Het Belgisch koninklijke gezin met Amalia.
Splash News / Shutterstock 2023

Royals op zondag - Prinses Amalia "discreet" op stap met koning Filip in Venetië en koningin Margrethe haalt aftiteling op Netflix  

Zelfs de James Bondscenaristen zouden het niet kunnen verzinnen: koning Filip (in smoking) met prinses Amalia in een bootje op Venetiaanse wateren voor een show van Giorgio Armani. De Deense Nikolai is prins-af, maar blijft zijn grootmoeder koningin Margrethe "cool" vinden. Zij haalt de aftiteling bij Netflix. En ook corgi's hebben de Queen herdacht. Op zondag bundelen we het kleine en grote nieuws uit de wereld van de royals. 

Met duizend gasten voor Armani

Ze hadden het wellicht graag privé gehouden, maar één halfdonkere foto (zie bovenaan) op de persagentschappen veranderde de zaken: koning Filip trok met zijn kinderen prinses Eléonore en prins Emmanuel naar Venetië voor een exclusieve show van Giorgio Armani.

Bij hem op de achterbank van de watertaxi een opvallende verschijning: de Nederlandse prinses Amalia. Het Belgische en Nederlandse koningshuis koesteren dan ook een warme band en zijn privé bevriend.

Het gezelschap woonde - met zo'n duizend anderen - de One Night Only-show bij van het Italiaanse mode-icoon om de zomer- en herfstcollectie te ontdekken. In de dressing van de Oranjes en de Coburgers hangen heel wat jurken van Armani. 

Het sfeervolle Armani-decor in Venetië.
IPA MilestoneMedia/PA Images

Op de One Night Only leken er zelfs meer sterren aanwezig dan op de rode loper van het geplaagde Filmfestival van Venetië. Onder anderen Sophia Loren, Sydney Sweeney, Benicio Del Toro, Jessica Chastain en Regé-Jean Page zaten in de adembenemende zaal.

Koningin Mathilde, nochtans een trouwe Armani-fan die regelmatig shopt in Milaan, ontbrak. Zij had andere sociale verplichtingen. Mathilde woonde het huwelijk bij van hertogin Amélie von Württemberg en baron Franz-Ferdinand von Feilitzsch in Altshausen (Duitsland).

Amélie en haar moeder zijn vrienden van onze koningin. De hertogin is een professionele violiste en zakte in 2019 nog af naar onze prestigieuze Elisabethwedstrijd om de finalisten bezig te zien. 

Hertogin Amélie von Württemberg en baron Franz-Ferdinand von Feilitzsch trouwden.
@Huis Württemberg

Filip en Mathilde sloten hun weekend vol glamour en glitter overigens vrij sober af. Op zondag stond de wijding van de nieuwe aartsbisschop Luc Terlinden in Mechelen op de agenda. 

BEKIJK - Koning Filip en koningin Mathilde met andere prominenten in de Sint-Romboutskathedraal voor Luc Terlinden:

Videospeler inladen...

Joachim in Washington, Nikolai in Sydney

Deze zomer zijn een aantal Deense royals uitgezwermd. De Deense prins Joachim, de jongste zoon van koningin Margrethe, is na een tussenstop van 4 jaar in Parijs naar Washington verhuisd. Hij werkt er sinds begin september als defensiediplomaat op de Deense ambassade. Joachim zal de samenwerking tussen de Amerikaanse en Canadese wapenindustrie proberen versterken.  

Zijn jongste kinderen Henrik (14) en Athena  (11) leven voortaan in de VS, zijn oudste zoon Nikolai (23) is net aangekomen in Australië waar hij een semester aan de universiteit van Sydney zal studeren.

Vorig jaar belandden Nikolai en zijn broers en zus in een mediastorm over hun verloren koninklijke titels. Grootmoeder Margrethe wil een modern, afgeslankt koningshuis en besloot hun prinselijke titels af te nemen. Dat zorgde even voor spanningen. Vader Joachim reageerde toen emotioneel voor de tv-camera's.

Nikolai woont nu in Sydney met zijn vriendin Benedikte.

Nikolai gebruikt nu alleen nog zijn titel van graaf van Monpezat. In een interview met 9Honey kijkt hij terug op die periode. Het blijft volgens hem een "gevoelig onderwerp" en Nikolai kiest zijn woorden zorgvuldig. "Voor mij heeft het niets veranderd. Ik vind het gewoon een beetje raar. Ik moet eraan wennen. Ik denk dat het in de toekomst een verschil zal maken. Ik zal vrijer zijn, niet dat ik me beperkt voelde", vertelt hij.  

Het zal een verschil maken in de toekomst

over het verlies van zijn prinselijke titel

Nikolai ontkent in weinig bewoordingen dat de relatie met zijn tante, kroonprinses Mary, scheef zit. Eerder kwam een Spaans magazine met het verhaal op de proppen dat de spanningen te wijten waren aan... de verliefdheid van Joachim. Op een gala zou hij in een dronken bui zijn schoonzus Mary hebben proberen kussen.

Nikolai kan echter rekenen op Mary voor tips. Zij groeide op in Australië waar haar zus Jane en vader John nog altijd wonen. "Ze gaf me een survivalgids over wilde dieren en raadde me Palm Beach aan, alsook overal zonnecrème te smeren."

De jonge graaf geeft ook een compliment aan zijn grootmoeder. Koningin Margrethe (83) stelde woensdag samen met de cast de Netflix-film "Ehrengard" voor in Kopenhagen. "Ze werkt samen met Netflix. Hoe cool is dat! Ik hoop haar in de aftiteling te zien", zegt Nikolai. De erg creatieve Margrethe ontwierp mee de decors en kostuums.  

Margrethe (midden) op de rode loper voor de première.
Ritzau Scanpix/ABACA
Op de aftiteling van de trailer.

"Ehrengard: the art of seduction" komt op 14 september uit en heeft meerdere "koninklijke tintjes". In het verhaal, gebaseerd op de roman van Karen Blixen uit 1962, leert een zelfverklaarde liefdesexperte een timide prins de kunst van het verleiden.

Elizabeth II één jaar dood

Bezoekers van Buckingham Palace zullen met een monkellachje rondgelopen hebben toen een 20-tal eigenaars van corgi's er een parade hield. Het was op 8 september dan ook een jaar geleden dat de Britse koningin Elizabeth II  - de Queen - overleed.

BEKIJK - Blaffende corgi's aan de hekken van Buckingham Palace:

Videospeler inladen...

Corgi's waren altijd aanwezig in het leven van Elizabeth. Op haar 18 kreeg ze Susan van vader koning George VI cadeau en ze zou over de jaren heen zo'n dertig honden als gezelschap hebben. De laatste corgi's, Sandy en Muick, werden geadopteerd door prins Andrew en zijn ex-vrouw Sarah Ferguson.

"Ze zijn beleefd en goed opgevoed", gaf Ferguson in juni een stand van zaken. Hoewel ze panikeert telkens een van de honden een eekhoorn achternazit, omdat Sandy en Muick kostbare "nationale schatten" zijn.  

Om het overlijden van Elizabeth te herdenken, zette de koninklijke familie vrijdag een nieuwe foto op haar socialemediakanalen. Koning Charles woonde die dag met koningin Camilla een misviering bij voor zijn moeder.

Charles brengt zijn zomervakantie deels door op Balmoral Castle, de Schotse koninklijke residentie waar Elizabeth haar laatste weken doorbracht. Traditioneel ontvangt hij dan familie en vrienden om te wandelen, te picknicken en te jagen.  

Charles kwam op 21 augustus aan op Balmoral en had bekijks.
PA Wire

Prins Harry was afgelopen week in het Verenigd Koninkrijk voor de uitreiking van de WellChild Awards. Hij is beschermheer van de liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor zieke kinderen en hun gezinnen.

In zijn toespraak kon grootmoeder Elizabeth uiteraard niet ontbreken: "Ik weet dat ze naar ons kijkt, blij dat we samen zijn om zo'n ongelooflijke gemeenschap in de schijnwerpers te zetten." 

BEKIJK - Prins Harry in Londen over zijn geliefde oma (met ondertitels):

Videospeler inladen...

Meest gelezen