Kim Jong-un bij zijn vertrek vanuit Pyongyang.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aangekomen in Rusland voor ontmoeting met Poetin

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is aangekomen in de Russische havenstad Chasan voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. De twee zullen elkaar spreken in de marge van een economisch forum. Verwacht wordt dat Rusland munitie en wapens zal kopen van Noord-Korea voor de oorlog in Oekraïne.

Afgelopen weekend vierde Kim Jong-un nog de 75e verjaardag van de oprichting van Noord-Korea. Vandaag en de komende dagen is hij in Rusland voor een officieel bezoek op uitnodiging van president Poetin.

Zondagavond zou hij met zijn speciale gepantserde trein zijn vertrokken uit de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De bestemming: Chasan in het uiterste oosten van Rusland, op zo'n 130 kilometer van de grens met Noord-Korea. In de stad wordt tot en met woensdag een economisch forum gehouden, georganiseerd door het Kremlin. In de marge van dat forum zou Poetin spreken met Kim Jong-un. 

Een trein, wellicht die met Kim aan boord, in de buurt van de grens van Noord-Korea met China en Rusland.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Wapenleveringen en/of meer?

Amerikaanse media meldden vorige week al dat de Noord-Koreaanse leider de Russische president zou ontmoeten. Naar verwachting zouden de twee praten over wapenleveringen van Noord-Korea aan Rusland.

BEKIJK - De Russische minister Alexander Kozlov verwelkomt leider Kim Jong-un:

Videospeler inladen...

Het Russische leger heeft onder meer artilleriegranaten nodig om in te zetten aan het front in Oekraïne. In ruil zou Noord-Korea gas of olie, maar mogelijk ook satelliettechnologie of gewoon voedselhulp willen.

Experten menen dat Noord-Korea niet alleen wapens, maar ook mankracht zou kunnen leveren aan Rusland. Dat zouden arbeiders kunnen zijn, die zouden beginnen met de wederopbouw van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne, maar mogelijk ook militairen.

In de omliggende landen, Zuid-Korea en Japan op kop, veroorzaakt de ontmoeting tussen Kim en Poetin enige nervositeit. De VS had vorige week al zijn bezorgdheid geuit over onderhandelingen tussen Pyongyang en Moskou.  

Eerste buitenlandse reis in vier jaar

De reis naar Chasan is de eerste buitenlandse trip van Kim in meer dan vier jaar. De laatste keer dat hij in zijn speciale gepantserde trein Noord-Korea verliet, was in 2019. Ook toen reisde hij naar Chasan voor een ontmoeting met Poetin, nadat onderhandelingen met de Amerikaanse president Donald Trump over nucleaire ontwapening waren mislukt.

De band tussen Noord-Korea en Rusland gaat terug tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het tijdens de oorlog door Japan geannexeerde Korea werd verdeeld in een zuidelijk deel, bezet door de VS, en een noordelijk deel, bezet door de voormalige Sovjet-Unie.

Op 9 september 1948 werd in Pyongyang de Democratische Volksrepubliek Korea uitgeroepen. Noord-Korea was een zelfstandig land, bestuurd door de Kim-dynastie, die begon met Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider.

Afgelopen zaterdag werd het 75-jarige bestaan van Noord-Korea groots gevierd met een militaire parade in Pyongyang. Vertegenwoordigers uit Rusland en China woonden de plechtigheid bij. 

Kim Jong-un poseert tijdens de militaire parade voor de 75e verjaardag van Noord-Korea.

Felicitaties van Britse koning Charles

De jarige staat ontving - opvallend - ook felicitaties van de Britse koning Charles III. "Nu de inwoners van de Democratische Volksrepubliek Korea hun Nationale Dag vieren, stuur ik mijn beste wensen voor de toekomst", zo luidde het bericht volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia. 

Op het eerste gezicht lijkt het opmerkelijk dat Charles gelukwensen stuurt naar een land dat vanwege zijn kernwapenprogramma zware internationale sancties opgelegd heeft gekregen. Maar Charles doet niets anders dan zijn moeder, wijlen koningin Elizabeth II.

Van haar ontving Noord-Korea identieke felicitaties naar aanleiding van vorige feestdagen. Twee jaar geleden bracht Noord-Korea die gelukwensen naar buiten, maar ook toen waren ze een voortzetting van een diplomatiek gebruik dat de koningin al jarenlang huldigde. Dat landen wereldwijd naar aanleiding van hun nationale feestdag gelukwensen ontvangen van het Britse staatshoofd, is een standaardprocedure, waar ook Charles zich aan houdt.

Meest gelezen