Direct naar artikelinhoud
LiveblogAardbeving Marokko

Live - Aardbeving Marokko. Dodentol loopt verder op tot 2.901 • Koning Mohammed VI brengt bezoek aan slachtoffers in Marrakech

De Marokkaanse koning Mohammed VI bezoekt enkele slachtoffers in het ziekenhuis van Marrakech.Beeld AFP

Delen van Marokko zijn vrijdagavond opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,8. Daarbij zijn duizenden doden gevallen. Internationale hulpverlening wordt slechts met mondjesmaat toegelaten, om chaos ter plekke te vermijden.

• Achtergrond. Terwijl de tijd tikt in Marokko, staan internationale reddingsteams on hold: ‘Dit legt een pijnpunt bloot’

• Reportage. ‘Pas toen alles donker werd en ik begreep dat ik klem zat in mijn eigen huis, ben ik gaan schreeuwen en schreeuwen en schreeuwen’

• Achtergrond. Volstrekt onverwacht, en juist daarom zo dodelijk: ‘De bouwstijl hier is totaal niet voorbereid op een ramp als deze’

Bellen met Jarl van der Ploeg. Ondanks de aardbeving gaat het leven in Marrakech door: ‘Alleen de oude, kwetsbaarste huizen zijn omgevallen’

Live

  1. Koning Mohammed VI brengt bezoek aan slachtoffers in Marrakech

    De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft dinsdag een bezoek gebracht aan gewonde slachtoffers van de zware aardbeving die het land afgelopen vrijdag heeft opgeschrikt. De koning ging langs bij een ziekenhuis in de stad Marrakech, zo bericht het staatsagentschap MAP.

    De koning bracht een bezoek aan het universitair ziekenhuis in Marrakech, waar hij "zich over de gezondheidstoestand van de gewonden informeerde". Hierna heeft hij ook bloed gegeven, zo zegt het agentschap.

    Koning Mohammed VI geeft bloed in het ziekenhuis van Marrakech.Beeld via REUTERS
  2. Gent maakt 35.000 euro vrij voor noodhulp aan Marokko, ook Vilvoorde maakt geld vrij

    De Stad Gent maakt 35.000 euro vrij voor noodsteun voor Marokko. Er zal woensdag ook een stiltemoment georganiseerd worden onder de stadshal. Gent kent een substantieel aantal inwoners met Marokkaanse roots. 

    "Gent leeft mee met de slachtoffers van de aardbeving in Marokko", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). "Heel wat Gentenaars hebben Marokkaanse roots en hebben er kennissen of familie wonen." De noodsteun zal gaan naar het Rode Kruis Vlaanderen dat de plaatselijke reddingswerkers van de Rode Halve Maan ondersteunt. Eerder opende ook een online rouwregister waar Gentenaars een boodschap kunnen achterlaten.

    Ook de stad Vilvoorde maakt geld vrij voor steun aan Marokko. Ze zullen 10.000 euro overmaken aan hulporganisaties in Marokko en Libië. Dat laatste land werd getroffen door zwaar noodweer.

  3. Dodentol loopt op: 2.901 mensen omgekomen, 5.530 mensen gewond

    De dodentol ten gevolge van de aardbeving in Marokko blijft oplopen. Volgens de Marokkaanse staatstelevisie zijn er 2.901 mensen omgekomen. 5.530 mensen raakten gewond bij de natuurramp, zo schrijft persagentschap Reuters.

    Een eerdere balans op dinsdag maakte melding van 2.862 doden en 5.562 gewonden. 

  4. Brussels inzamelpunt voor hulp aan Marokko in Anderlecht geopend

    Dinsdagochtend is aan het kanaal in Anderlecht een groot depot opengegaan waar goederen voor Marokko binnengebracht kunnen worden. Het is een initiatief van zes Brusselse gemeenten waar zich nog twee aan toegevoegd hebben. De gemeenten werken samen met het Rode Kruis en met Defensie om tenten, lampen, hygiënische middelen zo snel mogelijk ter plaatse in het rampgebied te krijgen.

    "Normaal wordt op de Heizel zo'n opslagplaats geopend", legt burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps, uit. Dat was inderdaad het geval tijdens de aardbeving die Turkije en Syrië trof in februari. "Maar voorlopig is de Heizel daarvoor niet beschikbaar. Dat kan nog veranderen en dan zullen we zien of we de twee inzamelpunten naast mekaar gaan laten bestaan, maar we moesten dus een andere locatie zoeken." Die werd snel gevonden: Vaartdijk 8 in Anderlecht. "Zowel voor Oekraïne als ten tijde van de Turks-Syrische aardbeving hebben we deze hangar gebruikt", zegt Cumps. "Hij kon dus makkelijk opnieuw in gebruik genomen worden. De privé-eigenaar werkte onmiddellijk mee en gaf meteen de sleutels."

    Waar er het meest nood aan is, zijn basismiddelen om in de buitenlucht te overleven: dekens, matrassen, tenten, veldbedden. Ook lampen zijn welkom, aangezien er in de getroffen regio geen elektriciteit is. Verder wordt er opgeroepen om toiletartikelen zoals zeep en shampoo binnen te brengen. Voedsel wordt niet aanvaard. Kleren, deodorant, gaan ook niet richting Marokko, maar als de schenkers het willen, worden die weggegeven aan Brusselse verenigingen.

  5. Internationaal Rode Kruis wil 100 miljoen euro ophalen voor Marokkaanse slachtoffers

    De internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC) heeft dinsdag een inzamelactie gelanceerd ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving die afgelopen vrijdag Marokko heeft getroffen. Dat maakte de organisatie bekend op een persconferentie in Genève. In totaal wil de organisatie zo'n honderd miljoen euro ophalen.

    "We hebben honderd miljoen Zwitserse frank (105 miljoen euro) nodig om aan de meeste dringende noden te voldoen", zegt directeur Rampenbeheer Caroline Holt. "De uitdagingen zijn enorm. Op dit moment ligt de nadruk op de zoek- en reddingswerkzaamheden. En het is een prioriteit om zware machines in die afgelegen gebieden van het Atlasgebergte te krijgen om daarbij te helpen."

    Tot nu toe maakte de IFRC al een miljoen Zwitserse frank vrij uit hun eigen rampenfonds, iets meer dan een miljoen euro. Maar er zou nog veel meer nodig zijn voor de hulpacties. Doneren kan via www.ifrc.org.

  6. Proximus verlengt gratis bellen en sms'en naar Marokko

    Klanten van Proximus en dochtermerken Scarlet en Mobile Vikings kunnen nog tot zondag gratis bellen en sms'en met nummers in Marokko. De operator doet die geste na de zware aardbeving van vrijdag.

    Eerder had Proximus aangekondigd dat het aanbod zeker tot en met vandaag zou gelden. De andere grote operatoren in België, Telenet en Orange, kwamen met een gelijkaardig initiatief. 

  7. Honderdduizend kinderen getroffen, zegt Unicef

    Door de aardbeving in Marokko zijn volgens de eerste informatie van Unicef ongeveer 100.000 kinderen getroffen. Het precieze aantal omgekomen en gewonde kinderen is nog niet bekend, aldus het VN-kinderfonds. Volgens schattingen uit 2022 maakten kinderen zowat een derde van de bevolking van het land uit.

    Duizenden woningen zijn verwoest. Daardoor zijn gezinnen dakloos geworden en moeten ze de koude nachten in open lucht doorbrengen.

    Vrouwen en kinderen in een tent in het dorp Douzrou.Beeld Getty Images

    Unicef waarschuwt dat de komende dagen en weken rekening moet worden gehouden met naschokken. Die brengen ook gezinnen en kinderen in gevaar. Scholen, ziekenhuizen en andere medische en pedagogische voorzieningen zijn door de aardbeving beschadigd of verwoest, wat kinderen extra belast.

  8. Marokkaanse premier belooft steun bij wederopbouw na aardbeving

    De Marokkaanse regering belooft overlevenden van de verwoestende aardbeving van vrijdag te zullen helpen bij de wederopbouw. Zo moeten getroffenen financieel worden bijgestaan om hun huizen opnieuw op te bouwen, zei premier Aziz Akhannouch tegen lokale media.

    Zo moeten er zeker 30.000 huizen, vijfhonderd scholen, wegen en andere infrastructuur opnieuw worden opgebouwd, aldus Akhannouch. De overheid geeft later deze week meer details over de "wederopbouw en opbouw van alles wat door de aardbeving is verwoest". Ook wordt er tijdelijke huisvesting geregeld voor mensen die dakloos zijn geraakt.

    Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit hebben zo'n 31.000 huizen schade opgelopen door de aardbeving, maar zal dit cijfer nog verder oplopen.

    De aardbeving gebeurde vrijdagavond laat. Zeker 2.862 mensen zijn om het leven gekomen. Reddingswerkers zijn bezig met een race tegen de klok om overlevenden te vinden.

  9. Dodentol loopt nog verder op tot 2.862

    In Marokko is de dodentol na de aardbeving van vrijdag verder opgelopen. Volgens een nieuwe balans van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag zijn nu al 2.862 doden en 2.562 gewonden geteld. Een eerdere balans maakte melding van 2.681 doden en 2.501 gewonden.

    De aardbeving, de dodelijkste in Marokko sinds 1960, heeft volledige dorpen verwoest in het zuidwesten van het land en heel wat getroffen gebieden zijn nog altijd niet of moeilijk bereikbaar.

    Marokkaanse reddingswerkers, die worden bijgestaan door buitenlandse teams, zijn verwikkeld in een race tegen de klok om nog overlevenden vanonder het puin te halen, maar de hoop slinkt met de uren. Meer dan 72 uur na de verwoestende schok moeten honderden dakloze slachtoffers het ook nog altijd zonder hulp en bijstand stellen.

  10. Honderd à tweehonderd mensen houden eerbetoon voor slachtoffers in Leuven

    Op de Grote Markt in Leuven hebben maandagavond honderd à tweehonderd mensen een eerbetoon gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. "Het is hartverwarmend dat er op zo'n korte tijd zoveel mensen hun steun betuigen", zei Mohamed Bachiri, voorzitter van de Al Fath moskee in Leuven en medeorganisator van de solidariteitsactie.


    Beeld BELGA

    Pas maandagmiddag werd aangekondigd dat er een solidariteitsmoment gehouden zou worden op de Grote Markt. "Er is meer volk dan we gehoopt hebben", vertelt Bachiri. "We zijn zeer tevreden."

    Bachiri is "diep geraakt" door het nieuws van de aardbeving. "De beelden van weggevaagde dorpen zijn schrijnend. Ikzelf heb geen familie in de getroffen regio, maar een vriend van mijn broer heeft heel veel familieleden verloren. Het is vreselijk."

    De Al Fath moskee is bezig met het verzamelen van onder meer tenten, dekens, ander campingmateriaal, pampers en kleren. Er wordt nu bekeken of er een benefiet kan georganiseerd worden, samen met de andere grote moskeeën van de stad, om geld in te zamelen voor de slachtoffers en de heropbouw van de getroffen gebieden.

    Ook Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit), die zelf roots heeft in Marokko en familie in het gebied heeft wonen, toonde zijn medeleven. "Iedereen in de Marokkaanse gemeenschap kent mensen die geraakt zijn door de aardbeving. We zijn hier vandaag in verbondenheid, we zijn allemaal samen in solidariteit."

    Na de twee speeches van burgemeester Ridouani en voorzitter Bachiri werd een minuut stilte gehouden op de Grote Markt. Daarna speelde Luc Rombouts, de beiaardcurator van de studentenstad, de Marokkaanse hymne op de beiaard van de Sint-Pieterskerk.

  11. Dodentol loopt verder op tot 2.681

    De dodentol na de aardbeving in Marokko loopt verder op. Er zijn nu al 2.681 doden geteld, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in een nieuwe balans.

    Er zijn ook 2.501 gewonden geteld.

    In een vorige balans was nog sprake van 2.497 doden en 2.476 gewonden.

  12. Honderd à tweehonderd mensen houden eerbetoon voor slachtoffers in Leuven

    Op de Grote Markt in Leuven hebben maandagavond honderd à tweehonderd mensen een eerbetoon gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. "Het is hartverwarmend dat er op zo'n korte tijd zoveel mensen hun steun betuigen", zei Mohamed Bachiri, voorzitter van de Al Fath moskee in Leuven en medeorganisator van de solidariteitsactie.

    Pas maandagmiddag werd aangekondigd dat er een solidariteitsmoment gehouden zou worden op de Grote Markt. "Er is meer volk dan we gehoopt hebben", vertelt Bachiri. "We zijn zeer tevreden."

    Bachiri is "diep geraakt" door het nieuws van de aardbeving. "De beelden van weggevaagde dorpen zijn schrijnend. Ikzelf heb geen familie in de getroffen regio, maar een vriend van mijn broer heeft heel veel familieleden verloren. Het is vreselijk."

    De Al Fath moskee is bezig met het verzamelen van onder meer tenten, dekens, ander campingmateriaal, pampers en kleren. Er wordt nu bekeken of er een benefiet kan georganiseerd worden, samen met de andere grote moskeeën van de stad, om geld in te zamelen voor de slachtoffers en de heropbouw van de getroffen gebieden.

    Ook Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit), die zelf roots heeft in Marokko en familie in het gebied heeft wonen, toonde zijn medeleven. "Iedereen in de Marokkaanse gemeenschap kent mensen die geraakt zijn door de aardbeving. We zijn hier vandaag in verbondenheid, we zijn allemaal samen in solidariteit."

    Na de twee speeches van burgemeester Ridouani en voorzitter Bachiri werd een minuut stilte gehouden op de Grote Markt. Daarna speelde Luc Rombouts, de beiaardcurator van de studentenstad, de Marrokaanse hymne op de beiaard van de Sint-Pieterskerk.

  13. Wake voor Marokko aan Antwerps stadhuis

    Op de Grote Markt van Antwerpen, voor het stadhuis, heeft de stad maandagavond een kort herdenkingsmoment gehouden voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Marokko. "Antwerpen zal elke solidariteitsactie die hier wordt georganiseerd faciliteren", beloofde burgemeester Bart De Wever (N-VA).

    De Wever zag dat het volk rijen dik stond op de Grote Markt, vooral met leden van de Marokkaanse gemeenschap zelf. "De talrijke opkomst hier bewijst nog eens dat de Marokkaanse gemeenschap onderling verbonden blijft, waar ook ter wereld de mensen zich bevinden", sprak De Wever bemoedigende woorden. "Marokko is een sterk land, met een gemeenschap en onderlinge solidariteit waar wij soms jaloers op mogen zijn. Bovendien komt in moeilijke momenten het beste in de mens naar boven."

    Burgemeester Bart De Wever (2e r.) naast de ambassadeur van Marokko Mohammed Ameur en de Marokkaanse consul-generaal Mounir Ktitou.Beeld BELGA

    Zelf bezocht De Wever Marokko naar eigen zeggen al meermaals professioneel en ook al eens als toerist. "Marrakech, waar de aardbeving niet zo ver vandaag gebeurde, is een van de mooiste steden, en de landschappen en bergdorpen errond zijn van de mooiste waar ik ooit al ben geweest", zegt hij.

    Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) en de Marokkaanse ambassadeur woonden de plechtigheid in Antwerpen bij. Aan het Steen hangt intussen de Marokkaanse vlag halfstok.

  14. EU helpt Marokko na aardbeving voorlopig met 1 miljoen

    De Europese Unie wil Marokko na de verwoestende aardbeving helpen met een "eerste" 1 miljoen euro aan humanitaire hulp. Het vrijgemaakte geld is bedoeld voor de zwaarst getroffenen, zegt de Europese Commissie.

    Het EU-geld gaat naar hulporganisaties waarmee de unie in het land samenwerkt. De commissie zinspeelt erop dat er meer kan volgen.

    De commissie heeft verder contact opgenomen met de EU-landen om te overleggen over het inzetten van de reddings- en hulpteams waarover zij beschikken.

    "De EU blijft klaarstaan om Marokko tijdens deze moeilijke tijd op alle manieren die nodig zijn te helpen", verzekert verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic.

    Schade in het dorp Adassil.Beeld REUTERS
    Beeld ANP / EPA
    Beeld REUTERS
  15. Consortium 12-12 start voorlopig geen inzamelactie

    Het Consortium 12-12 start voorlopig geen inzamelactie voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Marokko. Hoewel individuele organisaties al wel te hulp zijn gekomen, wacht het consortium van zeven ngo's nog op "een formele 'go' vanwege de Marokkaanse overheid".

    Pas als Marokko een vraag lanceert naar internationale of multilaterale steun, kan het consortium te hulp komen. "Dat is ook de reden waarom ook in andere landen de noodhulpconsortia nog niet in gang konden schieten", verklaart woordvoerder Philippe Henon van Unicef.

    Na de aardbeving is het dodental al opgelopen tot bijna 2.500. Er zijn ook al bijna evenveel gewonden geteld.

  16. Bijna 2.500 doden in Marokko, volgens nieuwste cijfers regering

    De Marokkaanse autoriteiten hebben het officiële dodental van de aardbeving van vrijdag naar boven bijgesteld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Rabat zijn minstens 2.497 mensen omgekomen, 375 meer dan de 2.122 die eerder bekendgemaakt werden. 2.476 mensen zijn gewond geraakt. Eerder meldde het ministerie bovendien dat meer dan 1.400 gewonden er zeer ernstig aan toe zouden zijn. 

    Er wordt gevreesd dat de aantallen verder zullen oplopen, naarmate de bergingsoperaties vorderen.

  17. Marokko staat noodhulp van vijf landen toe, maar houdt andere hulp af

    Op de derde dag na de zware aardbeving in Marokko houdt de Marokkaanse regering nog altijd een deel van de internationale noodhulp af. Meerdere landen hebben hulp aangeboden. Tot dusver hebben de Marokkaanse autoriteiten echter alleen de hulp geaccepteerd van Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië.

    Volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou meer internationale noodhulp op dit moment nadelige effecten kunnen hebben. ‘De Marokkaanse autoriteiten hebben de behoeften ter plaatse zorgvuldig beoordeeld’, meldt het ministerie. ‘Een gebrek aan coördinatie zou contraproductief kunnen zijn.’ Het ministerie sluit niet uit dat het in de toekomst wel meer hulp aanneemt.

    Ondertussen neemt voor slachtoffers onder het puin de overlevingskans met het uur af. Met name het gebied ten zuiden van Marrakech is voor hulpverleners moeilijk te bereiken. In de zwaar getroffen provincie Al Haouz zijn veel wegen naar bergdorpen slecht begaanbaar vanwege de vele scheuren en naar beneden gevallen stenen. Tegelijkertijd vielen in deze regio de meeste doden.

    Het officiële dodental door de aardbeving staat nu op ruim 2.100. Duizenden mensen raakten gewond. Voor de eerste noodhulp heeft Spanje zondag 86 reddingswerkers en speciaal getrainde honden naar Marokko gestuurd. Vanuit het Verenigd Koninkrijk reizen zestig reddingswerkers en honden af. Qatar heeft verschillende vliegtuigen met reddingswerkers en noodhulp gestuurd. Ook vanuit de Verenigde Arabische Emiraten zou zondagavond een hulpvlucht zijn opgestegen.

    Pepijn de Lange


    Marokkaanse burgers en toeristen doneren bloed aan de slachtoffers van de aardbevingBeeld ANP / EPA
  18. Artsen Zonder Grenzen stuurt teams naar Marokko

    Artsen Zonder Grenzen (AZG) stuurt teams naar Marokko om er de situatie te analyseren in samenspraak met lokale autoriteiten. De teams moeten er in een eerste fase inschatten hoe AZG steun kan bieden nadat het land vrijdag getroffen werd door een aardbeving. Dat heeft AZG maandag bekendgemaakt.

    "In dit soort situaties is het noodzakelijk om de gewonden te behandelen en snelle medische zorg te bieden, zoals chirurgie of dialyse, wat moeilijk kan zijn wanneer de lokale gezondheidscapaciteit ernstig is aangetast door de ramp", klinkt het bij AZG.

    Wanneer AZG verdere hulp voorziet, hangt af van de situatie en de eerste beoordelingen ter plaatse. De hulporganisatie doet een oproep om haar noodfonds te steunen. Giften kunnen op rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 of via de donatiepagina.

  19. Geen massale annulering van reizen naar Marokko bij TUI België

    Ondanks de aardbeving in Marokko ziet TUI België geen opvallend aantal annuleringen door vakantiegangers. Zelf heeft de touroperator ook geen reden om reizen af te zeggen.

    "Geen van onze hotels is beschadigd", zegt TUI-woordvoerder Piet Demeyere. Bovendien is de luchthaven van Marrakech operationeel gebleven. De vluchten van en naar Zaventem vlogen zondag dus zoals gepland. "In dat geval hebben wij geen grond om een reis bij onze partners daar te annuleren. Dat betekent helaas honderd procent annuleringskost."

    Wel werden verschillende geplande excursies deze week geschrapt, omdat Marokko drie officiële rouwdagen heeft afgekondigd. "Aangezien het om overmacht gaat, worden die natuurlijk terugbetaald."

    Reddingswerkers in Moulay Brahim.Beeld Getty Images

    TUI België had bij het moment van de aardbeving 204 reizigers in Marrakech en 227 in Agadir. Tijdens de nacht werden zij geëvacueerd voor een veiligheidscontrole van de accommodaties, maar intussen konden ze al geleidelijk terugkeren. "We staan permanent in contact met Marokko en met het ministerie van Buitenlandse Zaken", zegt Demeyere.

    Na de zware de aardbeving werden al meer dan 2.100 doden geteld, maar verwacht wordt dat dat aantal nog zal oplopen.

  20. Rode Halve Maan in Marokko krijgt geld van Rode Kruis uit China

    De Chinese tak van het Rode Kruis trekt 200.000 dollar (186.000 euro) uit voor de hulpverlening in Marokko. Het geld gaat volgens Chinese staatsmedia naar zusterorganisatie de Rode Halve Maan.

    Staatszender CGTN meldt dat medisch personeel uit China in Marokko hulp heeft verleend, ook tijdens naschokken. Media tonen beelden van een Chinese arts die een baby vasthoudt die kort na de aardbeving is geboren.

    De aardbeving heeft het leven gekost aan ruim 2.100 mensen. De Chinese president Xi Jinping heeft de Marokkaanse koning Mohammed al gecondoleerd.

  21. Ondanks aardbeving toch kwalificatiematch voor Africa Cup in Marrakech

    Gambia heeft zich zondagavond in de Marokkaanse stad Marrakech dankzij een 2-2 gelijkspel tegen Congo geplaatst voor de Africa Cup van begin volgend jaar in Ivoorkust. Voor dat beslissende duel in groep G werd uitgeweken naar het Grand Stade in Marrakech, omdat Gambia geen enkel stadion meer heeft dat aan de internationale standaard voldoet.

    Tijdens de zware aardbeving van vrijdagavond bevonden de spelers van beide teams zich in hun hotel. Zij gingen snel de straat op en moesten de nacht doorbrengen in de open lucht. De bondscoaches van beide teams verklaarden dat hun spelers getraumatiseerd waren door de gebeurtenissen, maar de Afrikaanse Voetbalconfederatie CAF besliste om de wedstrijd toch door te laten gaan.

  22. Saoedi-Arabië legt luchtbrug in naar Marokko

    Saoedi-Arabië wil Marokko helpen bij de gevolgen van de zware aardbeving. Koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman hebben opdracht gegeven tot het inleggen van een luchtbrug om hulpgoederen te leveren, zo maakte het staatspersbureau SPA zondagavond bekend.

    Beide Arabische landen onderhouden sterke vriendschapsbanden. Volgens de krant 'Arab News' is ook een Saoedisch zoek- en reddingsteam ter plaatse om de Marokkaanse hulpverleners te steunen in de zoektocht naar mogelijke overlevenden.

    Eerder zondag raakte al bekend dat Marokko hulp heeft aanvaard van vier landen: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. De EU-landen hebben ook hun hulp aangeboden, maar wachten nog op een reactie.

  23. Marokkaanse regering richt speciaal hulpfonds op

    Na de zware aardbeving in het Atlasgebergte in Marokko heeft de regering in Rabat een speciaal hulpfonds aangekondigd voor de noodlijdende bevolking. Met het fonds zullen onder meer de kosten voor het herstellen van beschadigde woningen worden vergoed, bericht de nieuwssite Hespress op basis van een regeringsbron.

    Ook de hulp aan mensen die door de aardbeving dakloos zijn geworden, kan door het fonds worden gefinancierd. De oprichting werd zondag goedgekeurd tijdens een bijzondere ministerraad.

    Hoeveel geld er in het fonds zal komen, is niet bekend. Het geld moet komen van vrijwillige bijdragen van openbare instellingen, bedrijven en burgers.

  24. Verenigd Koninkrijk stuurt reddingswerkers en speurhonden, hulp van vier landen geaccepteerd

    Ook het Verenigd Koninkrijk stuurt reddingswerkers naar Marokko om hulp te bieden na de zware aardbeving van vrijdagavond. Dat meldt Downing Street in een persbericht. 

    De Marokkaanse overheid heeft de vraag van het VK geaccepteerd om bijstand te bieden na de aardbeving, aldus de Britse overheid zondagavond.

    "Het VK stuurt onmiddellijk hulp naar Marokko, waaronder een team van zestig specialisten op het gebied van zoek- en reddingsacties en vier reddingshonden om te helpen bij de reddingsacties", aldus minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly. Daarnaast stuurt het VK een medisch assistentieteam en reddingsmateriaal naar Marokko.

    De hulpverleners, de honden en het materiaal vertrekken zondag nog met twee A400M-toestellen van de Royal Air Force richting Marokko.

    Marokko heeft al hulp geaccepteerd van vier landen na de aardbeving van vrijdagavond: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

  25. Buitenlandse Zaken raadt reizen naar getroffen gebied af

    Buitenlandse Zaken raadt alle reizen af naar het gebied dat getroffen werd door de aardbeving die Marokko vrijdagavond trof. Het gaat om het gebied dat Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua en Taroudant omvat.

    "Na de zware aardbeving die de provincie Al Haouz trof in de nacht van 8 september 2023, wordt reizen in het gebied dat Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua en Taroudant omvat tot nader order sterk afgeraden", schrijft Buitenlandse Zaken.

    De FOD opende eerder al een noodnummer (+32 2 501 4000) voor Belgen en hun naasten. Zaterdag zei Buitenlandse Zaken ook dat er zich officieel ongeveer 630 Belgen in de regio bevinden.

  26. Koning Filip heeft medeleven uitgedrukt aan Marokkaanse koning

    Koning Filip heeft zijn medeleven uitgedrukt aan de Marokkaanse koning Mohammed VI naar aanleiding van de aardbeving in de regio van Marrakech vrijdagavond. Dat meldt het paleis zondag op X, het vroegere Twitter, met een foto van een brief van de koning.

    Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze ramp, naar hun naasten en naar het voltallige Marokkaanse volk, aldus het paleis nog.

    In de brief maakt koning Filip "de solidariteit en vriendschap van de autoriteiten en het Belgische volk" over aan de koning en het Marokkaanse volk. Hij drukt ook zijn medeleven uit vanwege "het menselijk leed ten gevolge van deze tragische gebeurtenis".

    Ook wensen de koning en de koningin alle families die naasten verloren hebben en de gewonden veel moed. "Deze natuurramp is hard aangekomen in België, waar zoveel mensen banden hebben met Marokko op mooie dagen maar ook tijdens droevige momenten", klinkt het nog.

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. In alle hoeken van België worden hulpacties voor Marokko op poten gezet: ‘Dit staat los van geloof of cultuur, het is gewoon onze plicht’

    De verwoestende aardbeving in Marokko laat zich ook in ons land voelen. In alle hoeken van het land worden in allerijl hulpacties op poten gezet. "Eens de hulpgoederen Marokko binnen zijn, moeten ze ook nog op de plaats van de ramp raken."

    Lees het artikel.

    Beeld REUTERS
  28. Reddingswerkers in actie om afgelegen dorpen Marokko te bereiken, Qatar stuurt team

     In Marokko zijn reddingswerkers nog steeds op zoek naar overlevenden. Er worden meer pogingen gedaan om dorpen in afgelegen gebieden te bereiken, maar deze blijven moeilijk bereikbaar voor hulpverleners.

    "Vandaag zijn er meer pogingen gedaan om de bergen in te komen", zegt Derk Segaar, hoofd Internationale hulp bij het Nederlandse Rode Kruis. De Marokkaanse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, heeft samen met het leger een leidende rol bij de reddingsoperaties. Zij proberen met andere hulpverleners straten vrij te maken van puin.

    De ergste verwoestingen vonden plaats in afgelegen dorpen in het Atlasgebergte, in de provincies Al Haouz en Taroudant. Segaar spreekt over een "desperate" situatie in de bergen en ziet dat de hulp gewenst is. "Mensen zijn heel blij als we aankomen."

    Naast het leveren van medische hulp proberen hulpverleners de getroffen gebieden ook van drinkwater te voorzien. Door de aardbeving zijn veel dorpen afgesneden van de watervoorziening.

    Veel landen hebben toegezegd hulptroepen te willen sturen naar Marokko, maar tot nu toe heeft land mondjesmaat om buitenlandse hulp gevraagd. Spanje heeft 56 militaire reddingswerkers gestuurd en ook Qatar zei dat een team naar Marokko is gegaan. Verder is een ploeg van de Franse vrijwillige brandweer in het land.

    Volgens Segaar is het logisch dat er nog maar beperkt om buitenlandse hulp is gevraagd. "Het is logistiek ingewikkeld om hulptroepen uit zoveel landen bijeen te brengen. Ze kijken naar wat er bij de situatie past."

    Een Qatarees voertuig wordt op een vliegtuig geladen in Doha, Qatar.Beeld REUTERS
  29. Zes Brusselse gemeenten mobiliseren zich voor donaties aan Marokko

    De Brusselse gemeenten Evere, Brussel, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis en Koekelberg verzamelen zich om goederen in te zamelen en naar Marokko te sturen. Dat zeggen verschillende burgemeesters zondag aan Belga. Ze bevestigen zo informatie van Bruzz.

    Het gaat om goederen waar de Marokkaanse bevolking het meest nood aan heeft. De burgemeesters vonden een opslagplaats in Anderlecht. Mensen die dat willen, kunnen daar goederen afgeven, zoals zaklampen, veldbedden, matrassen, tenten, dekens, hygiëneproducten en noodgeneratoren. Het geeft geen zin om kledij en bederfelijk voedsel te doneren. De opslagplaats gaat dinsdag om 10 uur open, zegt Ridouane Chahid, de burgemeester van Evere.

    "We hebben samengewerkt om een geschikte locatie te vinden, maar het is een groep burgers die de ontvangst en verpakking van de giften zal beheren", aldus de burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps.

    De stad Brussel opent maandag een rouwregister, zo zei Carole Poncin, persattaché bij het kabinet van burgemeester Philippe Close.

  30. Internationale Rode Kruis geeft miljoen euro aan Marokkaanse reddingswerkers

    De Marokkaanse ngo Rode Halve Maan, de zustervereniging van ons Rode Kruis, krijgt een miljoen euro van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC). Het geld zal door Marokkaanse vrijwilligers gebruikt worden om essentieel materiaal te kopen, aldus crisismanager van IFRC Caroline Holt.

    Het belangrijkste is volgens Holt om snel zware bergingsapparatuur naar de afgelegen getroffen gebieden te brengen en de gewonden snel te helpen. Volgens Hossam Elsharkawi, IFRC-directeur voor het Midden-Ooosten, zijn de capaciteiten van de reddingsdiensten in Marokko bijna uitgeput. De echte omvang van de ramp is nog niet duidelijk, stelde hij ook.

    "We spreken over meer dan 300.000 burgers die onderdak, voedsel, water, verzorging, dekens en medicijnen nodig hebben", aldus Elsharkawi. Bovendien nemen de behoeften uur na uur toe. "De reddingswerkers hebben nog niet alle getroffen dorpen kunnen bereiken. We horen dat veel dorpen in de bergen volledig met de grond gelijk zijn gemaakt."

  31. Dodental aardbeving stijgt naar 2.122

    Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Marokko is verder gestegen. Er zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 2.122 mensen om het leven gekomen. 2.421 mensen raakten gewond, van wie velen in kritieke toestand.

    In de provincie Al Haouz, waar het epicentrum van de aardbeving zich bevond, vielen de meeste doden. Daar zijn volgens de laatste cijfers 1.351 doden geregistreerd.

    Beeld ANP / EPA
  32. Antwerpen herdenkt maandag slachtoffers van aardbeving in Marokko

    De stad Antwerpen houdt maandagnamiddag een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in Marokko, waarbij al meer dan tweeduizend doden vielen. De beiaardier zal het Marokkaanse volkslied spelen, waarna er een minuut stilte zal worden gehouden.

    In Antwerpen wonen heel wat mensen van Marokkaanse afkomst. "De gemeenschap en hun families zijn zeer zwaar getroffen door het leed in hun land van oorsprong", klinkt het in een persmededeling.

    De stad besliste daarom om maandag een herdenkingsplechtigheid te organiseren. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en het schepencollege verzamelen om 16.45 uur aan het standbeeld van Brabo op de Grote Markt, waar er geluisterd zal worden naar de beiaard die het Marokkaanse volkslied en de Vlaamse Leeuw zal spelen. Na een minuut stilte zal burgemeester De Wever het woord nemen in aanwezigheid van de Marokkaanse ambassadeur en consul-generaal.

  33. Vier Fransen omgekomen, vijftien gewond geraakt

    Bij de aardbeving in Marokko zijn nu al vier Fransen omgekomen en vijftien anderen gewond geraakt. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Zaterdag was er nog sprake van één dodelijk Frans slachtoffer en acht gewonden.

    "We betreuren het overlijden van nog drie Franse burgers in de buurt van Marrakech, wat de dodentol in dit stadium brengt op vier Franse slachtoffers. Er werden ook vijftien Franse gewonden geïdentificeerd", aldus de Quai d'Orsay in een korte mededeling.

    Zaterdag meldde Parijs al de dood van een Franse burger in Agadir, na een hartaanval tijdens de aardbeving.

  34. In beeld

    De schade door de aardbeving is in bepaalde gebieden erg groot. Onderstaande beelden bereiken ons via de internationale persagentschappen.

    Vrijwilligers zoeken naar slachtoffers onder het puin in Tafeghaghte, op zo'n 60 kilometer van Marrakesh.Beeld AFP
    Beeld AFP
    Ook in Amizmiz, ten zuiden van Marrakesh is er heel wat schade aan de bebouwing.Beeld ANP / EPA
    Beeld ANP / EPA
  35. Frankrijk wacht op toestemming van Marokko om hulp te bieden

    Frankrijk heeft Marokko hulp aangeboden in de nasleep van de aardbeving die het Noord-Afrikaanse land vrijdag trof. "Frankrijk is klaar om zijn hulp aan Marokko aan te bieden als Marokko besluit dat het nuttig is", zegt president Emmanuel Macron zondag tijdens een persconferentie op de G20-top in New Delhi.

    "De Marokkaanse autoriteiten weten precies wat er geleverd kan worden, de aard (van wat er geleverd kan worden, red.) en de timing. We staan tot hun beschikking. Zodra ze om deze hulp vragen, zal deze worden ingezet", voegde Macro eraan toe.

    Ook de Verenigde Staten, Israël, Duitsland en Tunesië hebben hulp aangeboden, maar wachten nog op toestemming van Marokko. Spanje kreeg wel al toestemming en zal zoek- en reddingsteams en andere hulp naar het getroffen gebied sturen. 

  36. Ondanks de aardbeving gaat het leven in Marrakech door: ‘Alleen de oude, kwetsbaarste huizen zijn omgevallen’

    Terwijl in Marrakech ondanks de aardbeving van vrijdagavond het leven doorgaat, blijft de situatie in de dorpen dichter bij het epicentrum onduidelijk. We bellen met verslaggever Jarl van der Ploeg, die in het getroffen gebied in Marokko is.

    Lees het artikel.

  37. IMF en Wereldbank paraat voor financiële hulp aan Marokko

    Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank hebben samen met enkele wereldleiders financiële hulp beloofd aan Marokko vanwege de aardbeving in het Noord-Afrikaanse land. Bij de aardschok in de regio rond Marrakech zijn zeker 2.000 mensen omgekomen.

    "We staan met al onze internationale partners paraat om Marokko van de noodzakelijke steun te voorzien voor urgente financiële behoeftes en wederopbouwactiviteiten", staat in de verklaring van solidariteit met Marokko. "We mobiliseren al onze technische en financiële middelen om op een gecoördineerde manier de mensen in Marokko te helpen deze verschrikkelijke ramp te boven te komen."

    De verklaring werd ook onderschreven door de Franse president Emmanuel Macron, de Indiase premier Narendra Modi, Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Azalali Assoumani, voorzitter van de Afrikaanse Unie en president van de Comoren. Zij zijn in New Delhi vanwege de G20-top in de Indiase hoofdstad.

    Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.Beeld AFP
  38. Spanje stuurt zoek- en reddingsteams naar Marokko

    Spanje stuurt zoek- en reddingsteams en andere hulp naar het aardbevingsgebied in Marokko. Madrid reageert daarmee op een formeel hulpverzoek dat zondag uit Rabat kwam, meldt de Spaanse buitenlandminister José Manuel Albares.

    De focus ligt eerst op het vinden van overlevenden, maar Spanje zal ook helpen bij de wederopbouw. "Het is een teken van Spaanse solidariteit en een gevoel van vriendschap dat de mensen van Spanje en Marokko verenigt", vertelde de minister in een interview met Catalunya Radio.

    Premier Pedro Sánchez had zaterdag steun betuigd en laten weten hulp te willen bieden in de nasleep van de aardbeving, die ook in Zuid-Spanje werd gevoeld. Steeds meer landen willen helpen. Zo houdt Algerije bijvoorbeeld het luchtruim open voor alle vluchten voor hulp aan Marokko. De diplomatieke banden tussen deze twee landen werden in 2021 na een lange geschiedenis van conflicten verbroken.

    Twitter bericht wordt geladen...

  39. Nog steeds naschokken in aardbevingsgebied Marokko, reddingsacties komen maar moeilijk op gang

    In het aardbevingsgebied in Marokko zijn er nog naschokken. Die vormen volgens de Marokkaanse seismische monitoring- en waarschuwingsdienst zelf geen gevaar en zijn in de meeste gevallen niet voelbaar, meldt nieuwszender al-Jazeera.

    Het hoofd van de dienst spreekt van een positieve ontwikkeling, maar wijst erop dat eerder beschadigde gebouwen nog kunnen instorten door naschokken. Op meerdere plekken hebben mensen de tweede nacht op rij buiten doorgebracht uit angst voor instortingsgevaar of omdat hun woningen zijn verwoest.

    Reddingswerkers zoeken ook zondag onder het puin naar overlevenden van de beving, waarvan het epicentrum in de regio Al Haouz in het Atlasgebergte lag. Zij moeten slachtoffers in onder meer afgelegen gebieden zien te bereiken, wat wordt bemoeilijkt omdat een weg tussen Marrakesh en het gebergte deels is geblokkeerd door brokken die van een klif zijn gevallen. Ook andere wegen zijn geblokkeerd.

  40. Duizenden brengen nacht door op straat

    Voor de tweede nacht op rij hebben duizenden mensen in Marrakesh op straat geslapen, in geïmproviseerde kampen, uit angst voor nabevingen. In tenten en gewikkeld in dekens spendeerden ze de nacht op rotondes, parkeerplaatsen en pleinen.

    Beeld REUTERS
    Beeld Getty Images
    Beeld ANP / EPA
    Beeld ANP / EPA
    Beeld ANP / EPA
  41. Dit moet u weten

    • Bij een zware aardbeving (kracht van 6,8 op de schaal van Richter) in Marokko vrijdagavond zijn meer dan 2.000 doden gevallen. Meer dan 1.800 mensen zijn gewond geraakt. Er bevinden zich minstens 630 Belgen in het rampgebied.

     Het epicentrum van de aardbeving lag op zo’n tachtig kilometer ten zuidwesten van Marrakesh.

    • Meer dan de helft (1.293) van de dodelijke slachtoffers werd geteld in de regio Al-Haouz en nog eens honderden (452) in het meer zuidelijke Taroudant. Het gaat om ruraal gebied in het Atlasgebergte.

    • Volgens de Marokkaanse media gaat het om de zwaarste aardbeving die het land ooit heeft getroffen.

     Vlaanderen trekt 200.000 euro uit voor snelle noodhulp, België maakt vijf miljoen euro vrij en ook de Waalse regering voorziet 500.000 euro. Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend: +32 2 501 4000.

    • De telecomoperatoren Proximus, Orange en Telenet maken communicatie met Marokko gratis.

  42. ‘De kans is groot dat er disproportioneel veel ouderen en kinderen zijn overleden’: Marokko-kenner over het getroffen gebied

    Het dodental als gevolg van de aardbeving in Marokko van vrijdagavond blijft stijgen. Marokko-kenner Paolo De Mas van het African Studies Centre aan de Universiteit Leiden vertelt over het getroffen gebied: ‘Zeker de hogergelegen dorpen zullen lastig bereikbaar zijn.’

    Lees het interview.

  43. Dodental aardbeving Marokko opgelopen tot meer dan 2.000

    Het dodental als gevolg van de zware aardbeving die Marokko vrijdagavond trof, is verder gestegen tot 2.012 mensen. Ook raakten minstens 2.059 mensen gewond. Van hen zijn 1.404 er ernstig aan toe, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdagavond laat. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers verder oplopen.

    Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden. De meeste slachtoffers vielen in de provincies al-Haouz en Taroudant. Veel van de getroffen dorpen liggen in afgelegen bergachtig gebied. Omdat wegen geblokkeerd zijn als gevolg van de beving, kunnen hulpverleners het gebied moeilijk bereiken, meldt het Rode Kruis.

    De aardbeving die het land vrijdagavond om 23.11 uur lokale tijd trof, had een kracht van 7.2. Het Amerikaanse USGS sprak over een kracht van 6.8. Volgens de Marokkaanse seismische dienst was de beving te voelen in een gebied van 400 kilometer rondom het epicentrum, dat zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech lag.

    Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

  44. EU-leiders bieden hulp aan in brief aan Marokkaanse koning

    EU-leiders hebben in een gezamenlijke brief aan de Marokkaanse koning Mohammed VI hun medeleven overgemaakt en hulp aangeboden, na de dodelijke aardbeving in zijn land.

    "Als goede vrienden en partners van Marokko staan we klaar om te helpen op elke manier die u nuttig acht", zo staat in de brief. "We zijn diep bedroefd door de verwoestende gevolgen van deze tragische gebeurtenis. De Europese Unie en haar lidstaten zijn op dit moment volledig solidair met het Marokkaanse volk".

    Naast de leiders van de 27 lidstaten is de brief ondertekend door de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij boden zaterdagochtend al hulp aan via berichten op X, het voormalige Twitter.

  45. Franse gemeenschap maakt 500.000 euro vrij

    De Franse Gemeenschap zegt 500.000 euro vrij te maken voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko, via Wallonie-Bruxelles International (WBI). Dat heeft minister-president Pierre-Yves Jeholet aangekondigd.

    Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde eerder op de dag al aan 200.000 euro vrij te maken voor snelle noodhulp aan Marokko via het Rode Kruis-Vlaanderen, terwijl het Vlaamse Rode Kruis zelf ook 200.000 euro vrijmaakt vanuit zijn noodhulpfonds.

    De Waalse regering maakt 500.000 euro vrij, de Brusselse regering kondigde 180.000 euro steun aan. Op federaal niveau wordt 5 miljoen euro vrijgemaakt om de slachtoffers te helpen en de wederopbouw na de ramp te steunen.

    Bij de aardbeving van vrijdagavond vielen al zeker 1.305 doden en 1.832 gewonden.

  46. Binnenlandminister: 'Minstens 1.300 doden'

    Volgens de Marokkaanse minister van Binnenlandse zaken vallen er al zeker 1.300 doden te betreuren na de verwoestende aardbeving van vrijdagavond. Daarnaast zijn er ook nog 1.800 gewonden.

  47. Telecomoperatoren maken communicatie met Marokko gratis

    De telecomoperatoren Proximus, Orange en Telenet maken communicatie met Marokko gratis, na de verwoestende aardbeving in het land.

    Proximus liet weten zeker tot en met dinsdag oproepen en sms'en vanuit België naar Marokko gratis aan te bieden, voor klanten van zowel Proximus als de merken Scarlet en Mobile Vikings, omdat na zo'n ramp "niets belangrijker is dan in contact te kunnen blijven met geliefden in het buitenland".

    Orange, met ook het merk hey!, neemt een gelijkaardig initiatief. Vanaf zaterdagavond kunnen klanten met een mobiel abonnement en businessklanten vanuit Marokko gratis bellen naar vaste en mobiele Belgische nummers en gratis mobiele data gebruiken. Vanuit België kunnen ze gratis bellen en sms'en naar Marokkaanse nummers. Het initiatief geldt voor een week. "Al onze gedachten gaan uit naar de getroffen Marokkaanse families", zegt Orange België.

    En ook Telenet neemt "een initiatief om de mensen te helpen", zegt Telenet-woordvoerder Bart Boone. Bij de telecomoperator zullen oproepen en sms'en vanuit België naar Marokko, en in omgekeerde richting, gedurende een week niet worden aangerekend. Hetzelfde geldt voor Base-klanten.

  48. Belgen ter plaatse getuigen na aardbeving Marokko: ‘Een nacht vol horror. Wie weg kan, gaat weg’

    Blinde paniek, opluchting en angst voor naschokken. Dat is wat overlevenden van de zware aardbeving in Marokko voelden en voelen. ‘De dorpjes die we net nog bezochten liggen in puin en vol doden’, getuigt een Belgische toerist.

    Lees de getuigenissen.

    Sabine Dehimene (L) en Anissa Temsamani (R, archiefbeeld) getuigen vanuit Marokko.Beeld RV
  49. Aardbeving eist meer dan duizend slachtoffers

    De zware aardbeving die vrijdagnacht Marokko heeft getroffen, heeft aan minstens duizend mensen het leven gekost. De Marokkaanse autoriteiten maken melding van 1.037 dodelijke slachtoffers en meer dan 1.200 gewonden, onder wie ruim 700 zwaargewonden.


  50. Geoloog Manuel Sintubin (KU Leuven): 'Soort schade niet vergelijkbaar met ramp Turkije'

    De aardbeving in Marokko is geen onverwachte. Dat zegt professor Manuel Sintubin, geoloog aan de KU Leuven. "Het Atlasgebergte, waar het epicentrum ligt, heeft een voorgeschiedenis van zware schokken", duidt hij. Volgens Sintubin zal de meeste schade te vinden zijn in afgelegen gebieden. Op korte termijn zal de getroffen regio ook nog moeten rekening houden met naschokken.

    Sintubin deed zelf onderzoek in het hoge Atlasgebergte, waar de aardbeving het zwaarst te voelen was. "In die bergdorpjes zijn de gebouwen niet aardbevingbestendig. Het zijn vaak oudere gebouwen, van mindere kwaliteit. In de steden, waar modernere technieken gebruikt zijn, zal het effect van de schok beperkt blijven. Behalve het verschil in kracht is deze schok niet vergelijkbaar met de ramp in Turkije waar bouwregels niet nageleefd werden."

    Tegelijk zou er ook schade zijn in grootstad Marrakech, op 70 kilometer van het epicentrum. "Meer schade dan we op die afstand zouden verwachten, maar Marrakech is gebouwd op lossere ondergrond. Die is niet zo goed in de schokken dempen en versterkt de schok een beetje", aldus Sintubin.

    Naschokken zijn zeker aan de orde, legt de geoloog uit. "Er is een breuksegment in de ondergrond bewogen en dat moet nu een nieuw evenwicht zoeken. Daardoor zullen er nieuwe breukjes actief worden, die dus ook naschokken, tot magnitude 6, zullen veroorzaken." Die zullen volgens de professor de eerste uren en dagen frequent voorkomen, en dan snel in aantal afnemen.

    Geoloog Manuel Sintubin (KU Leuven)Beeld Wouter Van Vooren
Mensen sliepen deze nacht op straat uit angst voor de aardbeving.Beeld AFP