Direct naar artikelinhoud
NieuwsAardbeving in Marokko

Duizenden doden in Marokko, maar vraag om hulp blijft uit

In het dorp Moulay Brahim overschouwt een man de ruïne die overblijft van zijn ouderlijk huis.Beeld Getty Images

Minstens tweeduizend mensen zijn omgekomen in de aardbeving die een gebied ten zuiden van de Marokkaanse stad Marrakech heeft getroffen. Vermoedelijk loopt dit aantal nog op. Met blote handen en gevaar voor verdere instortingen zoeken overlevenden ook zondag tussen het puin naar slachtoffers.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is zaterdagavond opgehouden cijfers van het aantal slachtoffers door te geven. Volgens de laatste schattingen waren er 2.122 doden, maar een definitief overzicht is er nog niet. Tal van mensen worden nog vermist, en sommige dorpen zijn nog niet door hulpverleners bereikt.

Het epicentrum van de beving, vrijdagavond laat, bevond zich in het hoge Atlasgebergte, ten zuiden van de toeristenstad Marrakech. Tal van dorpen in het ruige bergland zijn zwaar getroffen. Het dorp Tafeghaghte, op zestig kilometer van de stad, zou zelfs helemaal zijn verwoest.

Casablanca

Casablanca

Casablanca

Safi

Safi

Safi

MAROKKO

MAROKKO

Marrakech

MAROKKO

Marrakech

Marrakech

Epicentrum

Epicentrum

Epicentrum

Agadir

Agadir

Agadir

BRON USGS

Kracht van beving

Licht

Sterk

Gemiddeld

Zeer sterk

Kracht van beving

Casablanca

Casablanca

Casablanca

Licht

Gemiddeld

Sterk

Zeer sterk

Safi

Safi

Safi

MAROKKO

MAROKKO

Marrakech

MAROKKO

Marrakech

Marrakech

Epicentrum

Epicentrum

Epicentrum

Agadir

Agadir

Agadir

BRON USGS

De hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat wegen door puin en rotsblokken zijn geblokkeerd. Bovendien zijn stroom en telefoon uitgevallen. Slachtoffers worden door de luchtmacht geëvacueerd en overgevlogen naar een militair ziekenhuis in Marrakech. Volgens de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren zaterdagavond meer dan tweeduizend gewonden geteld, van wie er 1.404 er zeer slecht aan toe zijn.

Hulpverleners werken zich gestaag een weg naar boven, en brengen zoveel mogelijk tenten, voedsel en water naar de overlevenden. Veel landen, waaronder Spanje, Frankrijk, Italië en de VS, hebben hulp aangeboden. De Franse president Macron zegt dat zijn land klaarstaat om te helpen, “zodra daar om wordt gevraagd”. Maar die vraag om hulp laat voor de meeste landen op zich wachten. Buurland Spanje heeft, op verzoek van Marokko, hulpteams gestuurd die gespecialiseerd zijn in het opsporen van overlevenden onder het puin. Teams uit andere landen staan soms te popelen om aan de slag te gaan, maar moeten wachten op goedkeuring van de Marokkaanse autoriteiten.

Veel hulp wordt gecoördineerd vanuit het paleis van koning Mohammed VI. Dat heeft opdracht gegeven tenten, voedsel, dekens en water naar het gebied te brengen, en zo snel mogelijk met de wederopbouw te beginnen. Veel overlevenden hadden gisteren al twee nachten in de openlucht moeten slapen.

De regering heeft drie dagen van rouw uitgeroepen, en de koning heeft het volk gevraagd te bidden voor de doden.

Gevaar voor instorting

In het dorp Moulay Brahim – een pleisterplaats voor wandeltoeristen – zag een verslaggever van AP hoe zaterdag al meer dan tien lichamen onder witte doeken door een stoet naar de begraafplaats werden gedragen. Ook in dit dorp zijn veel huizen ingestort. De minaret van de moskee is zo zwaar beschadigd dat die bij de kleinste naschok kan omvallen. De autoriteiten waarschuwen dat huizen die nog wel overeind staan het elk moment kunnen begeven, maar overlevenden blijven tussen het puin naar slachtoffers zoeken.

Volgens het Amerikaanse Geological Center had de beving, waarvan het epicentrum zich aan het plaatsje Ighil in de provincie Al Haouz bevond, een kracht van 6,8. De beving ontstond op 18 km diepte. Dat is naar geologische normen heel ondiep. Door die ondiepte was de impact van de beving extra heftig. Hij werd in heel Marokko, zelfs in de noordelijke hoofdstad Rabat, gevoeld.

In de dichtstbijzijnde grote stad, Marrakech, zijn vooral de duizend jaar oude bouwsels in het hart van de stad, de Medina, getroffen. De meeste moderne gebouwen in de stad doorstonden de beving zonder veel schade.