AFP or licensors

Noord-Korea stelt nieuwe duikboot voor die (naar verluidt) ook nucleaire wapens kan afvuren

Noord-Korea heeft een nieuwe duikboot te water gelaten, waarmee het naar eigen zeggen ook nucleaire wapens kan afvuren. Volgens dictator Kim Jong-un wordt de duikboot een speerpunt van de marine, maar experten zetten daar vraagtekens bij.

Met veel bombarie en onder het toeziend oog van een glunderende Kim Jong-un is het nieuwe paradepaardje van de Noord-Koreaanse marine voorgesteld. Volgens Kim is de snelle ontwikkeling van de marine een prioriteit, gezien de agressieve houding van Zuid-Korea en de VS.Ā 

BEKIJK - De nieuwe nucleaire duikboot wordt te water gelaten:

Videospeler inladen...

De duikboot moet "het speerpunt van de onderwater offensieve capaciteiten worden", maar de vraag is hoe capabel die ook echt is. Volgens experten is het een verbouwd Sovjet-model, dat luid en traag is, en een beperkt bereik heeft. Het is ook niet duidelijk hoeveel nucleaire raketten het zou kunnen dragen, en of Noord-Korea die ook ter beschikking heeft.

De laatste jaren heeft Noord-Korea wel veel raketten getest, ook types die van een duikboot kunnen worden afgevuurd. Het land heeft ook een grote vloot aan duikboten, maar dat zijn vooral verouderde modellen, die niet in staat zijn om raketten af te vuren.

Deze duikboot is ook voorgesteld als een die "tactische" nucleaire wapens kan dragen, wat erop duidt dat er geen langeafstandsraketten mee kunnen worden afgevuurd, die bijvoorbeeld tot in de VS kunnen geraken. De duikboot zou wel gemaakt zijn voor korteafstandsraketten.

Kim wil in de toekomst nog meer onderwatervoertuigen met nucleaire capaciteit, zegt hij. Maar de weg naar een echte onderwatervloot die ook doelgerichte aanvallen kan uitvoeren, is dus nog lang. De Noord-Koreaanse leider zou deze maand ook nog een bezoek plannen aan Rusland, waar hij met president Poetin zou spreken over wapenleveringen. Kim zou daar in ruil voor munitie onder andere meer Russische geavanceerde wapensystemen willen krijgen.

Zuid-Korea reageert sceptisch. Volgens het land overdrijft Noord-Korea de capaciteiten van de nieuwe duikboot, en zou die helemaal niet klaar voor gebruik zijn. Kim Jong-un zou beter geld spenderen om zijn bevolking te eten te geven, in plaats van te investeren in nieuwe wapensystemen. De duikboot zal opereren in de wateren tussen Korea en Japan. Dat reageert bezorgd: "De dreiging voor ons land wordt groter", klinkt het vanuit Tokio.

De voorstelling komt er alleszins op een gepast moment: op zaterdag viert Noord-Korea haar 75-jarig bestaan.

AFP or licensors

Meest gelezen