Het gaat om de eerste hittegolf in september in ons land sinds het begin van de metingen.

jvh

Vooraleer er van een landelijke hittegolf sprake kan zijn, moeten de maxima in Ukkel minstens vijf opeenvolgende dagen minstens 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen zeker 30 graden gehaald wordt. Maandag werd het in Ukkel al warmer dan 25 graden, dinsdag, woensdag en donderdag ging het kwik zelfs boven de 30 graden (respectievelijk 30,9, 30,1 en 30,2 graden). Aangezien het vrijdag 25 graden werd, waren de voorwaarden voor een hittegolf dus bereikt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gaat om de eerste hittegolf in september in ons land sinds het begin van de metingen. Het is de tweede hittegolf van dit jaar: de eerste duurde tien dagen, en eindigde midden juni.

Een hittegolf in september is hoogst uitzonderlijk, zegt Dehenauw. Dat het bijzonder warme weer zo laat op het jaar nog geruime tijd aanhoudt, wijt hij aan de klimaatverandering en het huidige hogedrukgebied boven ons land. Dat hogedrukgebied uit Oost-Europa zorgt voor veel zonneschijn bij ons, en keert begin volgende week terug richting Oost-Europa.

Dehenenauw verwacht echter dat het warme weer in onze contreien nog wel even aanhoudt. Pas dinsdag zou het kwik opnieuw onder de 25 graden duiken. Tot en met volgende week maandag geldt overigens voor het hele land – met uitzondering van de kuststreek en de provincie Luxemburg – code geel voor hitte. Maar ook daarna verdwijnt de zon niet helemaal. Er worden buien verwacht, maar het weer blijft overwegend zonnig. “We kunnen nog steeds niet spreken van herfstweer”, aldus Dehenauw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen