De Nekker zat zowel zaterdag als zondag afgeladen vol.© Joris Herregods

In weekend tijd geraken zeven kinderen vermist in De Nekker: “Hou ze alstublieft in het oog”

Mechelen -

De brandweer kreeg dit weekend vier keer een noodoproep uit De Nekker in Mechelen. In totaal geraakten zeven kinderen vermist. De jongste waren amper 3 jaar oud. “Ik vind dat onbegrijpelijk”, zegt Danny De Wit, directeur van De Nekker. Hij vraagt ouders om hun kinderen beter in de gaten te houden. “Dat is niet de taak van onze redders.”

Sven Van Haezendonck

Door het mooie en warme weer was het provinciaal sport- en recreatiedomein zowel zaterdag als zondag uitverkocht. Goed voor telkens drieduizend bezoekers, onder wie veel gezinnen met kinderen. In de massa raakte zondagnamiddag om iets voor 17u een kind vermist, niet het eerste dat weekend. “Het was gelukkig snel terecht en we hebben de brandweer afgebeld”, zegt directeur Danny De Wit.

Meteen daarna liep er opnieuw een melding binnen van een kind dat spoorloos was, eentje van 11 jaar oud ditmaal. Opnieuw alarmeerde De Nekker de hulpdiensten. “Dat is bij ons de standaardprocedure. We kunnen geen risico’s nemen, bij een verdrinking telt elke minuut. We ontruimen dan ook de zwemzone en onze mensen vormen een lijn om de zwemvijver af te speuren”, legt De Wit uit.

De brandweerpost Mechelen, die haar kazerne aan de overkant heeft, was zondag snel ter plaatse. Een interventie van de brandweerlieden was bij hun aankomst gelukkig niet meer nodig. “Het kind was ondertussen teruggevonden in de speeltuin”, zegt de directeur. Hij stelt vast dat het steeds meer gebeurt dat kinderen zoek geraken in het domein.

“Ze denken dat ze niet naar hun kinderen moeten omkijken”

“Gezinnen komen bij ons terecht in een omheind, afgesloten domein. Ze denken dan dat ze niet naar hun kinderen moeten omkijken. De redders zullen dat wel doen, denken ze. Dat is natuurlijk niet hun taak. Ik kan ouders en begeleiders maar één ding vragen: hou je kinderen alstublieft in het oog”, vertelt Danny De Wit.

Zaterdag moest de brandweer zich al twee keer naar de buren reppen. Een eerste keer zaterdagnamiddag omstreeks 15.40u ging het om één vermist kindje. Bij aankomst bleken er drie onvindbaar. “Wellicht waren ze zoekgeraakt in de chaos van de ontruiming, maar gelukkig waren ze relatief snel terecht”, zegt Peter Verelst, kapitein van de brandweerzone Rivierenland.

Amper drie uur later die zaterdag, omstreeks 18.40u, moest het korps opnieuw uitrukken. “Net toen we het domein binnenreden, kwam een bewaker ons vertellen dat iedereen terecht was”, zegt Verelst. “Toen ging het om een broertje en een zusje”, zegt de directeur van De Nekker.

“Ze leggen zich op het strand en vallen in slaap”

De brandweerofficier merkt op dat ouders soms nonchalant zijn als ze met hun kroost naar De Nekker trekken. “Ze leggen zich op het strand en ze vallen in slaap. Tot op een gegeven moment hun kinderen niet meer te zien zijn. Dan is het paniek en komen wij in actie. Ik verzeker u, het zal niet de laatste keer zijn”, vertelt kapitein Verelst. Zondag bleken zijn woorden al profetisch te zijn.

De brandweerofficier klaagt ook aan dat er een gebrek aan respect is voor de hulpdiensten. “Je kan het je niet voorstellen, maar zelfs met onze sirenes aan gaan sommige mensen niet uit de weg. En onderweg naar het strand schieten ze ons nog voor”, zegt Peter Verelst.

Voor de rest bleef het dit weekend vrij rustig in De Nekker. “Wanneer je online geen ticket meer kan kopen, worden we geconfronteerd met inklimmers. Als we die pakken, krijgen ze een toegangsverbod van een jaar” vertelt directeur Danny De Wit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen