Stromae schittert op YouTube: meer dan 1 miljard views voor "Papaoutai"

De Belgische muzikant Stromae heeft met "Papaoutai", een song uit zijn succesplaat "Racine carrée", meer dan 1 miljard views bereikt op YouTube. Het is nog maar het tweede Franstalige nummer dat die magische grens overschrijdt. "Papaoutai" viert net als "Racine carrée" zijn tiende verjaardag. Volgende maand verschijnt een "limited edition" van dat album.

"Papaoutai" laat zich lezen als "Papa où t'es" oftewel "Papa waar ben je". Het lied kwam uit in mei 2013. Een opgewekt dansnummer met aanstekelijke beats, maar wie naar de tekst luistert, hoort een scherp verhaal. Hoe ervaart een kind de afwezigheid van een vader, hoe groot is de vrees dat je zelf geen goede vader zal zijn als je de jouwe niet in de buurt had? Stromae (wiens echte naam Paul Van Haver is) is de zoon van een Belgische moeder en een Rwandese vader. Zijn vader stierf tijdens de genocide in Rwanda in 1994.

De boodschap van "Papaoutai" werd nog kracht bijgezet door de bijhorende videoclip die op 6 juni 2013 op YouTube verscheen. De clip, geregisseerd door Raf Reyntjens, ademt de sfeer van de jaren 50 en toont een identiek geklede vader en zoon. Het jongetje probeert tevergeefs de aandacht te trekken van de vader, gespeeld door Stromae. Maar die blijft bewegings- en emotieloos, als een mannequin. Het jongetje raakt almaar gefrustreerder. Tot er op het einde toch echt contact is. Of niet?

BEKIJK - "Papaoutai" van Stromae (2013)

"Papaoutai" groeide wereldwijd uit tot een grote hit, het bereikte de nummer één in meerdere landen en ontving verschillende prijzen. En het lied blijft luisteraars en kijkers boeien, ook meer dan 10 jaar nadat het voor het eerst te horen was. Op 27 augustus rondde de clip de kaap van 1 miljard views op het videoplatform YouTube. Het is nog maar het tweede Franstalige nummer dat daarin slaagt, na "Dernière danse" van Indila.

In 2018 haalde Gotye, een Australische muzikant die geboren is in België, meer dan 1 miljard kijkers op YouTube. Dat had hij te danken aan zijn wereldhit "Somebody that I used to know", een duet met Kimbra. Volgens YouTube is "Despacito" van Luis Fonsi ft. Daddy Yankee met 8,2 miljard views momenteel de meest bekeken muziekclip aller tijden.  

Geen taboes

"Papaoutai" is een van de vele succesnummers uit "Raciné carrée", het tweede album van Stromae dat nu tien jaar oud is. We vinden er onder meer "Ta fête", "Ave Cesaria", "Tous les mêmes", "Carmen" en "Formidable" op terug. Ook die nummers worden gretig aangeklikt op YouTube, met bijvoorbeeld 406 miljoen views voor "Tous les mêmes" en 330 miljoen voor "Formidable".

Na "Racine carrée" bleef het jarenlang stil rond Stromae, die in die periode kampte met gezondheidsproblemen en donkere gedachten. In 2022 verscheen zijn lang verwachte derde album "Multitude", waarin hij zonder taboes die moeilijke periode beschreef. Er volgden succesvolle optredens in binnen- en buitenland, onder meer op Werchter Boutique.

In april van dit jaar zette Stromae zijn optredens tijdelijk op pauze vanwege gezondheidsredenen. Een maand later liet hij via sociale media weten dat hij zijn tournee volledig stopzette. "Helaas moet ik vandaag aanvaarden dat de tijd die ik nodig heb om te rusten en te genezen langer zal duren dan ik verwachtte", klonk het. Wat er precies aan de hand is, vertelde Stromae niet. Het nieuws betekende onder meer dat het concert op Rock Werchter, gepland voor 30 juni, niet kon doorgaan.

Limited edition

Wanneer Stromae opnieuw zijn opwachting op het podium zal kunnen maken, is niet bekend. Af en toe verschijnen berichten op de sociale media van Stromae en van Mosaert, het artistieke label achter Stromae. Volgende maand verschijnt een limited edition van "Racine carrée" op vinyl en cd met fotoboek, ter gelegenheid van de 10e verjaardag van het album.

Meest gelezen