Kremlin stuurt aan op nieuwe gevangenenruil: onschuldige Amerikanen voor veroordeelde FSB-huurmoordenaar

Zowel het Kremlin als het Witte Huis is bereid een nieuwe gevangenenruil af te sluiten. Daarbij moet de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich terug naar huis kunnen. Alleen, de prijs voor de Wall Street Journal-journalist is hoog, en misschien wel onmogelijk te faciliteren.

Waarom is dit belangrijk?

De 32-jarige Gershkovich was sinds 2022 journalist in dienst van de Wall Street Journal, en woonde en werkte al jaren in het Russische Jekaterinburg. Op 29 maart van dit jaar werd hij door agenten van de Russische inlichtingendienst FSB gearresteerd en naar de zwaarbewaakte Lefortovo-gevangenis gebracht. Officieel werd hij verdacht van spionage, maar (zoals wel vaker voorvalt in Rusland), echt bewijs werd er niet gegeven. Het was al meteen duidelijk dat Rusland iets in ruil wou voor Gershkovich: een nieuwe gevangenenruil.

De essentie: Na de ruil tussen een basketbalspeelster en een wapenhandelaar, komt die tussen een journalist en een huurmoordenaar.

  • Het Kremlin is erop gebrand de Russische huurmoordenaar Vadim Krasikov uit zijn Duitse cel te halen. Die schoot op 23 augustus 2019 de Tsjetsjeense vrijheidsstrijder Zelimkhan Khangoshvili op klaarlichte dag neer, in het Kleiner Tiergarten Park in Berlijn. Krasikov reed weg op een fiets, die hij, samen met het moordwapen, kleren en een pruik, wegwierp in de r
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer