Donderdag viel ze nog in de prijzen op filmfestival in Venetië, maandag zit Cathalina (17) weer op de schoolbanken: “Al die aandacht, dat zag ik niet aankomen”

Leuven/Bertem/Kortenberg -

Van het filmfestival van Venetië met een prijs voor de beste acteerprestatie naar de schoolbanken van Sancta Maria Instituut in Leuven: het contrast kan voor Cathalina Geeraerts (17) niet groter zijn. De jonge actrice die meespeelt in ‘Holly’, de nieuwste film van Fien Troch, blikt terug op de afgelopen week. “Het voelt als een droom”, klinkt het.

Maarten De Cock

De ‘Bisato d’Oro Award’, zo heet de prijs die Geeraerts won, wordt uitgereikt door een jury van onafhankelijke filmjournalisten. Zij vonden dat “Cathalina debuteert in een geweldige langspeelfilm, waarin ze haar personage ingetogen vertolkt en ons aanspoort om haar niet langer als kind te zien, maar als een grote actrice.” Amper enkele dagen later gaat de 17-jarige, die zowel in Bertem als Kortenberg woont, gewoon weer naar school. Momenteel zit ze in het vierde middelbaar en volgt ze de studierichting maatschappij en welzijn. (Lees verder onder de foto)

“Voor mij is dit echt nog een waas”, zegt ze. “Het voelt als een droom. Ik weet niet goed hoe ik dit allemaal moet uitleggen. Opeens ben je opnieuw een ‘normaal’ persoon en boeit het niemand iets, en dat verschil voelen, is eigenlijk wel goed. Het is dan ook echt heel overweldigend om elke seconde herkend te worden, zoals in Venetië.”

LEES OOK. ‘Holly’ pakt eerste prijs op filmfestival Venetië: hoofdrolspeelster Cathalina Geeraerts wint Bisato d’Oro Award

In de film vertolkt Geeraerts de rol van Holly, het hoofdpersonage van de film, een meisje dat gepest wordt op school. Al blijkt ze een bijzondere gave te hebben. “Of ik al veel ervaring had voor deze film? Niet echt”, klinkt het. “Ik werkte vooral mee aan eindwerken van studenten of als edelfigurant (een figurant die duidelijk in beeld komt, red.). Dit was dus het eerste echt grote project. Al deze aandacht en zeker die prijs zag ik dus niet aankomen. Voor mij was het vooraf allemaal niet zo’n big deal. Ik speelde gewoon mee in een film, en dat deed ik met heel veel plezier. Het was voor mij eigenlijk al speciaal dat Holly werd geselecteerd voor zo’n groot filmfestival. Zo bijzonder is die prijs die ik won helemaal niet, maar ik vind het wel belangrijk.”

Combineerbaar met school

Het hoeft dan ook geen verrassing te zijn dat Cathalina liefst wil blijven acteren. “Sowieso ben ik van plan om nog in films mee te spelen”, zegt ze. “Dat mag ook iets kleiner zijn, hoor. Het maakt me ook niet uit of dat nu of volgend jaar is. Ik moet wel nog zien of ik die kans nog zal krijgen, en of het combineerbaar is met school. Toen Holly werd opgenomen zat ik nog op een andere school in Leuven. Ik miste vele lessen. Hoe mijn klasgenoten met deze situatie omgaan? Iedereen doet normaal, en dat vind ik goed. Ik ben dit schooljaar nog maar een dag naar school kunnen gaan door het filmfestival, maar deze situatie doet hen allemaal vrij weinig. Daar ben ik wel blij om”, besluit Cathalina.

Holly is vanaf 22 november te zien in de bioscoop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer