Phishingadvertenties met BV’s duiken steeds vaker op: oplichtingstruc met Karen Damen haalt 7 miljoen views

Facebook wordt al maanden overspoeld met nepadvertenties waarin zangeres en actrice Karen Damen de hoofdrol speelt. De nepadvertenties behaalden bijna 7 miljoen views, maar het gaat om oplichting. VRT NWS zocht uit hoe de oplichters te werk gaan. 

“Schandaal! Dit is het einde van haar reputatie en haar carrière. Ze had niet door dat de microfoon nog aanstond." De schreeuwerige headline en bijhorende foto's liegen er niet om, Karen Damen zou gearresteerd zijn na het zoveelste bedrog. Maar dit is pure onzin. De tientallen foto’s van een zogezegde arrestatie met een sensationele headline zijn gemaakt om mensen op te lichten.  

VRT NWS zocht uit hoe de oplichters te werk gaan. Wie doorklikt op de advertentie komt bijna altijd uit bij een nepartikel van Het Laatste Nieuws. Volgens dat nepartikel zou de Centrale Bank van België de actrice aanklagen voor uitspraken die ze op televisie deed. Wie wil weten wat ze dan gezegd zou hebben, moet alweer doorklikken. 

Als je klikt, word je naar een beleggersplatform geleid. Er wordt gevraagd naar je naam, voornaam en telefoonnummer. VRT NWS registreerde zich op het platform om te kijken wat er gebeurt. Vrijwel direct krijgen we telefoon. Aan de lijn horen we een vrouw die zich voorstelt als 'Laura'.  Ze vraagt nog meer gegevens. En ze legt uit dat we kunnen investeren in tal van producten, van bitcoins, goud of zilver, tot zelfs suiker. Het klinkt alsof we worden gebeld vanuit een callcenter waar nog meer mensen zitten. 

'Laura' vraagt om te starten met een investering van 250 euro. Als we dat onmiddellijk zouden doen - we krijgen zogezegd een proefperiode van 7 dagen -  krijgen we 50 euro korting. Ze polst meteen of we met Visa of Mastercard willen betalen. "Belangrijk, want ik stuur een mail met betalingslink", zegt ze. 

De vrouw dringt aan om snel de betaling te doen via de link terwijl we met haar aan de lijn blijven.  Wanneer wij aangeven dat de link die zij stuurt door Google als verdacht aanzien wordt, stelt ze een nieuwe voor. Hier haken we af, want betalen wil zeggen dat we ons geld hoogstwaarschijnlijk niet meer terug zien. De bedoeling van de oplichters is om je zoveel mogelijk geld afhandig te maken en vaak grotere bedragen te laten investeren.  

Gehackt facebookaccount

Ook de accounts op Facebook die de nepadvertenties verspreiden, blijken gehackt. In dit voorbeeld wordt het account van Amit Kavthekar gebruikt. Amit is een Indische muzikant. Hij bevestigt aan VRT NWS dat z'n account gehackt werd en dat hij er geen toegang meer toe had. 

We leggen onze bevindingen voor aan Philippe van Linthout, onderzoeksrechter bij de Mechelse rechtbank en gespecialiseerd in cybercrime. Volgens hem zit het gevaar in de geleidelijke opbouw ervan. "In gelijkaardige zaken zie je dat iemand eerst een kleine som inlegt en daarop heel snel een 'return on investment' krijgt. En dat is een beetje deel van de oplichting. Men bespeelt je." 

Ook Michele Rignanese van Safe on Web bevestigt dit: "Hoewel investeren in cryptocurrencies er aan de oppervlakte veelbelovend uitziet, moet je altijd voorzichtig blijven. Doe grondig onderzoek, controleer de legitimiteit van beleggingsplatforms en vermijd beloften van gegarandeerde rendementen. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook."

Cijfers van hoeveel mensen erin trappen zijn niet beschikbaar. De scams zijn ook niet nieuw en ook heel wat andere bekende Vlamingen duiken er in op en het lijstje dikt aan: Gert Verhulst, Riadh Bahri, Matthias Schoenaerts, Cath Luyten, ...   Alleen wordt er niet of nauwelijks tegen opgetreden door Meta (moederbedrijf achter Facebook) zelf. Journalist Tim Verheyden: "Facebook zegt dat ze 9 op 10 scams en oplichting blokkeren en dat 1 op 10 erdoor komt. Maar het gaat hier nog steeds over heel veel advertenties. Dit is nog maar eens een oproep aan Facebook om daar duidelijke stappen in te zetten en er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat het van het platform verdwijnt."

Karen Damen:

Het was de moeder van Karen Damen die haar op de hoogte bracht van de advertenties en Karen zag er eerst de humor wel van in. "Ik heb er eigenlijk een tijdje mee gelachen, want er kwamen zoveel foto's voorbij met de gekste gefotoshopte beelden dat ik echt dacht: "menen jullie dit nu"?  

Maar helaas kreeg zij ook wel berichten van vrienden en fans die de advertenties wel geloofden."Ik heb wel een aantal berichten gekregen van mensen die vroegen kan je die link toch nog eens doorsturen want ik vind hem nergens meer. Ik wil ook graag snel rijk worden. Ik wist niet dat er mensen waren die zo goedgelovig zijn. Ik viel van mijn stoel." 

"Nu ik dit allemaal hoor, twijfel ik of ik klacht moet indienen, voorlopig kan ik er niet veel aan doen, denk ik", aldus Karen Damen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen