Aardbeving in Marokko eist loodzware tol: honderden doden en gewonden

Marokko is vrijdagavond getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8. Daarbij zijn minstens 820 doden en 672 gewonden gevallen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagochtend in een nieuwe balans.

nadb, gli
Bron: BELGA

Dit artikel wordt voorzien van updates.

De eerste beving vond plaats rond 23 uur vrijdagavond. Het epicentrum lag in het Atlasgebergte, op iets meer dan 70 kilometer afstand van de stad Marrakesh. Een twintigtal minuten later volgde een naschok met een kracht van 4.1.

(Lees verder onder de kaart)

Inwoners in verschillende dorpen en steden renden meteen in paniek de straten op, waar ze wachtten uit vrees dat hun woning zou instorten. Ooggetuigen plaatsten video’s van gebouwen die tot puin zijn herleid en van beschadigde delen van de beroemde rode muur rond de oude stad Marrakech, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Andere video’s tonen schreeuwende mensen die restaurants in de stad verlaten.Zaterdagochtend maakte de minister van Binnenlandse Zaken in een nieuwe update bekend dat het dodentol ondertussen is opgelopen naar 632. Nog eens 329 mensen zijn gewond, waarvan er 51 zich in kritieke toestand zouden bevinden.

(Lees verder onder de foto)

Mensen verzamelen op straat na de zware aardbeving in Marokko vrijdagavond.© REUTERS

Krachtigste aardbeving

Aangezien veel afgelegen gebieden nog niet bereikt zijn, is de kans groot dat het aantal slachtoffers nog fors zal oplopen.

Nasser Jabour, hoofd van een afdeling van het Nationaal Instituut voor Geofysica, bevestigde dat er naschokken waren, maar die waren minder sterk. De beving werd gevoeld in een straal van 400 kilometer, vertelde hij aan het Marokkaanse persagentschap MAP. De beving was ook voelbaar in Portugal en Algerije. Het was de eerste keer in een eeuw dat zo’n krachtige aardbeving in Marokko werd geregistreerd.

Aardbevingen komen in Marokko af en toe wel eens voor, maar meestal gaat het om kleine bevingen. In februari 2004 kwamen meer dan 600 mensen om bij een beving met een kracht van 6.3.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Reacties

De Indiase premier Narendra Modi, gastheer van de G20-top dit weekend in New Delhi, heeft zaterdag zijn medeleven betuigd aan de familieleden van de slachtoffers van de aardbeving die in Marokko aan minstens 296 mensen het leven heeft gekost. Ook de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel drukte al zijn medeleven uit.

“Uiterst bedroefd door het verlies van (mensen)levens na de aardbeving in Marokko”, schrijft Modi op X (het vroegere Twitter). Hij voegt toe dat zijn gedachten bij de mensen in Marokko zijn en hij betuigt zijn medeleven aan mensen die geliefden hebben verloren.

“Mijn gedachten gaan uit naar alle getroffenen van deze tragedie en de reddingswerkers die bij de zoekactie betrokken zijn”, laat Charles Michel op X weten. Hij voegt toe dat de EU klaarstaat om Marokko in deze moeilijke momenten te steunen.

Ook de Duitse Bondskanselier, Olaf Scholz, betuigde zijn medeleven over de “vernietigende aardbeving” en “het vreselijke nieuws in Marokko”.

Heb jij de aardbeving meegemaakt of heb je familie of vrienden die er verblijven? Laat het ons weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer