Verkeer

Antwerpen schaaft nieuw parkeerbeleid deels bij: tijdelijke vergunning wordt goedkoper

© Jan Van der Perre

De stad Antwerpen heeft na een eerste evaluatie enkele aanpassingen klaar voor het nieuwe parkeerbeleid in het historisch en toeristisch centrum. Straatparkeren blijft in regel voorbehouden voor bewoners, maar veel meer ondernemers zullen een tijdelijke vergunning kunnen aanvragen. Die aanvraag wordt ook goedkoper.

blg

Sinds begin augustus dien je als bezoeker van de binnenstad te parkeren in een van de vele parkeergebouwen of ondergrondse parkings, tenzij de bewoner die je bezoekt een uitzondering voor je aanvraagt, tegen betaling. Een aantal professionals kan wel een vergunning aanvragen om toch te mogen straatparkeren. Het gaat bijvoorbeeld om zorgverleners en lokale ondernemers.

Het aantal beroepen dat zo’n vergunning kan aanvragen, wordt nu al uitgebreid. Vanaf 1 oktober zullen ook onder meer verschillende soorten reparateurs, installateurs en constructeurs, asbestverwijderaars, beveiligingsdiensten, landmeters, landschapsverzorgers, reinigingsactiviteiten en creatieve beroepen een vergunning kunnen aanvragen om tegen betaling te kunnen straatparkeren. Ook de tarieven en zonering van de parkeervergunning worden aangepast.

Dit verandert op 1 oktober

• De lijst van type ondernemingen die een parkeervergunning kunnen aanvragen wordt uitgebreid. Het gaat onder meer om beroepen die reparaties doen aan elektrische apparaten, landmeters, groothandelaars voor loodgieterswerk en verwarming. 

• Een dagvergunning zal nog 35 euro kosten in plaats van 44 euro. De prijs voor de duurste vergunning van drie maanden zakt naar 1.350 euro in plaats van 1.966 euro. De stad onderzoekt of andere formules zoals week- en maandvergunningen mogelijk zijn.

• Alle ondernemersvergunningen zijn vanaf 1 oktober geldig in alle parkeertariefzones op het grondgebied van Antwerpen.

• Personen met een handicap moeten sinds 1 augustus hun kenteken registreren om gratis te kunnen parkeren op de niet-voorbehouden plaatsen. Vanaf 1 oktober wordt bijkomend verduidelijkt welke voertuigtypen echter niet geregistreerd kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om taxi’s.