Brandweer vindt granaten tijdens blussen van brand bij verzamelaar van militair materiaal: “Er was nooit gevaar op ontploffingen”

Sint-Katelijne-Waver -

Een brand in een woning in de Halewijnstraat in Sint-Katelijne-Waver heeft maandagvoormiddag voor heel wat ophef gezorgd. De brand woedde in de woning van een verzamelaar van militair materiaal. Tijdens de bluswerken vond de brandweer verschillende granaten. Omdat het niet zeker was dat ze konden ontploffen, werden verschillende woningen in de buurt ontruimd. Na controle door Dovo bleek dat er - gelukkig - geen gevaar was.

De brand werd kort voor 8u maandagochtend opgemerkt. “Het was een andere buurtbewoner die me kwam verwittigen dat er rook uit de rolluiken van het huis naast het onze opsteeg. Zowel vooraan als achteraan”, vertelt buurman Fons. “Toen ik me van de toestand ging vergewissen, zag ik dat er ook al rook uit het dak opsteeg en heb ik onmiddellijk de brandweer verwittigd.”

In het huis woont een 85-jarige man. Een man die een verzamelaar is van heel wat militair materiaal. “Ik zag hem nog enkele malen naar binnen lopen in een poging om nog wat zaken in veiligheid te brengen. In zijn woning lagen natuurlijk heel wat emotionele en voor hem belangrijke zaken”, aldus nog de buurman.

Bij de aangetroffen munitie onder meer een zestal granaten.© Theo Derkinderen

Militaire spullen

De brandweer drong de woning binnen om de brandhaard te zoeken. “Uiteindelijk bleek het vuur te woeden in een kamer op de eerste verdieping. Een kamer die volgestouwd lag met militaire spullen. Maar ook in de rest van de woning lag heel wat soortgelijk materieel. We hebben gelukkig kunnen vermijden dat de brand verder uitbreiding kon nemen”, zegt brandweerofficier Hans De Bondt van de zone Rivierenland.

Het ging onder meer om verschillende militaire uniformen, paspoppen met uniformen maar ook andere spullen. Tijdens de bluswerken vonden brandweermannen bovendien enkele granaten. “Op dat ogenblik waren we gelukkig al bezig met het nablussen. Uiteraard betekende dat een gevaarlijke situatie voor ons, maar ook voor de buren. Uit veiligheidsoverwegingen hebben wij de woning verlaten en zijn ook een zestal omliggende huizen preventief ontruimd”, vertelt de brandweerofficier. “We wisten op dat ogenblik niet of de granaten nog konden ontploffen en wilden uiteraard geen enkel risico lopen.”

Huis verlaten

“Plots is de politie hier komen aanbellen en aankloppen en vertelde ons dat we ons huis moesten verlaten omdat er gevaar was voor een ontploffing. Er waren immers explosieven aangetroffen”, gaat een buurtbewoner voort. “We wisten wel dat de bewoner een uitgebreide collectie militair materiaal had, maar niet dat er ook granaten lagen. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.”

Ontmijningsdienst Dovo stuurde een team ter plaatse om de aangetroffen munitie te onderzoeken.© Joren De Weerdt

Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse voor een grondig onderzoek en al snel bleek dat de aangetroffen granaten niet op scherp stonden. Daarnaast werden er ook andere projectielen aangetroffen. Ook daar bleek er geen gevaar te zijn. Niet alleen de woning werd grondig doorzocht naar mogelijk gevaarlijke spullen, hetzelfde gebeurde ook in een tuinhuis. Toen het sein kwam dat er geen ontploffingsgevaar was, mocht iedereen weer naar zijn of haar woning.

Onbewoonbaar

Omdat de 85-jarige bewoner voor de aankomst van de brandweer nog enkele malen naar binnen was gelopen en wat rook had ingeademd, werd hij preventief naar het ziekenhuis overgebracht. De brandschade bleef beperkt tot de kamer waar het vuur ontstond. De rest van de bovenverdieping heeft aanzienlijke rookschade. Het huis is voorlopig onbewoonbaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen