Volkswagen stapt in fietsenleasebedrijf

Het Duitse Volkswagen breidt zijn activiteiten uit met fietsleasing. Het automerk is nu voor 49 procent eigenaar van Bike Mobility Services (BMS), een dochterbedrijf van de Amsterdamse fietsproducent Pon. Samen willen Volkswagen en Pon het grootste fietsleasebedrijf van Europa worden.

Volkswagen wil nieuwe inkomstenbronnen aanboren en stapt in de fietsenleasemarkt. Het bedrijf wil fietsleasing-activiteiten wereldwijd uitbreiden om extra winst te genereren. De focus ligt voor nu op de Europese en Amerikaanse markt. 

Grootste maatschappij van Europa 

De autofabrikant neemt een belang (een aandeel van 49 procent) in Bike Mobility Services, een dochterbedrijf van fietsproducent Pon (bekend van merken als Gazelle, Cannondale, Urban Arrow en Swap). Bike Mobility Services is actief met fietsleasingen met merken zoals Business Bike en Lease A Bike. Het bedrijf is in Europa de grootste fietsenleasemaatschappij, en is actief in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België, Zweden en de Verenigde Staten. Bike Mobilty Services levert bedrijfsfietsen aan meer dan 600.000 werknemers in 65.000 bedrijven. 

Marktpotentieel van 10 miljard in 2028

De bedrijfsfiets, als alternatief vervoermiddel voor de auto, helpt volgens Pon en Volkswagen verkeersopstoppingen en CO2-uitstoot te verminderen. “Na de aanzienlijke investeringen van nationale overheden en gemeenten in fietsinfrastructuur en mobiliteitsoplossingen evolueert fietsleasing sterk in veel Europese markten, zoals Nederland, België, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk”, schrijft Volkswagen in een persbericht. De partijen schatten het marktpotentieel van Europese bedrijfsfietsleasing in 2028 op 10 miljard euro. 

Europcar

Volkswagen zit momenteel al met fietsproducent Pon in Europcar. Samen met de autoverhuurder wil Volkswagen een nieuw mobiliteitsplatform opzetten. 

Het platform moet alle mobiliteitsbehoeften gaan dekken: van huren per uur tot leasing voor meerdere jaren. Ook worden via het platform de reismogelijkheden van andere partijen zichtbaar, zoals deelbare e-scooters en het openbaar vervoer.

Meer