Première ‘Den Dubbel’: Kinepolis Antwerpen rolt de rood-witte loper uit voor landskampioen Antwerp en 6.000 fans

Antwerpen -

Schrik niet als je dinsdagavond een rood-wit legioen aantreft in Kinepolis Antwerpen. De 6.000 fans van Royal Antwerp FC die er zullen rondlopen hebben hun ‘heilige grond’ niet collectief verward met het filmtheater. Daar wordt de documentaire ‘Den Dubbel’ over het enorme succesjaar van de Great Old voor het eerst op het grote scherm vertoond.

Hannes Van Gael

Antwerp is de eerste club sinds Club Brugge in 1996 die erin geslaagd is de dubbel Beker van België – competitie te winnen. Of ‘Den Dubbel’, zoals ze het in de Sinjorenstad zeggen. En dat verdiende een documentaire, vonden ze bij de landskampioen. Aan de hand van nooit eerder vertoonde beelden wordt er toegewerkt naar hét moment dat elke Antwerpfan in extase bracht: de goal waarmee Toby Alderweireld Antwerp zijn eerste landstitel in 66 jaar schonk.

Kiekeboebelen

“Voor dat moment ben ik voetballer geworden. Dat gaat het allermooiste moment uit mijn leven zijn”, horen we Alderweireld zeggen in de trailer van ‘Den Dubbel’. De aanvoerder van RAFC zal dinsdagavond ook zelf afzakken naar de cinema, net zoals zijn ploegmakkers en 6.000 kijklustigen. In slechts vijf van de negentien zalen waren op maandagavond nog enkele tickets verkrijgbaar. De rest was uitverkocht.

“Elke dag nog spreken mensen mij aan over wat er die vierde juni gebeurd is”, kijkt trainer Mark van Bommel uit naar de première. “Voor mezelf was het ook het strafste wat ik ooit in een voetbalmatch heb meegemaakt. Ik ben dan ook blij dat we samen met de collega’s van RAFC Media (onder leiding van Quinten Van Hoecke, red.) alles gevolgd en vastgelegd hebben in beeld en klank: trainingen, besprekingen, analyses, de emoties in de kleedkamer, etc. Uniek materiaal dat vroeg om een documentaire. Ik ben ervan overtuigd dat we er samen met de knowhow van Eleven/DAZN een prachtig kijkstuk van gaan maken. Ik kijk ernaar uit om opnieuw kiekeboebelen te krijgen en om de reacties van de fans te zien.”

Niet lang voor deze viering in de Bosuil, hadden de spelers van Antwerp al een feestje gebouwd op de parking van Makro.© Isosport

Feestje aan de Makro

Je hoeft trouwens geen Antwerp-fan te zijn om aan je trekken te komen bij Den Dubbel. “Ook als je Antwerp niet elke dag volgt, krijg je voldoende context tijdens de documentaire”, zegt interviewer/regisseur Joeri Devuyst van Eleven/DAZN. “Er zijn tal van euforische momenten. Eén van mijn favoriete passages? Toen de spelersbus terugkwam van Genk waren ze het podium in de Bosuil nog aan het bouwen. De spelers bouwden dan maar spontaan een feestje op de verlaten parking van de Makro in Deurne. Maar het is niet één en al hosanna. Zo nemen we de kijker ook mee in de kleedkamer na de nederlaag op het veld van Club Brugge en de mislukte ‘kampioenenmatch’ thuis tegen Union. Je kon een speld horen vallen”, aldus Devuyst.

Of je dinsdagavond een speld kan horen vallen in de bioscoop, valt te betwijfelen.