Crowdlending, naar een betere bescherming voor (beginnende) beleggers

Alle platforms voor crowdfunding (aandelen) en crowdlending (leningen) die actief zijn in de Europese Unie moeten voor 10 november de Europese vergunning van “crowdfundingdienstverlener” hebben, anders lopen ze het risico hun deuren te moeten sluiten. Dit nieuwe gegeven zal investeerders een breder scala aan projecten en meer zekerheid bieden. 

Praktisch gezien zal het verkrijgen van een Europese goedkeuring als «crowdfundingdienstverlener» platforms de mogelijkheid geven om projecten in andere lidstaten aan te bieden en om Europese investeerders te laten deelnemen aan projecten die door Belgische bedrijven zijn voorgesteld. 

BeeBonds was eind juni één van de eerste crowdlendingplatformen die een Europese goedkeuring heeft gekregen. « Voor ons is dit uitstekend nieuws en dit zal ons toelaten om onze ontwikkeling in de Benelux, ons voorkeursgebied, te versnellen. We hebben een aanvraag ingediend bij de FSMA, die de Luxemburgse en Nederlandse toezichthouders op de hoogte zal brengen van onze intentie om in deze landen actief te zijn », zegt Joël Duysan, CEO van BeeBonds. « De Europese goedkeuring is ook een teken van erkenning voor het werk dat we de afgelopen jaren hebben gedaan om de toegang tot investeringen in de reële economie en tot rendementen die gewoonlijk zijn voorbehouden aan institutionele beleggers, die over het algemeen deelnemen aan projecten met een instapdrempel van 100.000 € (over het algemeen is de jaarlijkse rente 8 tot 9% bruto bij BeeBonds), te democratiseren. »

Begin september hadden reeds 4 Belgische platformen deze goedkeuring verkregen van de FSMA (de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) en hadden 15 crowdfundingdienstverleners met een vergunning in een andere lidstaat hun intentie aangegeven om participatieve financieringsdiensten in België aan te bieden. 

Grotere keuze, grotere zekerheid

In het algemeen zullen beleggers meer keuze hebben tussen platforms, met de zekerheid dat ze allemaal gereguleerd zijn. Ze zullen hun beleggingen ook geografisch kunnen diversifiëren.

« We gaan ervan uit dat deze toegenomen concurrentie platforms zal aanzetten tot meer specialisatie en dat de best presterende platforms als overwinnaar uit de bus zullen komen. Bij ons is vastgoed onze expertise. We hebben jarenlange ervaring en uitstekende contacten in de sector, zowel in België als in Luxemburg. En we verwachten veel van Nederland, » legt Joël Duysan uit.

« We hopen ook dat meer mensen de sprong zullen wagen en investeren in projecten die hen nauw aan het hart liggen, in plaats van hun spaargeld op de bank te laten staan. De erkenning als crowdfundingdienstverlener vergroot hun veiligheid. »

Bij de opening van een rekening op een crowdfundingplatform omvat de procedure om het risicoprofiel van een investeerder vast te stellen nu niet alleen een investeringskennis- en ervaringstest, maar ook de mogelijkheid om het nettovermogen van elke investeerder die dat wenst te berekenen zodoende de aanbevolen of opgelegde investeringslimiet te bepalen (afhankelijk van het al dan niet slagen voor de kennistest). In ieder geval blijft het mogelijk om minimaal 1.000 € per project te investeren. Investeerders die al geregistreerd zijn op platforms moeten daarnaast hun investeerdersprofiel bijwerken.

Het maximumbedrag voor een financieringscampagne is vastgesteld op 5 miljoen €. En voor elk project wordt een gestandaardiseerd blad met essentiële beleggingsinformatie gepubliceerd. « Dit informatieblad is een minimum. We zullen de projecten die door ons BeeBonds-team op de shortlist zijn geplaatst, nog steeds laten beoordelen door een Big Four om beleggers zo goed mogelijk te informeren en het risico op wanbetaling bij gefinancierde projecten te beperken », legt Joël Duysan uit. « In de toekomst zijn we ook van plan om projecten aan te bieden waarbij niet-ervaren beleggers voor kapitaalgarantie (en een lager rendement) zullen kunnen kiezen. »

Meer weten over de door BeeBonds voorgestelde projecten

De inschrijving op het BeeBonds-platform is gratis en de minimuminvestering bedraagt € 100 € of € 1.000 afhankelijk van het project (de totaliteit van uw betaling gaat dus naar het project, u draagt geen kosten). BeeBonds beoogt particulieren en bedrijven die het geld dat ze niet meteen nodig hebben willen investeren in een specifiek project voor een bepaalde periode (meestal 2 tot 3 jaar).

www.beebonds.com

www.fsma.be/nl/crowdfunding

Meer