Bruprev

Campagne moet test voor darmkanker in Brussel bekender maken: "Slechts 12 procent van de Brusselaars laat zich testen" 

In Brussel start een campagne die Brusselaars aanspoort om zich te laten testen op dikkedarmkanker. Mensen tussen 50 en 74 jaar oud kunnen gratis een testkit bij de apotheker ophalen. In Vlaanderen is de testgraad vrij hoog, maar in Brussel doen voorlopig weinig mensen de test. 

Van 12 september tot 30 september vindt in Brussel een sensibiliseringscampagne plaats om de strijd aan te gaan tegen dikkedarmkanker. In België kan iedereen tussen 50 en 74 jaar oud gratis een onderzoek doen, maar vooral in Brussel raakt de test niet ingeburgerd.  

Nochtans is dikkedarmkanker de vierde meest voorkomende kanker en na longkanker de meest dodelijke in zijn soort. "Net daarom is het enorm belangrijk dat mensen zich laten testen", benadrukt Magali Surmont, gastro-enteroloog in UZ Brussel. "Hoe vroeger je erbij bent, hoe minder invasief de ingreep is en hoe hoger de overlevingskansen zijn. Bij de ontdekking van dikkedarmkanker in een vroeg stadium spreken we zelfs over overlevingskansen van wel 100 procent." 

Omdat vooral mensen tussen 50 en 74 jaar oud getroffen worden door dikkedarmkanker, kunnen zij zich met de Colotest gratis testen. In Vlaanderen maakt al 52 procent van die groep gebruik van de test, maar in Brussel is dat slechts 12 procent. Daarom start de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie een sensibiliseringsactie.

Culturele drempel

"Ook in Vlaanderen zouden we dat percentage graag nog verder zien stijgen", klinkt het bij Surmont, "maar vooral in Brussel kan nog veel progressie gemaakt worden. Dat komt vooral omdat verschillen in taal en cultuur er vaak nog een drempel vormen." Daar wordt al op ingespeeld door Brusselaars de Colotesten te laten afhalen in de vertrouwde omgeving van hun apotheker - in Vlaanderen worden ze opgestuurd - maar dat blijkt vooralsnog niet voldoende te zijn.  

In Brussel vormen verschillen in taal en cultuur vaak nog een drempel voor het gebruik van de Colotest.

Magali Surmont, gastro-enteroloog in UZ Brussel

Concreet wil Bruprev, een Brusselse organisatie rond onderzoek en preventie van kanker, met extra visibiliteit de Brusselaars sensibiliseren. "Dat doen we door video's te publiceren, zoals ons campagnefilmpje met Brusselse kok Albert Verdeyen en door gezondheidsmedewerkers de straat op te sturen", zegt Inge Wauters van Bruprev.

"Op die manier hopen we op een laagdrempelige manier mensen te laten kennismaken met de Colotest. We willen duidelijk maken dat de test echt niet veel om het lijf heeft. Het is écht poepsimpel", besluit Wauters.

Meest gelezen