Rechtbank Dendermonde, gecorrectionaliseerde assisenzaak.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechtbank Dendermonde, gecorrectionaliseerde assisenzaak. © q

“Yves H uit Buggenhout onterecht veroordeeld tot 30 jaar in ‘Kanaalmoord’”, zegt onderzoek. “Bewijslast rammelde langs alle kanten”

Een Hitlergroet in de rechtbank, een blikje Leffe ad fundum tijdens de leugendetectortest en steeds veranderende verklaringen. Het proces over de ‘Kanaalmoord’ in 2018 tegen Yves H. uit Buggenhout is niet minder dan spraakmakend te noemen, stelt misdaadjournalist Faroek Özgünes. Maar de veroordeling tot 30 jaar opsluiting voor de moord op Eric Van Spitael blijkt ten onrechte. “Het karakter van iemand of iemands nazisympathieën zeggen niets over de schuldvraag”, schrijven onderzoekers van het Project Gerede Twijfel van de Vrije Universiteit Amsterdam. Komt H. vrij? En komt er een nieuw proces?

8 reacties

  • Johnny struys

    8 maanden geleden
    Hoe is het eigenlijk mogelijk dat PV's van rechtszaken in België met heel wat gevoelige informatie erin zo maar in handen komen van vreemden en buitenlanders die helemaal niks met de zaak te maken hebben ? Dit kan toch niet, alles wordt zomaar op straat gegooid. Binnenkort weer een miljoenen eis tegen de Belgische Staat.
  • Paul Philippaerts

    8 maanden geleden
    Als iemand zijn verhaal verandert, wil dat niet zeggen dat er niks van waar is. Aan de speurders om de feiten te bewijzen. Hebben we tegenwoordig al de Nederlandse studenten nodig om de Belgische rechtspraak te controleren. Waarom niet de Nederlandse justitie bevoegd maken in Belgie, zeker als het niveau van de Belgische justitie zo lamentabel is.
  • Rosane Leman

    8 maanden geleden
    Als je 37 keer je verklaring wijzigt, dan is dat toch wel duidelijk omdat je schuldig bent en je straf zoekt te ontlopen!
  • Felix Giedts

    8 maanden geleden
    Hij is zeker een engeltje.
  • Peter Dauwe

    8 maanden geleden
    Ik heb de laatste 2 jaar van het slachtoffer elke dag aan zijn zijde geleefd. Wie voor deze zaak in de gevangenis is gezet zit er terecht!