Image courtesy of NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

Wetenschappers vinden mysterieuze gouden "kwal" op zeebodem en weten 1,5 week later nog niet wat het is

Onderzoekers hebben voor de kust van Alaska een vreemd soort gouden "kwal" gevonden op de zeebodem. Maar dan zonder tentakels. Het ding is intussen opgevist, maar ook na de eerste analyses weten wetenschappers niet wat het precies is, behalve dat het van "biologische oorsprong" is.

De vondst dateert al van 30 augustus. Tijdens een onderzoeksmissie van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zagen mariene wetenschappers plots iets vreemds op de zeebodem van de Golf van Alaska, op zo'n 3.300 meter diep.

"Een glad, gouden, kegelvormig ding, iets meer dan 10 centimeter groot en stevig vastgehecht aan een rots", klinkt het in een persbericht. "Een gat onderin onthulde dat ook de binnenkant goud van kleur was."

Image courtesy of NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

"Begin van een horrorfilm?"

De onderzoekers dachten in eerste instantie aan een spons, het ei van een onbekende diersoort of het omhulsel van een ei. Maar omdat ze niet meteen konden vaststellen wat het was, besloten ze om het ding op te vissen via een onderwaterrobot en aan boord van het onderzoeksschip te halen.

"Ik hoop alleen maar dat er niets uitspringt als we het porren", grapte één van de onderzoekers tijdens het opvissen, dat live te volgen was op het internet. "Het lijkt wel het begin van een horrorfilm." 

"Is het niet heerlijk om vast te stellen hoe vreemd de diepzee is", zegt expeditieleider Sam Candio. "We hebben de "gouden kegel" nog steeds niet kunnen identificeren, behalve dat we intussen weten dat hij van biologische oorsprong is. We zullen waarschijnlijk pas meer te weten komen als we het ding in het labo verder kunnen onderzoeken."

Heerlijk om te zien hoe vreemd de diepzee is, het toont hoe weinig we weten over onze eigen planeet

Sam Candio, expeditieleider NOAA

Anderhalve week na de ontdekking is dus nog niet duidelijk of het om een nieuwe soort, een bekende soort, of een onbekende levensfase van een bestaande soort gaat. "Hoewel deze ontdekking ons met verstomming heeft geslagen, is het ook een herinnering aan hoe weinig we weten over onze eigen planeet en hoe veel we nog kunnen leren", zegt Candio.

"Het toont ook hoe belangrijk het is om de oceanen verder te exploreren. De ontdekking van nieuwe soorten kan leiden tot nieuwe geneesmiddelen en vaccins, voedsel, energie en andere kennis en voordelen."

NOAA is momenteel bezig aan een missie van 5 maanden om de diepzee rond Alaska te bestuderen. Normaal meert het onderzoeksschip op 16 september aan en kan de gouden "kwal" daar verder onderzocht worden. 

Image courtesy of NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska

Meest gelezen