Antwerps bisschop Bonny wil vermijden dat "alles weer op een hoop wordt gegooid" na "Godvergeten" op VRT Canvas.
Foto Kurt

Bisschop Bonny over "Godvergeten": "Geen priester geworden om dit te moeten opkuisen, maar wij doen het wel"

Hij wilde eigenlijk pas inhoudelijk reageren na alle afleveringen van het programma "Godvergeten", over seksueel misbruik in de Kerk. Maar Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, wil toch al een lans breken voor de mensen die de kwestie al jaren opvolgen binnen de Kerk. "Waar ik moeite mee heb, is dat nu de indruk wordt gewekt dat wij al die jaren niks gedaan hebben."

Bisschop Bonny zegt dat hij wacht op wat er nog op hem afkomt, in de komende afleveringen van "Godvergeten", de reeks op VRT Canvas waarin overlevers van seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk hun verhaal doen. "Maar ik heb hier in de voorbije 13 jaar elke dag aan gedacht (Bonny is bisschop sinds 2009, operatie Kelk dateert van 2010, red.). En met mij velen in de Kerk, dat kan ik met de hand op het hart zeggen." 

Dat "Godvergeten" hem en hen - "wij die daar ook al 13 jaar onze slaap voor laten" - niet aan het woord laat, ergert hem, zo voel je in het gesprek in "De ochtend" op Radio 1. "Ik wil niks afdoen van het leed van de slachtoffers, maar men mag echt niet de indruk wekken dat dit voorbij is gegaan aan de diepste emoties van diegenen die in de kerk daarvoor verantwoordelijkheid hebben opgenomen", benadrukt hij.

"Ik behoor tot een groep van bisschoppen die benoemd zijn in 2009. Al die feiten dateren van voor mijn tijd. Ik ben eigenlijk geen priester geworden om dit nog te moeten opkuisen. Maar goed, wij nemen onze verantwoordelijkheid en wij doen het."

Alles op een hoop

Gisteren in "De zevende dag" getuigde Emmanuel, ook een overlever van seksueel misbruik in de Kerk. "Stop met praten, met jezelf op te hemelen en te zeggen wat je allemaal gedaan hebt en luister eens naar de slachtoffers", stelde hij:

Videospeler inladen...

Maar Bonny wil vermijden dat de inspanningen van de voorbije jaren teniet worden gedaan. "Zij zijn al jaren op verschillende manieren en gradaties aan het woord en de Kerk probeert al jaren te luisteren. Maar het heeft heel veel inspanning gevraagd van verantwoordelijken om onderscheid te maken. Alles werd destijds op een hoop gegooid: wat verjaard is en en wat niet, het onderscheid tussen luisteren naar de slachtoffers en de juridische dossiers, tussen emoties en een verantwoordelijke aanpak ervan, ... We hebben dat zorgvuldig uit elkaar moeten leggen. Ik wil nu vermijden dat alles weer op een hoop wordt gegooid."

Aan mijn geloof heb ik niet getwijfeld, wel aan de Kerk en aan haar manier van werken

Johan Bonny, bisschop van Antwerpen

De bisschop wijst erop dat de Kerk slachtoffers ook jarenlang heeft opgeroepen om zich kenbaar te maken. "Soms betreur ik het dat ze vanuit de advocatuur zeggen: 'nee, ga niet naar hen, zij zullen u niet helpen'. Maar ik heb nog nooit 'nee' gezegd tegen iemand die naar ons toe kwam. Ik distantieer mij van het juridische discours, waarin soms andere belangen meespelen dan het helpen van de slachtoffers."

Twijfel

Of Bonny door dit alles nooit heeft getwijfeld aan zijn geloof? "Aan mijn geloof niet, wel aan de Kerk en aan haar manier van werken", klinkt het eerlijk. Eerder in het gesprek had hij al aangegeven dat "de Kerk de ernst altijd onderschat had" en "dat het destijds veel te zwak is aangepakt". 

Beluister hier het hele gesprek met Bonny in "De ochtend" op Radio 1:

"Onze generatie is bovendien opgezadeld met de opkuis, maar ontvangt daar ook weinig dankbaarheid voor. Wij moeten alle pijn en verdriet helpen opruimen. Iedereen is er graag vanaf en wil er niet meer mee geconfronteerd worden. Daarom kom ik op voor zij die het wel doen. Want binnen de Kerk moet je dat niet doen om een cent aan over te houden of om hoge ogen te gooien.

Meest gelezen