31,7 graden gemeten in Ukkel: oud dagrecord uit 1898 sneuvelt

© fvv

Voor de derde keer deze week is er een nieuw dagrecord geregistreerd inzake temperatuur. De thermometer in Ukkel wees zaterdag tot 31,7 graden aan, zo zegt weerman David Dehenauw via X, vroeger Twitter.

mts
Bron: Belga

Het vorige record voor een 9 september werd daarmee verpulverd. Dat record, dat dateerde van 1898, stond op 30,2 graden. Ook woensdag en donderdag waren al dagrecords gebroken.

We beleven in België momenteel de eerste hittegolf in september sinds het begin van de metingen. Voor zonnekloppers is het nog even genieten geblazen. Zondag en maandag worden nog temperaturen van rond de 30 graden verwacht. Vanaf dinsdag zakt het kwik tot onder de 25 graden en stijgt ook de kans op buien en onweer.

Het warme weer wordt veroorzaakt door een zogenaamde omegablokkade, zegt David Dehenauw van het KMI: een weersituatie die genoemd werd naar de Griekse hoofdletter omdat het diezelfde vorm aanneemt. “Het is een hogedrukgebied dat even ter plaatse blijft liggen. Aan de flanken heb je dan lagedrukgebieden. Wij zitten in het hogedrukgebied, waardoor we momenteel warm, zonnig weer hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen