Rob Engelaar

Wat als je kind een influencer is? "Ouders te weinig op de hoogte van de plichten"

Ouders weten nog te weinig welke regels er gelden wanneer hun kind geld verdient met filmpjes op sociale media. Dat zegt CD&V-kamerlid Leen Dierick. Ze vraagt daarom om een info- en meldpunt voor alle regels rond kinderarbeid en 'kidfluencers'.

De Belgische wet op kinderarbeid verbiedt dat kinderen jonger dan vijftien jaar aan het werk gaan. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk als je kind een rol speelt in bijvoorbeeld een film, musical of reclamespot. Dan moet je een officiële afwijking aanvragen, en gelden er strikte regels over hoeveel uur je kind mag werken en wat er met het loon moet gebeuren. 

De arbeidsinspectie schat dat ze een tiental verzoeken voor jonge influencers per jaar krijgt. Dat belachelijk lage getal toont aan dat ouders niet op de hoogte zijn van die wettelijke verplichting

Leen Dierick, Kamerlid voor CD&V

Verdient je kind geld als influencer op sociale media door producten te promoten? Of speelt jouw kind een rol in jouw winstgevende vlogs? Dan zijn de regels wat minder duidelijk. Al is het ook dan belangrijk om zo'n afwijking aan te vragen. Maar daar zijn veel ouders niet van op de hoogte, zegt Kamerlid voor CD&V Leen Dierick: “De arbeidsinspectie schat dat ze een tiental verzoeken voor jonge influencers per jaar krijgt. Dat belachelijk lage getal toont aan dat ouders niet op de hoogte zijn van die wettelijke verplichting.”

Centraal informatie- en meldpunt

Dierick wil nu niet met een beschuldigende vinger naar de ouders wijzen, maar pleit voor een informatie- en meldpunt: “Zo kunnen we de ouders beter informeren over de regels, maar is er ook een centraal meldpunt als mensen vermoeden dat kinderen te veel moeten werken. Op basis van de vragen van ouders kunnen we de wetgeving ook verder aanpassen aan de nieuwe maatschappelijke tendensen.”

Want zelfs met een centraal meldpunt blijven er heel wat vragen voor ouders met de huidige wetgeving onbeantwoord: wat moet er bijvoorbeeld gebeuren met het geld dat kinderen - al dan niet in filmpjes van hun ouders - verdienen? En staat er een limiet op die inkomsten? In Frankrijk bijvoorbeeld moeten ouders een deel van de inkomsten van hun 'kidfluencer' storten in een fonds tot het kind meerderjarig is.

Zolang er geen officieel centraal infopunt wordt opgericht, kunnen ouders wel al heel wat info vinden op de website magditonline.be van de UGent.

Meest gelezen