“Als vrouw moet je over veel meer vaardigheden beschikken dan mannen om gelijkwaardig behandeld te worden in het leger. Je moet er echt voor vechten”, zegt Yulia Mykytenko tegen onze journalist Arnaud De Decker.
Volledig scherm
PREMIUM
“Als vrouw moet je over veel meer vaardigheden beschikken dan mannen om gelijkwaardig behandeld te worden in het leger. Je moet er echt voor vechten”, zegt Yulia Mykytenko tegen onze journalist Arnaud De Decker. © Arnaud De Decker

“Respect verdiend toen ik het lichaam van een van ons zelf ben gaan halen”: Yulia (28) is commandant van 25 mannen in het Oekraïense leger

Het aantal vrouwen in het Oekraïense leger groeit, maar toch blijft het voor velen een uitdaging om het glazen plafond binnen dat mannenbastion te doorbreken. Onze journalist Arnaud De Decker sprak in Oekraïne met Yulia Mykytenko, een commandant die met haar team aan het front vecht. “Seksisme en ongepaste grapjes zijn dagelijkse kost.”

9 reacties

  • Katia Mistianes

    8 maanden geleden
    Commanderen zit vrouwen in het DNA, ze doen dat graag. Dat vrouwen aan de top zoveel 'macht' hebben, komt dankzij ... de mannen. Mannen luisteren gemakkelijk naar een vrouw aan de top. Dat is geen enkel probleem. Ondertussen voeren de mannen wel het echte, zware basiswerk uit, gelukkig maar. Want vrouwen moeten inderdaad dubbel zo hard hun best doen, om het mannelijk niveau enigszins te (proberen) evenaren. Aan de top lukt het soms, maar aan de basis, het moeilijkste en zwaarste werk, zelden.
  • wim CLAES

    8 maanden geleden
    Ze worden belogen en bedrogen door het westen. Ze vechten onze oorlog uit, dank zij hun corrupte president, en betalen de prijs. Ukraine gaat nog decennia de gevolgen dragen. Onze politici moeten stoppen met peptalk en aanvoeren van oldtimers, en inzetten op vrede. Sterven doet iedereen, maar sterven voor leugens en bedrog is erover. Begin niet over vrijheid. Rusland zal ukraine nooit helemaal bezetten.ze weten wel beter.de rest kan zijn leven oppikken en verdergaan.
  • Peeters Wim

    8 maanden geleden
    Respect... .
  • Nils De Vriendt

    8 maanden geleden
    Vechten... elke dode aan gelijk welke kant van de strijd is een groot verlies van eenvoudige mensen. Vechten gebeurt omdat mensen worden opgedragen om te vechten en misleid om te doden. Iedereen daar wil een normaal leven, het is tijd om de verantwoordelijken aan te pakken en niet de gewone mensen elkaar te laten afslachten.
  • Marc Goossens

    8 maanden geleden
    Veel respect. En geloof me, bij onze Belgische defensie zitten er ook van die vrouwen. Nogmaals, Respect