Dader aanslag in Charleroi was 'soldaat van ISIS' die illegaal in ons land verbleef

© AP

De dader van de aanslag zaterdag aan het politiekantoor in Charleroi is geïdentificeerd. Het betreft K.B., een 33-jarige man van Algerijnse nationaliteit, die sedert 2012 in België verblijft. Hij was gekend bij de politiediensten, maar niet voor terrorisme. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken bevestigt dat de man illegaal in ons land verbleef en twee bevelen om het grondgebied te verlaten niet heeft opgevolgd. Intussen heeft terreurorganisatie Islamitische Staat de aanslag ook opgeëist.

nadb

K.B. verbleef sinds 2012 in ons land. Hij was reeds gekend bij de politiediensten voor feiten van gemeen recht, maar niet voor terrorisme. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken verbleef de man illegaal in België en negeerde hij twee bevelen om het grondgebied te verlaten. "Gedwongen terugkeer naar Algerije is al jaren problematisch", stelt Francken, "ondanks jaren van Europese en bilaterale onderhandelingen."Na het akkoord dat met Marokko werd bereikt, "moet er nu eindelijk een akkoord komen met Algerije, bij voorkeur onder Europees mandaat, zo niet bilateraal", aldus nog de staatssecretaris."Ik kom tegen de eerstvolgende kern met een aantal bijkomende maatregelen om de gedwongen terugkeer van illegalen verder te verhogen", luidt het nog. "Zo blijven we ondanks de recente, forse capaciteitsverhoging kampen met een acuut plaatstekort in de gesloten centra voor illegalen. Dat moeten we dringend verder opdrijven."

Hij wees er in dat verband ook op dat in de eerste zeven maanden van dit jaar al 909 illegale criminelen uit de gevangenis zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. En Francken benadrukt dat het aantal plaatsen in gesloten centra wordt opgedreven. Momenteel zijn het er rond de 600, tegen 440 een jaar geleden. Premier Michel herhaalde dat de strijd tegen criminelen die illegaal in ons land verblijven, de laatste maanden versterkt is. "We zijn in contact met de landen van origine, ook al zijn sommige terughoudend", zei hij.Huiszoekingen

Op het moment van de feiten droeg de man ook een rugzak. Die werd door de ontmijningsdienst DOVO onderzocht, maar er werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Aangezien er wel aanwijzingen zijn dat de aanval mogelijks is ingegeven door een terroristisch motief, heeft het federaal parket beslist om het onderzoek over te nemen van het parket van Charleroi. Een onderzoeksrechter, gespecialiseerd in terrorismezaken, werd gevorderd.

"Het gerechtelijk onderzoek is in volle gang. In de loop van de nacht werden reeds twee huiszoekingen uitgevoerd in het gerechtelijk arrondissement Charleroi", aldus het federaal parket zondag. Uit gerechtelijke bron is bovendien vernomen dat de man bij zijn broer in Farciennes, bij Charleroi, zou hebben gewoond. Het is daar dat de huiszoekingen plaatsvonden. Ook zijn mensen uit de omgeving van de dader verhoord.

Ook zondagavond heeft nog een huiszoeking plaatsgevonden, in een wijk met sociale woningen in Farciennes, bij Charleroi. De huiszoeking gebeurde op een adres in de rue Ry de la Glacière, waar een Algerijnse familie woont en waar de politie eerder al was langsgeweest. De buurt is afgesloten voor het verkeer. De federale politie, het labo en de ontmijningsdienst waren ter plaatse.

Aanslag door ISIS

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de aanslag intussen opgeëist via zijn spreekbuis, het nieuwsagentschap Amaq. ISIS beweert dat de Algerijn een ISIS-strijder was. “Hij was een soldaat van de Islamitische Staat en voerde deze aanslag uit na onze oproep om burgers van de coalitie van kruisvaarders om te brengen”, klonk het. Bewijzen levert ISIS echter niet.

Veiligheidsmaatregelen

Na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad werd beslist de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen. Zo moeten politieagenten een kogelvrij vest dragen en hun wapen altijd bij zich hebben.

Bij de aanslag in Charleroi raakten twee vrouwelijke agenten gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen