Cyber Security Special: “Bij bestelbonfraude wordt het leveringsadres in de systemen aangepast”

In de Cyber Security Special spreekt Business AM met gerenommeerde specialisten op het gebied van cyberbeveiliging. Deze keer is dat Danielle Jacobs, CEO van Beltug. Dat is de grootste Belgische vereniging van Chief Information Officers en leiders in digitale technologie.


Beluister hier de volledige uitzending van de Cyber Security Special met Danielle Jacobs:


  • Beltug verenigt allerlei sectoren waarvan IT niet de hoofdactiviteit is, zoals banken, retail, industrie of overheidsinstellingen. Jacobs heeft daardoor een goede kijk op de digitalisering. Bedrijven liggen wakker van cloudopslag en de beveiliging daarrond, geeft ze aan.
  • Het Centrum voor Cybersecurity van België (CCB) werkt aan wetgeving. Naast informatie en opleidingen zou het CCB ook websites willen verifiëren, iets wat Jacobs toejuicht: “Men gebruikt dan informatie uit de Kruispuntbank van Ondernemingen. We moeten zien dat de juiste links gelegd worden.”
  • Jacobs merkt dat haar leden steeds vaker vertellen over factuurfraude en bestelbonfraude. Die laatste vorm was nieuw voor haar: “In de systemen wordt het leveringsadres veranderd en de vrachtwagen met dure goederen rijdt ergens naar een loods verdwijnt”.
  • Uit een bevraging van Beltug blijkt dat maar de helft van de bedrijven een actieplan heeft bij een cyberaanval. Jacobs geeft een aantal tips bij het opstellen.
  • Investeren in cybersecurity kost geld. Jacobs vindt het toch de investering waard: “Je kunt ook geen auto verkopen zonder gordels”.

? Alle afleveringen van de Cyber Security Special kan je hier terugluisteren.

Meer